Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei si reducerea TVA la alimentele de baza ar pune presiuni suplimentare pe veniturile bugetului de stat, in conditiile in care colectarile din TVA la bugetul de stat s-ar reduce cu 17%, este de parere Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank. Ea mai spune ca aceste masuri ar elimina efectul pozitiv pe care l-a avut cresterea anterioara a TVA asupra veniturilor bugetare.

Rozalia PalFoto: Agerpres

"Alimentele de baza reprezinta aproximativ 23% din cosul de consum, deci impactul negativ al acestei masuri ar reprezenta o scadere de circa 17% a colectarilor din TVA la bugetul de stat. Astfel, noile masuri ar elimina aproape tot efectul pozitiv pe care cresterea anterioara a TVA, de la 19% la 24%, a avut-o asupra veniturilor bugetare din colectarea acestei taxe", arata intr-un comunicat Rozalia Pal.

Economistul UniCredit Tiriac Bank prognozeaza ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu va promulga aceasta lege, vom asista la o temperare a ratei inflatiei in noiembrie-decembrie.

"Trebuie sa tinem insa cont ca efectul reducerii TVA nu va fi, probabil, direct proportional, intrucat sensibilitatea preturilor pe acest segment de bunuri alimentare este mica", a mai declarat Rozalia Pal.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate. Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.