VIDEO Jeffrey Franks: Aplicarea Ordonantei 50 la creditele vechi ar putea avea efecte negative pentru Romania
"Suntem ingrijorati de aplicarea retroactiva a prevederilor Directivei Europene. Am cerut sa se gandeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucat la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie si efecte negative pentru Romania. Suntem optimisti ca vom gasi o solutie. Presedintele ANPC a inteles problema si a aratat ca va continua sa poarte discutii cu Guvernul si Parlamentul", a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa o intalnire la sediul ANPC.
El considera ca trebuie imbunatatita protectia consumatorului in Romania, in special in domeniul financiar.
Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu a aratat dupa intalnirea cu misiunea comuna de evaluare FMI-CE-Banca Mondiala ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de institutiile internationale, dar ca Agentia sustine aplicarea OUG 50 si la creditele in derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de catre grupul parlamentar PDL.
Reprezentantii ANPC au sustinut in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara.
"Inca de acum doua saptamani, am facut o solicitare catre guvernatorul BNR sa avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (...) Vrem sa vedem care a fost impactul de la momentul intrarii in vigoare in urma cu trei luni si ce se estimeaza. Am inteles ca si Jeffrey Franks a avut o solicitare similara", a declarat presedintele ANPC.
Oficialul a aratat ca le-a explicat reprezentantilor organizatiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive. Constantin Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
De ex: am un credit in EURO cu dobanda 9%. Vine ANPC si obliga banca sa defineasca dobanda ca EURIBOR 3 Luni (care acum e 1%) + marja 8% : ca sa avem acelasi cuantum. Numai ca EURIBOR acum are un nivel foarte foarte mic, comparativ cu 2007-2008 cand era 5%, si in ultima luna a crescut constant, si va mai creste. Prin urmare, peste 6 luni, as fiavut tot 9% dobanda la credit daca nu era OUG50, asa voi avea 5+8 = 13%.
Multumim Guvernului ca ne protejeaza.
PS - poate cei neaveniti si care nu stiu cu ce se mananca se abtin de la comentarii; accept doar discutii cu argumente corecte.
Dl idio, corectie, dl traducator/Franks, nimeni nu cere bancilor returnarea banilor ciorditi in perioada care a trecut ci calcularea corecta a banilor pe care ii mai are de dat.
- problema necuprinsa in acord;
-aplicarea nu este retroactiva
- sunt clauze abuzive in contractele de credit mai ales privind comisioane și speze, lasa practic beneficiarul creditului la discretia bancilor;
- BNR nu a luat si nici nu a propus masuri deși in cauza este si credibilitatea instituției creditului
- Desi situatia este mai buna in majoritatea tarilor europene, UE a dat totusi o directiva pentru o reglementare mai clară ;
Dl franks nu spune nimic insa de eficiența și eficacitatea împrumutului deja utilizat de la FMI și nici despre posibilităție de rambursare, fara a apela la alte imprumuturi sau la rezervele administrate de BNR
Regretam , dar si imprumuturile anterioare de la FMI au contribuit practic la cresterea datoriei publice ( neperformante) a țarii