Ordonanta de Urgenta 50 privind creditele urmeaza sa fie dezbatuta astazi de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor. Este putin probabil insa ca membrii comisiei sa dea si avizul final pentru ca actul normativ sa mearga in plen, intrucat acesta se afla la punctul patru al ordinii de zi. In plus au fost depuse peste o suta de amendamente atat din partea bancilor cat si a clientilor nemultumiti, amendamente ce urmeaza sa fie sustinute de membrii comisiei.

La dezbateri sunt asteptati si reprezentantii clientilor care au propus peste 30 de modificari la actul normativ astfel incat sa contracareze amendamentele ARB, acceptate in Comisia pentru politica economica si care favorizau bancile.

Printre acestea: se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare care vor fi prestate de catre creditor la solicitarea expresa a consumatorilor, care nu erau prevazute in contract, la data incheierii acestuia. Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator; se interzice perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste refinantarea sau reesalonarea/restructurarea creditului; se interzice perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste schimbarea datei de scadenta a ratelor; se interzice perceperea unor comisioane in situatiile in care consumatorii solicita schimbarea garantiilor; executarea silita nu poate fi declansata in cazul unei intarzieri mai mici de 120 de zile calendaristice, sau in cazul in care clientul face plati partiale in acest interval si informeaza creditorul, in cel mai scurt timp posibil, asupra cauzelor acestei intarzieri.

Vezi in documentul atasat amendamentele clientilor nemultumiti.

Amendamentele clientilor se regasesc si in propunerile PDL. Democrat-liberalii au adus cele mai multe modificari actului normativ, majoritatea fiind in favoarea clientilor.

De cealalta parte, bancile fac lobby puternic pentru modificarea OUG 50. Aplicarea acesteia in forma actuala si pentru imprumuturile in derulare le-ar putea diminua considerabil profiturile.

De exemplu, bancherii vor ca marja de dobanda sa poate fi modificata pentru creditele in derulare la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante.