Statele Unite ale Americii au revendicat vineri o victorie in fata Organizatiei Mondiale a Comertului intr-un conflict impotriva Chinei, provocat de impunerea, de catre Washington, de drepturi de vama pentru diferite tipuri de tevi, pneuri si ambalaje produse de industria chinezeasca, relateaza AFP.

"Organismul de reglementare a diferendurilor a transat in favoarea SUA un contencios deschis de China, care viza masuri antidumping si anti-subventionare aplicate de departamentul american al Comertului", a anuntat, intr-un comunicat, reprezentantul pentru comert exterior, Ron Kirk.

Conflictul viza anumite tipuri de tevi de sudura cu sectiune ronda sau rectangulara, de cauciucuri off-road si de saci tesuti sau laminati pentru produse grele.

Dosarul a fost depus de Beijing in septembrie 2008. Prin acesta, China contesta interpretarea Washingtonului, potrivit careia aceste produse fie erau vandute la preturi anormal de mici, fie erau fabricate de industrii subventionate de stat.

"Este o victorie importanta pentru muncitorii si grupurile americane afectati de importurile la preturi nedrepte", a comentat oficialul american.