Romania ar putea primi pana la sfarsitul anului o noua transa de la FMI, bani care vor intra in rezerva BNR, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Ei (BNR - n.r.) ar urma sa primeasca o transa suplimentara pana la finele anului. Prin urmare, cred ca pozitia bancii centrale este foarte buna", a spus Franks, dupa o intalnire cu oficialii BNR, scrie Mediafax.

Franks a discutat cu reprezentantii bancii centrale probleme legate de politica monetara. Boardul FMI va decide in a doua parte a lunii decembrie daca Romania va primi o noua transa din acordul de imprumut, pe baza evaluarii misiunii Fondului, care se incheie pe 1 noiembrie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Romania a primit pana acum de la Fond transe in valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberarii fiecarei transe) si de 3,65 miliarde euro de la CE. Urmatoarea transa de la FMI urmeaza sa fie eliberata la mijlocul lunii decembrie si are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).