Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria tinteste in bugetul pe 2011 un deficit de sub 3% si datorii in scadere

Bugetul Ungariei pentru 2011 tinteste un deficit de sub 3% din PIB si inscrierea datoriilor pe un trend descendent, prin reorientarea contributiilor destinate fondurilor private de pensii catre stat. Cu toate acestea riscurile legate de sustenabilitate se mentin.

Guvernul de centru-dreapta al partidului Fidesz vrea sa stimuleze cresterea economica cu un mix de masuri "neortodoxe" care contravin tendintelor din Europa, inclusiv reducerea impozitelor aplicate populatiei si companiilor. In proiectul de buget inaintat Parlamentului este prevazut un deficit de 2,94% din PIB si accelerarea cresterii economice de la nivelul de 0,8% anticipat pentru acest an la 3%, a declarat ministrul Economiei.

Guvernul mizeaza ca masurile adoptate, care includ si taxe speciale aplicate companiilor, vor stimula cresterea economica, vor echilibra finantele publice si vor permite Ungariei evitarea retrogradarii ratingurilor, dar exista temeri privind sustenabilitatea bugetului dupa 2012.

Guvernul a redus impozitul pe profitul companiilor mijlocii de la 19% la 10% si va introduce anul viitor o cota unica de 16% pentru populatie.

Vladimir Putin a acceptat reducerea pretului gazelor livrate Ucrainei pentru primul trimestru din 2011

Premierul rus Vladimir Putin a acceptat o reducere a pretului gazelor livrate Ucrainei, pentru primul trimestru din 2011, a declarat omologul sau ucrainean Mykola Azarov. El a adaugat ca sunt necesare negocieri pentru pretul gazelor aferent restului anului viitor, fara sa precizeze ce concesii a obtinut Rusia. Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a obtinut deja in acest an o scadere de 30% a pretului gazelor, in schimbul mentinerii timp de inca 25 de ani a unei baze a flotei rusesti in sudul Ucrainei.

Portugalia a ajuns la un acord asupra bugetului pentru 2011 si evita o criza politica

Guvernul minoritar socialist din Portugalia a evitat o criza politica de proportii, ajungand la un acord cu opozitia social-democrata pentru bugetul pentru 2011. Statul portughez este unul dintre cele mai vulnerabile din zona euro, din punct de vedere financiar. Autoritatile de la Bruxelles, investitorii si marile banci din Portugalia au exercitat presiuni asupra ambelor parti pentru un acord referitor la buget. Lipsa unui asemenea acord ar fi fortat guvernul sa caute un plan de salvare financiara din partea partenerilor sai europeni, asa cum a facut Grecia la inceputul acestui an. Premierul Jose Socrates s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB in 2011, de la 7,3% in acest an. Acordul exclude masuri precum majorarea TVA, ceea ce reduce veniturile bugetare, a declarat ministrul de Finante Fernando Teixeira dos Santos.

El a aratat ca veniturile mai mici trebuie compensate prin incasari din alte surse, in contextul in care bugetul este inca in discutie in cadrul comisiilor parlamentare.

Toyota si-ar fi rascumparat in secret vehicule defecte de la clienti

Grupul japonez Toyota, care a trebuit sa recheme in fabrici in urma cu cateva luni milioane de masini defecte, ar fi cumparat in secret de la clientii sai unele dintre aceste vehicule pentru a le disimula defectiunile, afirma avocati ai reclamantilor.

O reclamatie depusa intr-un tribunal californian afirma ca tehnicieni ai Toyota au reusit - contrar aceea ce a afirmat intotdeauna grupul nipon - sa copieze problemele la acceleratie aflate la originea rechemarii milioanelor de vehicule in ultimele luni.

In reclamatia se mai arata ca Toyota ar fi omis in mod deliberat sa divulge aceste informatii Agentiei de securitate rutiera americane si in cursul audierii sale de catre Congresul american.