Creditul neguvernamental a avansat cu 0,1% in septembrie, la 207,93 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 25 octombrie 2010, 15:04 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna septembrie cu 0,1% fata de luna anterioara, pana la 207,93 miliarde de lei, pe fondul avansului creditelor in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, creditul in lei s-a diminuat cu 0,3% fata de luna august, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 0,4%. Exprimat in euro, creditul in valuta a urcat cu 0,2%.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, creditul neguvernamental a avansat cu 4,5%, pe seama majorarii cu 9,5% a componentei in valuta exprimata in lei si a diminuarii cu 2,8% la suta a componentei in lei. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 7,7%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei s-a redus cu 0,4% fata de luna anterioara, iar finantarile in lei au coborat cu 0,3%. Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, creditul in valuta a avansat cu 8,9%, pana la echivalentul a 65,37 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au scazut cu 5,4%, la 37,25 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in septembrie creditele in lei au scazut cu 0,3% fata de luna anterioara si cu 0,2% comparativ cu luna septembrie 2009, pana la 40,65 miliarde de lei. Creditele in valuta au crescut cu 1,2% comparativ cu luna august si cu 10,1% fata de aceeasi luna din 2009, la 64,63 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a redus in luna septembrie cu 0,8%, pana la 54,09 miliarde de lei. La 30 septembrie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 25,8% fata de aceeasi perioada din 2009.

Economiile romanilor au crescut usor in septembrie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna septembrie cu 0,3% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 169,87 miliarde de lei.  

Comparativ cu luna august, depozitele in lei ale populatiei s-au redus cu 0,5%, pana la 61,50 miliarde de lei, iar fata de finele lunii septembrie 2009 acestea au crescut cu 4,2%. In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au majorat cu 1,6%, pana la 44,86 miliarde de lei. La 30 septembrie, depozitele in lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 7,8% fata de perioada similara din 2009.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au majorat cu 0,1%, pana la nivelul de 63,50 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,1%, la 14,88 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 4,0%, iar exprimate in euro au crescut cu 2,3%.

Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 11,5% si cu 9,7% daca sunt exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au diminuat cu 6,3%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice s-au redus cu 7,8%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

174 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version