BCR- profit de 117 milioane de euro dupa primele 9 luni din an. "Prima casa" a conservat cota de piata a bancii pe segmentul creditelor, la 22%​

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 29 octombrie 2010, 9:05 Economie | Finanţe & Bănci


Dominic Bruynseels
Foto: BCR
 documente
"Adoptăm o abordare prudentă a riscului, dat fiind contextul economic încă dificil. Vom continua să căutăm solutii pentru a ajuta România sa reia cresterea economică”, a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR, la prezentarea rezultatelor bancii pe primele trei trimestre din acest an. Profitul net după impozitare si plata intereselor minoritare s-a ridicat la 494,5 milioane lei (117,7 milioane euro) în scădere cu 29,3% fată de sfârsitul lunii septembrie 2009, în principal ca urmare a cheltuielii mai mari cu provizioanele generata de conditiile dificile de pe piată care au un impact major asupra clientilor BCR si a impactului implementării OUG 50/2010 asupra veniturilor din comisioane, mai spun oficialii bancii.
 • Ne asteptam ca PIB sa intre in  teritoriu negativ in trimestrul al treilea
Oficialii BCR se asteapta ca situatia dificilă de pe piată să se mentină în ultimul trimestru al anului 2010, "dat fiind că este de asteptat ca PIB să reintre în zona negativă în trimestrul III 2010, din cauza scăderii puternice a
 
Afacerile din Cehia, Slovacia si Austria au continuat revenirea sustinuta, in timp ce Romania se confrunta cu dificultati economice, iar Ungaria introduce o taxa care ne va afecta serios profiturile
 
 
Andreeas Treichl, CEO Erste Group
cheltuielilor publice, precum si a recentei cresteri a TVA care va exercita presiuni suplimentare asupra cererii interne. Cu toate acestea, preconizăm o tendintă ascendentă lentă de la un trimestru la altul începând cu ultimele 3 luni din acest an", se mai arata in document. Rata creditelor neperformante este la nivel "suportabil", de 16,6% in portofoliul total de credite, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante este aproximativ 126% (garantii si provizioane). Activele totale ale băncii au crescut lent (cu 1,62%) la 65,5 miliarde lei (15,3 miliarde euro) de la inceputul anului.
 • Portofoliul de credite retail (persoanele fizice si microîntreprinderile), in scadere cu 2,78% fată de dec. 2009
"BCR si-a mentinut pozitia pe piata creditului la aproximativ 22% cotă de piată, într-un mediu economic perturbat, datorită unor cresteri la creditele pentru locuinte (+0,8 p.p. anual) si pozitiei relativ stabile pe segmentul corporate. Portofoliul de credite retail (care include persoanele fizice si microîntreprinderile) a scăzut cu 2,78% fată de finele anului trecut, în concordantă cu situatia veniturilor populatiei si cu tendintele pietei", se mai spune in document.

Tendinta pozitivă a creditelor garantate (credite ipotecare si de consum garantate) având ca principal motor programul guvernamental de creditare „Prima Casă” a fost contrabalansată de declinul puternic al creditării negarantate. Impactul pozitiv al programului „BCR Prima Casă” este de asteptat să continue, BCR fiind cea mai activă bancă din program cu o valoare totală de peste 465 milioane EUR a creditelor acordate unui număr de aproape 11.500 de familii începând din luna august 2009.
 • Ponderea creditelor în lei - de 42% din total credite – a depăsit media pietei
"Se preconizează o revenire mai puternică a creditării ipotecare si in continuare datorită programului Prima Casă", mai arata oficialii bancii. Ponderea creditelor în monedă natională in portofoliul băncii - de 42% din total credite – a depăsit media pietei si arata o structură valutara adecvată a portofoliului. Portofoliul de credite în valută este dominat de creditele în EUR (56% din total portofoliu). Nu au fost acordate credite în CHF sau alte valute „exotice”.

Portofoliul de credite corporate reprezintă 53,2% din total credite clienti, în timp ce creditele retail (inclusiv microîntreprinderile) reprezintă 46,8%. Creditele garantate reprezintă aproximativ 70% din portofoliul total de credite.

Depozitele de la clienti au scăzut usor cu 2,63% fată de anul trecut până la 34.883,9 milioane lei (8.166,1 milioane EUR) de la 35,8 miliarde lei (8,45 miliarde euro) la sfârsitul anului 2009 ca urmare a unei reduceri mai mari a depozitelor corporate, combinata cu o scădere moderată a depozitelor retail.
 • Depozitele în lei sunt predominante (65%), crescând usor cu 1,41%, în timp ce depozitele în valută au scăzut usor
Depozitele în lei sunt predominante (65%), crescând usor cu 1,41%, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 1,5%. Banca si-a mentinut pozitia nr.1 pe piată pe segmentul depozitelor primare. Depozitele clientilor reprezintă principala sursă de finantare a BCR, iar banca se bucură totodată de o sustinere puternică din partea băncii-mamă.

BCR si-a extins usor si în 2010 reteaua de unităti retail, dezvoltând în acelasi timp canalele alternative de distributie ca urmare a strategiei sale menita să încurajeze utilizarea tranzactiilor fără numerar. BCR a adăugat 6 noi unităti în reteaua sa de retail în primele nouă luni din 2010, ajungând la un total de 667 unităti retail operationale la sfârsitul lunii septembrie 2010 (10 unităti de retail adăugate retelei BCR fata de septembrie 2009).
Vezi atasate rezultatele comunicate de BCR
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2134 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Oare chiar asa e (Vineri, 29 octombrie 2010, 9:49)

  cristian [anonim]

  Imi place declaratia dumneavoastra: "Vom continua să căutăm solutii pentru a ajuta România sa reia cresterea economică”. Ar fi cazul sa nu uitati ca fara noi nu ati mai face profit si nici nu ati mai beneficia de salariile mari pe care le aveti, oare cum ar fi. Ce ar fi sa nu mai "ajutati" Romania prin dobanzile si comisioanele mari practicate, poate chiar ar fi ceva.
  P.S. Foarte bine a procedat Ungaria prin taxa aplicata. Asa ar trebui sa procedeze si Romania.
  • +2 (4 voturi)    
   cheltuieli cu provizioane (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:51)

   nmh [anonim] i-a raspuns lui cristian

   oare cat e profitul real???? cat impozit ar trebui sa plateasca????? las ca da pulimea peste 50% din venituri statului degeaba ca nu se uita la profit
   • -2 (4 voturi)    
    ?? (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:20)

    popas [anonim] i-a raspuns lui nmh

    esti complet habarnist... ai auzit si tu de provizioane, si da-i cu tifla!
    esti naiv sa crezi ca o corporatie precum BRD recurge la practici de contabilitate creativa...
 • +4 (4 voturi)    
  profit/pierdere (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:00)

  ley [anonim]

  Wooooow, si sa ne mai spuna stimabilul Jeffrey Franks ca Ordonanta 50 le va duce la pierdere !!!!!
  La asa profit, parca mai merge si o "taxare" suplimentara .
  • +2 (2 voturi)    
   clar, taxa pentru banci! (Vineri, 29 octombrie 2010, 12:08)

   cosming@cosming.ro [utilizator] i-a raspuns lui ley

   Da!
   Ar trebui ca sa avem o taxa speciala pentru banci, dar aplicata la profitul net, ceva similar cu impozitul forfetar/minim, in functie de valoarea profitului.
   Bineinteles asta pe langa aplicarea nediscriminatorie a OUG 50/2010 originala la toate creditele.
 • +1 (1 vot)    
  nici chiar asa (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:08)

  el [anonim]

  OUG 50/2010 nu a impactat nici cum rezultatele bancii la 9L pentru ca banca nu a transpus ordonanta in mod real. Banca trebuie restructurata masiv si asta tine de management.

  La nivel de credite acordate persoanelor fizice sunt alte banci care practica la portofoliul existent dobanzi totale de 3.5-4% la credite ipotecare iar BCR nu este confortabila cu dobanzi depeste 10%
 • +1 (1 vot)    
  cse se mai bucura clientii BCR (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:18)

  client BCR [anonim]

  "în scădere cu 29,3% fată de sfârsitul lunii septembrie 2009, în principal ca urmare a cheltuielii mai mari cu provizioanele generata de conditiile dificile de pe piată care au un impact major asupra clientilor BCR si a impactului implementării OUG 50/2010 asupra veniturilor din comisioane, mai spun oficialii bancii"

  Aveti dreptate ca v-au "scazut" veniturile in urma implementarii OUG 50/2010 : nu ati mai incasat comisonul sub forma de comision de risc ci sub forma de comision de administrare... Pardon : doua comisioane de administrare : unul la credit si unul al contul curent.
 • +1 (1 vot)    
  ?????// (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:25)

  ilie [anonim]

  Daca are profit de 117 milioane de euro, atunci cum mama dracului ii MAI vaita FMI? Aceasta declaratie a invividului poate fi adusa ca argument impotriva celor din comisia de finante care ii vaita pe bancheri. Am impresia ca suntem o tara de prosti.
 • +1 (1 vot)    
  cum? nu inregistreaza pierderi? (Vineri, 29 octombrie 2010, 10:35)

  nenea [anonim]

  pai e normal ca BCR sa nu inregistreze pierderi, ca si clientii ei se dau peste cap de prosperitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e mult (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:07)

  The Banker [anonim]

  Dupa 9 luni profit de 117 milioane euro. Slab! Este mic comparativ cu bancile din afara care opereaza pe piete dezvoltate. Bankingul din Romania este foarte slab si asta se vede in profit. Bancile de la noi sunt creuzete ale incompetentei si arogantei.
  • 0 (0 voturi)    
   Tot grupul Erste (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:53)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui The Banker

   din care face parte BCR a avut un profit de putin peste 730 mil de euro; acest grup este format din 8 subsidiare pozitionate in Europa Centrala si de Est in Austria, Cehia, Romania, Ucraina, Ungaria, Slovacia, Serbia si Croatia.
   Deci subsidiara din Romania a facut, procentual, ~16% din profitul net al grupului.
   Nu-i rau!
   • 0 (0 voturi)    
    mai multe calculele (Vineri, 29 octombrie 2010, 12:32)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui hsl

    din pacate nu pot face analiza pe BCR ca nu am date complete..

    dar hai sa consideram ca bcr intra in erste... si procentul de 16% de participare la grup cred ca este corespunzator cu banii bagati aici in bcr..

    dar mergem mai departe - extrapoland profitul erste la nivel anual am ajunge pe la un primit de 1100 mil eur.

    deasemenea banii asta sunt teoretic ai actionarilor. si cum sunt aprox 378 mil actiuni inseamna ca dividendul ar trebui sa fie de aprox 3 eur/ actiune... actiunea este cam 32 de eur (si eu am bagat bani in actiuni cand erau mai scumpe) ceea ce inseamna un venit de 9% la banii mei...
    deci teoretic daca nu iau in calcul pierderea la valoarea actiunilor ajung cam la nivelul la care i-as tine in depozit in banca cu risc zero.

    si inca nu vor da atata profit in dividende pentru ca vor avea impozitele pe profit, profit reinvestit, etc...

    deci din punctul meu de vedere nu merg excelent atat timp cat probabil randamentul meu va fi de vre-o 2-3% in cel mai bun caz...

    si pentru intelesul tuturor - degeaba are BCR profit "imens" de 117 mil eur - daca trebuie impartit la banii pe baza carora s-a realizat profitul per total parca ar fi fost mai bine sa nu fi facut afaceri de loc, sa nu fie angajat nici un om si sa nu poti lua credite de la ei si investitorii care stau la baza bancii sa isi fi tinut banii in depozite in banca la caldurica si cu randamente chiar mai mari....
    • 0 (0 voturi)    
     sunt cateva erori (Vineri, 29 octombrie 2010, 13:43)

     broker [anonim] i-a raspuns lui mihai

     in calcule :
     - bcr nu este detinuta integral de catre erste (30% apartine sif-urilor) , iar profitul se distribuie corespunzator .
     - nu cred ca obtineti un randament de 9% la depozite bancare in euro niciunde in europa; in RO cel mult 4,5 , iar in rest in jur de 2-3. Deci daca aveti un dividend cash de 3% in euro , puteti sa va declarati multumit , pentru ca diferenta de 6% reinvestita duce la cresterea afacerii si implicit a valorii actiunii .
    • 0 (0 voturi)    
     M-ai facut sa rad in hohote (Vineri, 29 octombrie 2010, 13:47)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui mihai

     Unu la mana, este vorbad eprofit NET (adica dupa ce se platesc toate darile care nu sunt chiar mici), doi la mana, cui ii pasa cat castiga fiecare actionar in parte?! =)) Actionarii pot foarte bine sa piarda pentru ca o banca nu este decat o societate comerciala careia i se aplica legile economiei de piata...
     Inca o data, multumesc pentru burta de ras.
  • 0 (0 voturi)    
   vb aiurea (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:57)

   eu [anonim] i-a raspuns lui The Banker

   poti da date sau vorbesti discutii... 117 mil euro PROFIT.. fa tu o comparatie intre salariile platite angajatilor din bancile din exterior si profitul obtinut si apoi vezi RO... salarii foarte mici si profit bunicel.. eu cred ca le place Romania...

   cu salariul celui mai incepator angjat din viena se platesc 3-4 oameni in romania cu ceva experienta care muncesc pana la ora 21-22.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i realitatea. (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:12)

  haiducul [anonim]

  Cu cat poporul este mai indatorat,infometat cu atat acest camatari legali sunt mai grasi si frumosi.
  personal niciodata nu am depus bani in banca,de ce sa se dea cu cele mai luxoase masini copii acestor camatari pe bani mei.
  • 0 (0 voturi)    
   da (Vineri, 29 octombrie 2010, 12:26)

   eu [anonim] i-a raspuns lui haiducul

   pai crezi ca daca nu ii depui nu se dau cu cele mai luxoase masini odraslele lor ? sau ai asa de multi bani ?!
 • +1 (1 vot)    
  unde e criza? (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:28)

  kllaus [anonim]

  in mod logic, dupa ce parcurgem 2 ani de criza, si in Romania chiar este criza, nu vrajeala ca in statele vestice, ar fi trebuit sa avem cel putin 4-5 banci falimentare. In realitate, se constata ca comisioanele practicate si contractele incheiate in anii precedenti, sunt total dezavantajoase pentru populatie, si ne aflam in faza in care nici macar restantele in crestere la creditele neperformante nu ridica probleme bancilor. Valoarea profitului nu are insa nicio relevanta, daca nu luam in calcul 2 elemente esentiale: valoarea capitalului si valoarea provizioanelor. Devin astfel, peste noapte, un adept inrait al taxei Robin-Hood, care, trebuie sa fim realisti, are putine sanse in Romania, unde populatia nu mai iese in strada decat daca-i da banca afara. Banca are toate drepurile sa lupte pentru profiturile ei, noi insa suntem o tara, ei putini, noi multi, ei destepti, noi........
 • 0 (0 voturi)    
  Ceva important! (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:28)

  Zsolt Bodola [utilizator]

  A se nota un aspect deloc neinteresant: profitul acesta e conform standardelor contabile din Romania. Conform standardelor internationale, el este muuult mai mare.
  Nu uitati ca in 2009 per total, sectorul bancar romanesc a declarat pierderi de cateva zeci de milioane EUR. Conform standardelor contabile internationale, ele aveau de fapt profit de cateva sute de milioane!!!!!
  Asadar, cine minte pe cine tovarase Franks?!
  • 0 (0 voturi)    
   cat de muuuuult? (Vineri, 29 octombrie 2010, 13:22)

   popas [anonim] i-a raspuns lui Zsolt Bodola

   Din pacate, nu scrie nicaieri sub ce sistem de raportare este calculat profitul, desi ar fi fost util sa fie mentionat sub ambele forma de raportare.
   Totusi, poate ne explici si noua muritorii de rand cum ai dedus ca profitul "Conform standardelor internationale, el este muuult mai mare". si... cat de muuuuult??
   Profit de cateva sute de milioane de euro? Amice... ai habar de vorbesti? Ai date publice verificabile?

   Care sunt diferentele intre sistemele de raportare RAS si IFRS?
 • 0 (0 voturi)    
  Provizion - aproximare capitalista (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:40)

  Goe [anonim]

  Vrei profit mai mic sau mai mare - faci provizion sau anulezi provizion!
  Presupui ca... si gasesti si argumente sa-ti fundamentezi presupunerea.
  La 2008, era criza peste tot si pentru a da lichiditati la mame s-au anulat provizioane iar la 2009 s-au constituit masiv provizioane.
  Daca se modifica O.U.G.50 in favoarea bancilor, provizionati cat mai mult ca cei care vor apela la instanta vor fi si mai multi.
  Principala problema e ca nu au fost respectate legile existente la data contractelor vechi dar din comoditate multi asteptau sa se intre in legalitate odata cu O.U.G.
  Efect de bumerang:ati fost impotriva ordonantei dar veti pierde in instanta pe vechile legi.
  Euribor+marja a fost legiferat din 2006!
  • 0 (0 voturi)    
   bancul zilei (Vineri, 29 octombrie 2010, 13:25)

   popas [anonim] i-a raspuns lui Goe

   hahaha! am zambit copios...
   faci provizion sau anulezi provizion... o gluma super!
   Sunt anumite conditii care te obliga sa faci provizioane, iar pierderile bancilor din 2009 au venit pe fondul provizioanelor sub BASEL II, ca urmare a majorarii cerintei de capital, in principal, si ca urmare a creditelor neperfoamante, care obliga bancile sa constituie provizion 100% din expunere pe un client "in default".

   Nu se poate anula provizionul decat daca se constata ca evenimentul provizionat nu mai are probabilitate de a se intampla.
 • 0 (0 voturi)    
  O MARE MINCIUNA (Vineri, 29 octombrie 2010, 11:49)

  petre [anonim]

  BCR a modificat contractele conform intereselor proprii si nu conform OUG 50, acesta este motivul pentru care se afla in sute de procese cu clientii pacaliti....

  deci cum pot spune ca din cauza OUG 50 le-a scazut profitul???

  mai degraba le-a scazut profitul ca lumea a inceput sa intelega comportamentul acestei banci si ale altora si nu se mai apropie de serviciile lor...
 • 0 (0 voturi)    
  O alta interpretare a cifrelor din bilant (Vineri, 29 octombrie 2010, 12:21)

  contabil [anonim]

  Dincolo de discutia pe marginea Ord.50 , as face 2 observatii :
  1. 16 % credite neperformante din cele 51 de la septembrie = 9,2mld ron ; provizioane 5 ! diferenta reprezinta pierderi mascate contabil prin diverse artificii . Diferenta pana la 126% (gradul de acoperire cu garantii !) sunt imobiliare ; e suficient sa va uitati la ce preturi sunt scoase la vanzare garantiile bcr , de pe site-ul lor , ca sa va dati seama cat de supraevaluate sunt si ca procentul de 126 nu are legatura cu realitatea . Pentru a nu destabiliza sistemul (!), aceste pierderi vor fi scoase la iveala in anii viitori .

  2. Impozit pe profit < cu 40 mln pe anul asta , inseamna (considerand o pensie medie de 1000 ron ) cam 40 000 de pensii pentru care vom cauta banii in alta parte . Daca mai puneti la socoteala ca si impozitele pe dividende se reduc cam in aceeasi pondere ....
 • 0 (0 voturi)    
  Cu un guvern de (Vineri, 29 octombrie 2010, 17:32)

  HESS [utilizator]

  Hoti si tradatori Romania s-a transformat in tara jafului intern si din exterior.De 20 de ani cei platiti din banii Romaniilor sant de partea strainiilor ,lasandu-i pe acestia sa jefuiasca si impovareasca romanul la bunul plac sau cherem.
  Ungaria a pus taxa banciilor.,Franta a amendat cu 400 de milioane euro daca nu ma insel niste entitati bancare,si alte tari alte masuri.La noi politicienii nostrii si ITZAKRESCU CU CORPUL LUI DE CONTROL INDEAMNA LA
  Veniti aici fara numar fara numar aici puteti face ce vreti ,noi va acoperim si aparam voi va imbogatiti.,fraieri aveti destui.Ajungeti la greu nici o problema va dam 5 miliarde euroi sa va salvam oo-le .Platitori vor fi Romanii.Voi cu beneficiu ei cu plata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by