Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Reforma istorica a ministrilor de finante G20: FMI se orienteaza catre economiile emergente, in detrimentul Europei

Reforma istorica a Fondului Monetar International. Cei mai influenti ministri de Finante din lume au decis ca banii Fondului se vor orienta de acum inainte catre economiile emergente, in detrimentul Europei. Ministrii din G20 – grupul celor mai puternic industralizate 20 de state ale lumii - au anuntat, in cadrul summitului din Coreea de Sud, ca reorientarea va ajuta ca FMI sa devina mai credibil si mai eficient. "Este cea mai mare reforma realizata vreodata in guvernarea Fondului. Este un acord istoric", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. Acordul a venit in contextul in care G20 se lupta sa evite un razboi al valutelor intre marii exportatori precum China si natiuni marcate de deficite mari, cum ar fi Statele Unite ale Americii. Astfel, Europa va ceda doua locuri in conducerea institutiei de la Washington. Aproximativ 5% din drepturile de vot vor fi transferate, iar Brazilia, Rusia, India si China vor urca in primele 10 natiuni membre ale Fondului. Statele Unite ale Americii sunt principalul contributor al Fondului si au 17% din drepturile de vot. Urmeaza Japonia, Germania, Franta si Marea Britanie printre principalii contributori.

Romania a fost inclusa intr-un nou traseu rutier care va lega Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Mediterana

Romania a fost inclusa intr-un nou traseu rutier care va lega Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Mediterana. Reprezentantii ministerelor transporturilor din sapte tari europene, printre care si Romania, au semnat vineri, in Polonia, o declaratie privind extinderea celei mai scurte rute de transport rutier de-a lungul axei nord-sud. Aceasta ruta conecteaza Lituania cu Grecia, prin Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. In tara noastra, exista doua directii ale traseului pe care aceasta ruta le va cuprinde: una spre portul Constanta, realizandu-se o legatura rutiera directa de mare viteza intre Marea Baltica si Marea Neagra. Cea de-a doua spre frontiera romano-bulgara, pe viitorul pod peste Dunare de la Calafat (RO)-Vidin (BG).

Guvernul Ungariei intentioneaza sa concedieze 10% din bugetari in 2011

Guvernul Ungariei intentioneaza sa concedieze anul viitor 10% din bugetari. Anuntul a fost facut de ministrul ungar al Economiei, care a precizat ca planuieste sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare cu 5 procente. Oficialul a anuntat ca urmeaza sa se consulte cu sindicatele in ceea ce priveste salariile bugetarilor. Pentru 2012, guvernul de la Budapesta va mentine taxele de criză nou introduse şi va reduce cheltuielile pentru a menţine un deficit bugetar de 3,8% din Produsul Inern Brut.

Google, obligata de italieni sa marcheze masinile Street View - presa

Google a fost obligat de italieni sa marcheze masinile care fotografiaza strazile pentru serviciul de cartografiere "Street View". Organismul de reglementare a sigurantei datelor personale din Italia i-a mai cerut gigantului IT american ca itinerariile tuturor masinilor sa fie publicate in avans. Astfel, Google trebuie sa faca public itinerarul masinilor cu trei zile in avans pe internet, in ziarele locale si la radio. Italienii vor sti exact in ce orase vor actiona masinile si, in cazul localitatilor mari, in ce zone. "In mai multe tari europene s-a constatat o mare ingrijorare si ostilitate fata de initiativa Google de a fotografia strazile. Am inregistrat proteste chiar si din partea administratiilor locale", a declarat presedintele autoritatii italiene pentru protectia datelor personale.​