Oficialii FMI sunt ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene privind creditele populatiei si la contractele aflate in derulare, intrucat ar putea duce la aparitia unor "efecte negative pentru Romania", si au cerut reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie, potrivit Mediafax.

"Suntem ingrijorati de aplicarea retroactiva a prevederilor Directivei Europene. Am cerut sa se gandeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucat la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie si efecte negative pentru Romania. Suntem optimisti ca vom gasi o solutie. Presedintele ANPC a inteles problema si a aratat ca va continua sa poarte discutii cu Guvernul si Parlamentul", a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa o intalnire la sediul ANPC.

El considera ca trebuie imbunatatita protectia consumatorului in Romania, in special in domeniul financiar.

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu a aratat dupa intalnirea cu misiunea comuna de evaluare FMI-CE-Banca Mondiala ca va mai avea o discutie cu premierul Emil Boc pe marginea observatiilor facute de institutiile internationale, dar ca Agentia sustine aplicarea OUG 50 si la creditele in derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de catre grupul parlamentar PDL.

Reprezentantii ANPC au sustinut in fata delegatiei FMI ca aplicarea OUG 50 la creditele in derulare nu va distorsiona relatia client-banca si au transmis oficialilor Comisiei Europene ca actul normativ respecta legislatia comunitara.

"Inca de acum doua saptamani, am facut o solicitare catre guvernatorul BNR sa avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea OUG 50. (...) Vrem sa vedem care a fost impactul de la momentul intrarii in vigoare in urma cu trei luni si ce se estimeaza. Am inteles ca si Jeffrey Franks a avut o solicitare similara", a declarat presedintele ANPC.

Oficialul a aratat ca le-a explicat reprezentantilor organizatiilor internationale ca in Romania exista foarte multe litigii privind creditele acordate in perioada anterioara, in anumite situatii cu conditii abuzive. Constantin Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI si CE ca numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu bancile, iar in spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizari de la clienti.