Problema legata de TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor de sub 2.000 de lei trebuie rezolvata pana la 1 noiembrie, data incheierii evaluarii FMI in Romania, potrivit sefului misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks.

"Este o problema pe care trebuie sa o rezolvam in timpul acestei misiuni", a spus Franks citat de Mediafax.

Pe de alta parte, el a adaugat ca indicatorii macroeconomici pentru trimestrul al treilea "arata bine".

"Din discutiile preliminare cifrele pentru trimestrul al treilea arata bine. Tinta de deficit bugetar a fost atinsa, in anumite limite, si suntem optimisti in legatura cu ceea ce a mai ramas din acest an", a spus Franks.

El a mai spus ca tinta de deficit pentru 2011, de 4,4%, nu va fi modificata.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar.

Tot marti, Camera Deputatilor a adoptat o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional, iar legile urmeaza sa fie transmise presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Update: Premierul Emil Boc i-a asigurat pe reprezentantii FMI ca situatia generata de proiectele adoptate de catre deputati va fi rezolvata rapid, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.