Discutiile dintre reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Ministerului Economiei si Comertului au vizat problemele companiilor publice care sunt in monitorizare, fara a fi luata in discutie o diminuarea a salariilor din aceste companii, a declarat joi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Totodata, el a spus ca nu a fost discutata nici problema restructurarii companiilor monitorizate (Compania Nationala a Huilei, Electrocentrale Bucuresti si Termoelectrica).

"A fost o discutie principiala legata de viitorul acestor companii. Am discutat despre problemele cu care se confrunta companiile care sunt in monitorizare si despre planurile de viitor. Problema restructurarii nu am discutat-o in amanunt. Nu am discutat nici problema salarizarii", a declarat Mihai Tanasescu la iesirea de la convorbirile purtate cu ministrul Economiei, Ion Ariton.

Conform acestuia, pana in luna septembrie companiile aflate in monitorizare s-au incadrat in bugetele de venituri si cheltuieli.

Un comunicat al Ministerului Economiei arata ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre masurile de eficientizare a activitatii operatorilor economici, printre care vanzarea pachetelor minoritare sau majoritare detinute la unele societati, reorganizarea unor societati in vederea privatizarii, recapitalizarea unor societati comerciale prin atragerea de investitii in urma constituirii de societati mixte.

"Cu aceasta ocazie, au fost amintite proiectele de privatizare in sectorul energetic: valorificarea pe piata de capital a 15% din capitalul SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA si 15% din Transelectrica, initierea proceselor de privatizare la Cuprumin si Oltchim, atragerea de investitii pentru Avioane Craiova, Moldomin, Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova si centralele Termoelectrica de la Paroseni, Braila, Galati, Borzesti, Doicesti", se spune in comunicat.

Delegatia FMI va fi prezenta in Romania pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.