Rozalia Pal, UniCredit: Neimpozitarea pensiilor si scaderea TVA ar pune presiuni suplimentare pe veniturile bugetului de stat
"Alimentele de baza reprezinta aproximativ 23% din cosul de consum, deci impactul negativ al acestei masuri ar reprezenta o scadere de circa 17% a colectarilor din TVA la bugetul de stat. Astfel, noile masuri ar elimina aproape tot efectul pozitiv pe care cresterea anterioara a TVA, de la 19% la 24%, a avut-o asupra veniturilor bugetare din colectarea acestei taxe", arata intr-un comunicat Rozalia Pal.
Economistul UniCredit Tiriac Bank prognozeaza ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu va promulga aceasta lege, vom asista la o temperare a ratei inflatiei in noiembrie-decembrie.
"Trebuie sa tinem insa cont ca efectul reducerii TVA nu va fi, probabil, direct proportional, intrucat sensibilitatea preturilor pe acest segment de bunuri alimentare este mica", a mai declarat Rozalia Pal.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti seara, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD+PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei sa nu fie impozitate. Camera este forul decizional. Legile urmeaza sa fie trimise la promulgare.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Totusi madam Pal nu are legatura cu asta, ea ocupandu-se de alt departament!
In ce priveste ce spune ea... mi se pare interesant!
Atrage atentia asupra unor masuri populiste aprobate intr-o perioada de criza, in care Romania isi pune "centurile de siguranta" unele peste altele.
Si daca nu se impoziteaza pensiile, de ce sa nu avem deducere pana la 2000 de ron si cei care muncim...
Ce ma deranjeaza e ca nu cuantifica nimic! Va fi o scadere cu 17% a incasarilor din TVA pentru ca diferenta intre 24% si 5% atata da!
Hai sa spunem cat reprezinta TVA-ul din aceste produse sa vedem o elasticitate si sa calculam in aceste conditii cu cat se va diminua inflatia si cu cat vor scadea incasarile totale (ar trebui 17%*23%=4% scadere a incasarilor din TVA pt produse de consum si chiar mai putin daca punem si achizitiile din afara cosului de consum - locuinte, masini etc. la care TVA ramane constant)
Poate ne explica de ce Unicredit, alaturi de alte banci, a blocat creditarea pentru firme si da bani pe ochi frumosi "broscarilor" care au firme in Romania si la ei in tara omoara romani pe strada...
Parca era in faliment banca asta...?
Intelegeam un articol pe tema cum s-a intamplat eroarea....
Coafura, ochelarii si discursul o recomanda.
Daca se reduce concomitent TVA-ul, s-ar putea ca reducerea sa contrabalanseze potentialele castiguri, depinde cat de mare este reducerea.
Opiniile D-nei Pal par oarecum scoase din context. Faptul ca au aparut pe site de datoreaza in primul rand redactiei, nu ei personal.
In orice caz, ideea de concept socialmente acceptat a romanului ca fiind un sarac, care de-abia isi duce zilele si care daca ar avea un ban in plus l-ar cheltui cu siguranta doar pe alimente de baza si pe nimic altceva, pare sa se adevereasca.
Bani se pot economisi enorm de mult la nivel de firme de stat , daca ar avea un Management privat , eventual adus de afara si bine platit sa nu poata fi corupt , dar mai ales la reducerea tuturor ministerelor si in general aparatul bugetar, cum spunea Presedintele "GRAS", cu cel putin cateva sute de mii. Acestia din urma ar putea sa-si deschida o afacere curata , probabil si sa munceasca . Astfel daca mediul privat ar fi mai numeros si mai respectat ar creste si nivelul de trai.Forte important ar fi sa avem o lege clara si exacta de protectie si protejare a banilor publici , bugetari si extrabugetari. Daca am vrea sa fim cu totii mai corecti, incepand de sus in jos , am iesi repede din orice criza ! TVA 5 % la alimentele de baza nu este o tragedie, daca s-ar face celelalte lucruri in interesul cetateanului , al contribuabililor, si al intregii tari.