“Ne asteptam la o revenire a economiei catre finele lui 2012 sau chiar catre inceputul lui 2013. Speram de asemenea sa nu intervina si caderi de guvern pentru ca asemenea evenimente nu sunt deloc de dorit nici de mediul de business nici de cel bancar. Noi stam si asteptam acum sa vedem cu ce buget va iesi Guvernul, ca sa ne putem face propriile calcule”, a declarat pentru HotNews, Nicolae Petria, membru in Consiliul de Supraveghere al Bancii Carpatica, prezent la un seminar bursier organizat de Bursa din Sibiu. Petria mai spune ca banca si-a redimensionat reteaua, personalul si nivelul salariilor din cauza falimentelor care scos din piata multi clienti ai bancii.

“Pana acum am operat si noi restructurari, asa cum cred ca au facut multi jucatori din sistem. Am redus din salarii, am redimensionat reteaua pentru ca nu am avut incotro. In zonele in care businessurile cadeau, nu avea rost sa mentii unitati bancare pentru ca nu mai aveai cu cine face business. Speram sa nu mai fie cazul de noi “cutting costs”-uri, ca sunt neplacute din toate punctele de vedere”, a mai explicat Petria.

In plus, bancherii sibieni isi vor orienta businessul mai mult catre segmentul de retail, dupa scaderea inregistrata pe segmentul cererii din sectorul corporate. “Desi despre banca noastra se spunea ca e de retail, noi am fost de fapt mai degraba orientati catre segmentul corporate. Doar 12% din business il realizam cu clienti persoane fizice”, a spus Petria. “Abia acum am restructurat pe linii de business si incercam sa ne orientam catre retail", a mai precizat bancherul sibian.

Potrivit acestuia, sistemul bancar local nu va suferi mari mutatii, cu toata criza economica actuala. “Nu vedem nici restructurari in sistemul bancar local. Eu tocmai vin din Serbia, o tara cu o populatie mult mai mica decat cea a noastra care are tot cam 40 de banci si functioneaza toate fara gandul unei consolidari. Nici nu stiu daca din punct de vedere al competitiei ar fi bine sa asistam la fuziuni bancare. Ar ramane cativa mari jucatori care ar putea controla totul”, a conchis Petria.