JPMorgan si HSBC Holdings au fost date in judecata pentru manipularea pietei argintului, mai exact pentru intelegeri privind coborarea artificiala a cursului acestui metal, scriu Reuters si Wall Street Journal. Plangerile vin din partea a doi investitori – Brian Beatty si Peter Laskaris – care acuza institutiile financiare ca au facut astfel profituri de cateva milioane de dolari. Potrivit dosarelor inaintate deja in instanta, JP Morgan si HSBC Holdings au inceput operatiunea de manipulare a pretului argintului inca din primul semestru al anului 2008, pariind pe scaderea cursului, ceea ce le-a atras si o ancheta a Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Reprezentantii celor doua banci nu au dorit sa faca vreun comentariu pe marginea acuzatiilor. Potrivit editiei de miercuri a Wall Street Journal, CFTC a inceput si o ancheta impotriva unui trader al JPMorgan, banuit ca ar fi implicat in manipularea cursului argintului.

Recordul absolut al pretului argintului este de 49,50 dolari uncia şi a fost atins în ianuarie 1980. În ultimii doi ani, preţul argintului a crescut cu 145%, în vreme ce aurul nu s-a scumpit decât cu 85%. E drept, asta se datoreaza si volatilitatii mai ridicate a argintului, acesta reactionand mai “emotiv” la semnalele pietei. O

curs argint

curs argint

Foto: Hotnews

chestiune interesanta este faptul ca desi oferta mondiala creste (productia de argint), pretul continua si el sa urce. Anul trecut producţia mondială de argint a fost estimată la 688 milioane de uncii, adică circa 21 400 tone. In plus, piaţa fizică a argintului este puternic excedentară.

Analistii pun acest lucru pe seama faptului ca argintul – considerat “aurul saracilor”- isi urmeaza “fratele” (aurul). Cand pretul metalului galben urca, urca si cel al argintului.

Aproape o treime din producţia mondială de argint provine din mine de zinc si de plumb, circa un sfert din mine de cupru şi numai o optime din mine de aur. Argintul poate fi, de asemenea, obtinut prin procesul de rafinare electrolitica a cuprului si prin aplicarea procesului Parkes pentru plumb. Argintul se obtine din minereurile cu plumb ce conţin cantitati mici de argint. Gradul comercial al argintului fin este de cel putin 99,9% argint pur, dar sunt disponibile si puritati mai mari de 99.999%.

  • Cine sau unde se produce argintul?

Primii cinci producători de argint sunt si cei mai mari producatori de cupru, zinc, plumb şi de aur. Argintul in forma nativa se gaseşte in aliaj cu aur sau combinat cu sulf, arsenic sau clor in minereuri. Principalele surse de argint sunt minereurile de cupru, cupru-nichel, plumb, zinc si plumb obtinute din Peru, Mexic, China, Australia, Chile, Polonia si Kosovo.

world silver production

world silver production

Foto: Hotnews

Peru si Mexic au fost centre miniere de exploatare a argintului inca din anul 1546 si ele reprezinta in continuare cei mai mari producatori de argint din lume. Cele mai mari producatoare de argint sunt minele Proaño/Fresnillo (Mexic), Cannington (Queensland, Australia), Dukat (Rusia), Uchucchacua (Peru) si mina Greens Creek (Alaska).

1. Peru a produs 118.5 milioane uncii de argint în 2008, sau 17,6% din producţia mondială. Cele mai mari patru mine de acolo produc 47.2% din producţia de argint, chiar daca ele se ocupa primordial de zinc, aur, cupru si molibden.

2. Mexicul este al doilea mare producator de argint, dupa ce a pierdut pozitia de cel mai important producător de argint în favoarea Peru în 2002.În 2008, Mexic a produs 96.4 milioane uncii de argint (3 000 de tone de argint).

3. China. A produs 83.5 milioane uncii de argint, în 2008 (2600 de tone). Se afla pe locul trei ca urmare a productiei masive de zinc, fiind si liderul productiei mondiale de plumb şi de aur.

4. Chile a produs 64.3 milioane uncii de argint (2 000 de tone de argint) in 2008 .

5. Australia este cel de-al cincilea mare producator de argint. cu o producţie de 57.8 milioane uncii de argint (1 800 de tone de argint). Australia este, de asemenea, cel mai mare producător de zinc şi plumb, al patrulea mare producator de aur si al cincilea de cupru.

6. Polonia- locul 6- cu 41.7 milioane uncii (1300 de tone de argint)

7. SUA cu 40.5 milioane uncii de argint (1 260 de tone de argint) şi Canada, cu 25.7 milioane uncii de argint (800 tone de argint). Ei au fost atât producătorii majori de argint la începutul anilor 1970.

Se poate spune că volumul extracţiei de argint depinde mai mult de preţul tonei de cupru, de zinc, de plumb sau al unciei de aur decât de preţul argintului.

  • La ce se folosteste argintul?

Un sfert din productie se duce in lanticuri si inele. Pe scurt, bijuterii. Cea mai mare parte a argintului (60-70%) ia calea industriei electronice si a celei asociate stomatologiei. Dacă în cazul aurului jumătate din producţia mondiala este destinată fabricării de bijuterii, în cel al argintului bijuteriile absorb doar un sfert din producţie. In schimb, cererea industrială (mai ales în electronică şi în tehnica dentară), care contează cu numai 10% între utilizările aurului, în consumul de argint este predominantă. O cincime (diferenta) se recicleaza.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa