"Adoptăm o abordare prudentă a riscului, dat fiind contextul economic încă dificil. Vom continua să căutăm solutii pentru a ajuta România sa reia cresterea economică”, a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR, la prezentarea rezultatelor bancii pe primele trei trimestre din acest an. Profitul net după impozitare si plata intereselor minoritare s-a ridicat la 494,5 milioane lei (117,7 milioane euro) în scădere cu 29,3% fată de sfârsitul lunii septembrie 2009, în principal ca urmare a cheltuielii mai mari cu provizioanele generata de conditiile dificile de pe piată care au un impact major asupra clientilor BCR si a impactului implementării OUG 50/2010 asupra veniturilor din comisioane, mai spun oficialii bancii.

Dominic BruynseelsFoto: BCR
  • Ne asteptam ca PIB sa intre in  teritoriu negativ in trimestrul al treilea

Oficialii BCR se asteapta ca situatia dificilă de pe piată să se mentină în ultimul trimestru al anului 2010, "dat fiind că este de asteptat ca PIB să reintre în zona negativă în trimestrul III 2010, din cauza scăderii puternice a

Afacerile din Cehia, Slovacia si Austria au continuat revenirea sustinuta, in timp ce Romania se confrunta cu dificultati economice, iar Ungaria introduce o taxa care ne va afecta serios profiturile

Andreeas Treichl, CEO Erste Group

cheltuielilor publice, precum si a recentei cresteri a TVA care va exercita presiuni suplimentare asupra cererii interne. Cu toate acestea, preconizăm o tendintă ascendentă lentă de la un trimestru la altul începând cu ultimele 3 luni din acest an", se mai arata in document. Rata creditelor neperformante este la nivel "suportabil", de 16,6% in portofoliul total de credite, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante este aproximativ 126% (garantii si provizioane). Activele totale ale băncii au crescut lent (cu 1,62%) la 65,5 miliarde lei (15,3 miliarde euro) de la inceputul anului.

  • Portofoliul de credite retail (persoanele fizice si microîntreprinderile), in scadere cu 2,78% fată de dec. 2009

"BCR si-a mentinut pozitia pe piata creditului la aproximativ 22% cotă de piată, într-un mediu economic perturbat, datorită unor cresteri la creditele pentru locuinte (+0,8 p.p. anual) si pozitiei relativ stabile pe segmentul corporate. Portofoliul de credite retail (care include persoanele fizice si microîntreprinderile) a scăzut cu 2,78% fată de finele anului trecut, în concordantă cu situatia veniturilor populatiei si cu tendintele pietei", se mai spune in document.

Tendinta pozitivă a creditelor garantate (credite ipotecare si de consum garantate) având ca principal motor programul guvernamental de creditare „Prima Casă” a fost contrabalansată de declinul puternic al creditării negarantate. Impactul pozitiv al programului „BCR Prima Casă” este de asteptat să continue, BCR fiind cea mai activă bancă din program cu o valoare totală de peste 465 milioane EUR a creditelor acordate unui număr de aproape 11.500 de familii începând din luna august 2009.

  • Ponderea creditelor în lei - de 42% din total credite – a depăsit media pietei

"Se preconizează o revenire mai puternică a creditării ipotecare si in continuare datorită programului Prima Casă", mai arata oficialii bancii. Ponderea creditelor în monedă natională in portofoliul băncii - de 42% din total credite – a depăsit media pietei si arata o structură valutara adecvată a portofoliului. Portofoliul de credite în valută este dominat de creditele în EUR (56% din total portofoliu). Nu au fost acordate credite în CHF sau alte valute „exotice”.

Portofoliul de credite corporate reprezintă 53,2% din total credite clienti, în timp ce creditele retail (inclusiv microîntreprinderile) reprezintă 46,8%. Creditele garantate reprezintă aproximativ 70% din portofoliul total de credite.

Depozitele de la clienti au scăzut usor cu 2,63% fată de anul trecut până la 34.883,9 milioane lei (8.166,1 milioane EUR) de la 35,8 miliarde lei (8,45 miliarde euro) la sfârsitul anului 2009 ca urmare a unei reduceri mai mari a depozitelor corporate, combinata cu o scădere moderată a depozitelor retail.

  • Depozitele în lei sunt predominante (65%), crescând usor cu 1,41%, în timp ce depozitele în valută au scăzut usor

Depozitele în lei sunt predominante (65%), crescând usor cu 1,41%, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 1,5%. Banca si-a mentinut pozitia nr.1 pe piată pe segmentul depozitelor primare. Depozitele clientilor reprezintă principala sursă de finantare a BCR, iar banca se bucură totodată de o sustinere puternică din partea băncii-mamă.

BCR si-a extins usor si în 2010 reteaua de unităti retail, dezvoltând în acelasi timp canalele alternative de distributie ca urmare a strategiei sale menita să încurajeze utilizarea tranzactiilor fără numerar. BCR a adăugat 6 noi unităti în reteaua sa de retail în primele nouă luni din 2010, ajungând la un total de 667 unităti retail operationale la sfârsitul lunii septembrie 2010 (10 unităti de retail adăugate retelei BCR fata de septembrie 2009).

Vezi atasate rezultatele comunicate de BCR