Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Viorel Stefan, Comisia de Finante din Camera Deputatilor: FMI va forta institutiile Statului sa isi asume pozitii clare

Fondul Monetar International ar putea conditiona acordarea urmatoarei transe din imprumut, prin modificarea Ordonantei 50. Asta sustine presedintele Comisiei de specialitate a Camerei Deputatilor, Viorel Stefan. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca “in acest moment FMI incearca sa masoare impactul bugetar al aplicarii acestei Ordonante, dupa ce oficialii Finantelor nu au contrasemnat Ordonanta, motivand ca nu-i intereseaza. Practic, FMI va obliga institutiile Statului sa isi asume pozitii clare", potrivit lui Viorel Stefan. Din discutiile avute cu oficialii Fondului reiese ca aplicarea retroactiva asupra creditelor aflate in derulare nu e o problema a FMI sau a Comisiei Europene, ci mai degraba una care tine de Constitutia Romaniei, a mai spus deputatul. Potrivit unor declaratii ale şefului delegaţiei FMI în România Jeffrey Franks, Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori ar trebui aplicată doar noilor contracte şi nu retroactiv, la cele existente, pentru ca altfel va crea câteva riscuri economice semnificative. Actul normativ se afla in dezbaterea Parlamentului si prevede desfiintarea comisioanelor si a clauzelor abuzive pentru imprumuturile luate de la banci, pentru toate contractele, inclusiv cele aflate in derulare.

Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Acordul cu FMI nu ne-a ajutat sa crestem economia, dar ne-a impiedicat sa ne afundam mai in jos

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană si Banca Mondiala nu ne-a ajutat să reluam creşterea economică, dar ne-a impiedicat sa ne afundam. Declaratia vine de la presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care a explicat ca pachetul de finanţare a ajutat economia să se stabilizeze şi să evite o recesiune mai profundă. In cadrul unui seminar pe teme financiare, Ionut Dumitru a aratat insa ca ,,pilonii principali din acordul de finanţare externă pe care se baza reluarea creşterii economice au eşuat în mare parte". „Reducerea facturii sociale (…) a eşuat în 2009", "absorbţia fondurilor europene a fost supraestimată", "arieratele faţă de sectorul privat, programate să scadă în cadrul programului de finanţare externă, au crescut substanţial", iar taxele au fost si ele crescute (TVA în 2010, CAS şi accizele în 2009), deşi intenţia iniţială era să fie menţinute. In acest moment, cresterea impozitelor pe proprietăţile imobiliare ar trebui să fie prioritară pentru România, a declarat Dumitru. În opinia sa, alte priorităţi pentru majorarea veniturilor bugetare ar trebui să fie creşterea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale, deoarece avem un nivel de şase ori mai mic decât media europeană, reducerea numărului de taxe şi a costurilor de administrare, eliminarea excepţiilor, lărgirea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale.

Cum vor fi verificate preturile din magazine printr-un portal de peste 3 milioane de euro

Ministerul Economiei vrea sa construiasca un site pe care consumatorii sa poata verifica preturile din magazine. Este vorba despre proiectul "Observatorul preturilor", care va costa 3 milioane de euro, potrivit Fisei de informatii privind proiectul, un document transmis de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. La inceputul lunii, reprezentantii ministerului vorbeau de costuri de 2 milioane de euro. Fisa de proiect mai arata ca, prin intermediul portalului, cetatenii vor putea verifica online preturile din zona in care locuiesc, de la principalele magazine si piete. Informatiile vor fi transmise de comercianti, in format electronic. In urma colectarii infomatiilor, va rezulta o lista concurentiala a preturilor de pe piata, efectul asteptat fiind reglarea pietei si scaderea preturilor, sustin reprezentantii. Fisa de proiect a fost aprobata in urma cu trei saptamani, iar in prezent se afla in curs de elaborare Cererea de finantare. Proiectul va fi finantat in proportie de 85% din fonduri europene, iar 15% de la bugetul de stat.

China a trecut in fruntea clasamentului celor mai rapide supercomputere

China a trecut in fruntea clasamentului celor mai rapide supercomputere. Chinezii au prezentat supercomputerul Tianhe-1A care este cu 40% mai performant decat gigantul american ce a detinut pana acum primul loc. Acesta a fost realizat dupa o investitie de 88 de milioane de dolari, cantareste 155 de tone, ocupa 1.000 mp, iar procesoarele care il fac atat de puternic sunt americane. Computerul e capabil sa realizeze 2,5 mii de miliarde de operatiuni pe secunda. Acesta va fi folosit in diverse domenii precum meteorologie, prospectiuni petroliere maritime sau cercetari bio-medicale.​