UPDATE BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 2 noiembrie 2010, 12:22 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(02 Nov 2010) DOC, 46KB
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Decizia era asteptata de analistii financiari, care considera ca aceasta este o solutie de echilibru intre activitatea economica slabita si rata de inflatie ridicata.

Prin deciziile adoptate se urmareste "ancorarea ferma" a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie, in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind evolutiile de pe plan intern, precum si in ceea ce priveste procesul de redresare a economiei mondiale.

In acest context, Consiliul de administratie al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa in cadrul mix-ului de politici macroeconomice a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale. Aceasta constituie o preconditie esentiala pentru recastigarea increderii pietelor financiare internationale.

BNR reafirma ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Tinta de inflatie: 3% in 2012 si 2,5% in 2013

Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3%, +/- un punct procentual. In acelasi context, BNR a hotarat ca, incepand cu anul 2013, banca centrala sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5%, +/- un punct procentual. Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul.

"Trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa adusa cadrului de tintire directa a inflatiei, ce implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca. Aceasta are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung - compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de BCE, fara a inhiba modificarile de preturi relative ce vor insoti ajustarile structurale din economia romaneasca", se arata in comunicatul extins al bancii centrale.

Membrii Consiliului de Administratie al BNR au analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata in data de 4 noiembrie.

Consiliul de Administratie al BNR nu mai are programata nicio sedinta de politica monetara in acest an, urmatoarea intrunire a membrilor CA urmand sa aiba loc in data de 5 ianuarie 2011.

Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale pe parcursul acestui an, de la 8% la 6,25%. Ultima modificare a avut loc in sedinta de politica monetara din luna mai, cand BNR a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale.

Analisti economici: Nu era rezonabil sa se ia o alta decizie, in conditiile cresterii substantiale a ratei inflatiei

Analistii economici arata ca "nu era rezonabil" ca banca centrala sa ia o alta decizie decat mentinerea dobanzii cheie, in conditiile in care cresterea de TVA si socul de oferta la produsele alimentare au condus la o crestere substantiala a ratei inflatiei.

"Nu era rezonabil sa se ia alta decizie, in conditiile in care nu s-au schimbat foarte multe lucruri. Starea economiei este in continuare slaba, si acest lucru ar fi sugerat o scadere a dobanzii, dar exista si presiuni inflationiste", a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al ING Bank Romania.

Totodata, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a precizat ca decizia BNR era una asteptata. "Desi impactul direct al cresterii de TVA a fost unul incomplet, cresterea preturilor la alimente va continua probabil sa se manifeste si in lunile urmatoare, ceea ce va conduce la o inflatie la sfarsitul anului peste asteptarile initiale. In plus, BNR trebuie sa monitorizeze si eventualele efecte de runda a doua care s-ar putea manifesta dupa cresterea de TVA. In acest context, ciclul de reducere a ratei dobanzii a fost intrerupt si exista chiar riscul reversarii lui", a explicat el.

In ceea ce priveste anul 2011, Dumitru spune ca in cel mai probabil scenariu inflatia va reveni in banda tintei BNR in 2011 si va permite astfel reluarea ciclului de reducere a dobanzii in anul urmator.

Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc estimeaza ca rata dobanzii de politica monetara va ramane 6,25% in 2011, insa a precizat ca exista riscuri ca la inceputul anului viitor sa asistam o majorare de dobanda.

“Banca Nationala nu are, in prezent, marja de manevra pentru a opera modificari ale ratei dobanzii de politica monetara. Pe de-o parte, nivelul ridicat al inflatiei (care este o consecinta a majorarii TVA) nu-i mai permite noi relaxari ale dobanzii in perioada urmatoare. Pe de alta parte, o crestere a dobanzii nu ar fi avut rost, deoarece asteptarile sunt ca inflatia va reveni la normal in a doua parte a anului viitor. In acelasi timp, politica monetara trebuie sa fie coerenta, ceea ce din nou nu ar fi justificat o majorare a dobanzii cheie", a declarat la randul sau economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

Oficialul UniCredit estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la nivelul actual in prima jumatate a anului viitor, urmand ca in a doua parte aceasta sa coboare treptat, catre 5%.

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii, ea a mai spus ca exista suficienta lichiditate pe piata de lei, iar o diminuare a RMO doar pentru pasivele in valuta ar fi fost in contradictie cu directia dorita de BNR, care nu incurajeaza creditarea in valuta. "Probabil ca vom vedea o reducere simultana a RMO, atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta. Pe termen lung, exista un proces de convergenta si vom vedea reducerea acestora catre nivelul din UE", a adaugat Rozalia Pal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1260 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  +/- un punct procentual?... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 13:53)

  marius [anonim]

  inflatia anuala?... poate cateva puncte in plus si, putin probabil, o zecime in minus.... in alta ordine de idei, deci scaderea ratei dobanzii era principala preocupare BNR..., de asta erau atat de multumiti de ei insisi..., pana acum cel putin.... (sic!)
 • +2 (2 voturi)    
  HOTIE (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:25)

  Gogu [anonim]

  BNR anunta ca va incalca legislatia.

  Legea spune ca BNR trebuie sa asigure stabilitatea preturilor, ori a declara ca se doreste destablizarea presturilor cu 3.5% anual e contrar legii!!!! DEMISIA DOMNILOR!!! DEMISIA!!!!

  Stiti ce insemna inflatie dorita de 3.5% pe an? Insemna ca banii care ii economisesc acuma ca sa ii pot cheltui cind ajung la pensie sa piarda jumatate din puterea de cumparare!
  • 0 (0 voturi)    
   e chiar normal (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:36)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   In orice economie, o rata a inflatiei scazuta ( de 1% - 3% ) este benefica pentru economie. De ce? Pentru ca ea stimuleaza cresterea economica si producatorii.

   Sa ne imaginam situatie Japoniei care cunoaste deflatie, adica scaderea preturilor. Pentru consumator e situatie ideala, dar ce se intampla cu producatorii? Mai pot avea ei incredere sa investeasca intr-o economie in care preturile scad si nu exista certitudinea macar a recuperarii costurilor de productie?
   • +2 (2 voturi)    
    E COMPLET ANORMAL!!! (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:55)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui catalin

    Inflatia ajuta la cresterea economica? HA HA HA!!!!!

    Inflatia nu este de cit o hotie la drumul mare, o redistribuire a rezultatului muncii de la cei care produc cu adevarat ceva la mase de manevra asistati sociali si la cei ce detin puterea politica.

    Inflatia ori care ar fi ea SCADE cresterea economica, marind costul capitalului, descurajeaza tehnologizarea si eficientizarea productiei. In plus , Inflatia mutileaza procedura de amortizare a bunurilor de capital ce se amortizeaza in termen lung. Cum sa functioneze industria grea daca dupa 20 de ani de functionare a unui echipamen greu... ma trezesc ca am doar jumatate de suma amortizata in termeni reali? Cu ce Bani sa inlocuiesc echipamentul ce nu mai poate fi utilizat pentru a continua productia, a plati salarii si taxe la stat?

    EMINENTI LUMINATI CONTABILI.... pai daca inflatia este asa de buna cum spuneti voi.. de ce sa ne limitam doar la 2-3%? de ce nu 30%... de ce sa nu tiparim si sa dam la fiecare om cite 1000ron pe luna asa de sanchii.. sa vezi atunci prosperitate...
    • -1 (1 vot)    
     bati cimpii (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:16)

     bau bau [anonim] i-a raspuns lui Gogu

     Bai nene, bati cimpii! Pune mina pe o carte de economie si apoi deschide gura. Cum e cu inflatia ti-au explicat ceilalti forumisti. Ce te mai doare pe tine, amortizarea mijloacelor fixe, ia da un search pe Google cu "actualizarea (sau reevaluarea) mijloacelor fixe" sa vezi ce rezultat iti da. Sau plateste un contabil.
  • -1 (1 vot)    
   Cultura Economica (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:41)

   c@c [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Prietene, intereseaza-te ce inseamna stabilitatea preturilor ca si concept stiintific... in nici un caz nu implica o inflatie de 0%. Daca tii banii pe care ii economisesti acum la saltea atunci va fi asa cum spui tu, daca ii investesti nu au cum sa piarda din valoarea (verifica si tu conceptul de rata reala a dobanzii)....
   Si inca o rugaminte, nu mai comenta daca nu pricepi nimic... abtine-te si comenteaza la articole care iti sunt destinate, domnule Gogu (se gasesc o multime in alte ziare)....
   Multa bafta...
   • +2 (2 voturi)    
    Fractional Reserve PONZI SCHEME!! (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:10)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui c@c

    eu zic sa te interesezi tu ce insemna stabilitatea preturilor!!!!! eu cred ca tu esti cel care nu pricepe nimica, banuiesc orbit de indoctrinarea fabricilor keynisianisto - contabile a la ase sau ise.

    vezi si tu ceva statistica, pe termen lung dobanzile bancare si sau castigurile bonurilor de trezorerie nationale nu acopera inflatia reala! asa ca mult succes celor care isi investesc banii in banci!

    singurii care beneficiaza cu adevarat de pe urma inflatiei.. sunt cei care au acces primii la banii nou tipariti pentru a putea cumpara bunuri de capital inainte ca oferta mai mare de bani sa aibe sansa sa creasca preturile. cu aceeasi bani ieftini proaspeti tipariti (electronic sau imaginar).... poti la fel bine merci sa faci arbitraj... si de ce nu "inflation leverage..."

    da mosule, inflatia este benefica celor care sunt la putere si pun mana pe banii proaspat tiparti, si celor care deaja au multi bani si super cunostinte sa faca "inflation leverage... "
    inflatia nu este benefica oamenilor de rand ori ce ai spune tu si indiferent cit de mica ar fi ea!

    dar, "voi" cu schema voastra de "fractional reserve".... nu aveti de cit o singura sansa sa mentineti masinaria functionala.... inflatia.... altfel..... fara infuzie de tiparituri proaspete .. totul se prabuseste precum caritas sau fni....
    • +2 (2 voturi)    
     corect (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:57)

     valahul [anonim] i-a raspuns lui Gogu

     E corect ce spune Gogu.
     Nu am mai vazut pe cineva sa comenteze in Romania in felul asta inflatia.
     inflatie este necesara in capitalism. Asa traieste capitalismul.
     Restul, e vrajeala pentru fraieri.
     Atit timp cit FED tipreste bani cu miliardele zilnic si dau lectii de liberalism....
     Cit de prost sa fii sa mai te increzi in liberalism. E intretinut trendul de media.
 • +1 (1 vot)    
  Vrem mai putin jargon economic! (Marţi, 2 noiembrie 2010, 14:38)

  maria [anonim]

  chiar nu se poate gasi un limbaj care sa fie inteles si de cei care nu au master in finante?
  Cred ca se pot prelucra comunicatele institutiilor bancare astfel incat sa arate a articole jurnalistice. Pana la urma, asta e rolul presei...sa puna intr-o forma accesibila cetatenilor informatia codificata, voit sau nu, de unele institutii.

  Multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  CHESTIE.... (Marţi, 2 noiembrie 2010, 15:21)

  GOGU [anonim]

  DE CE BNR hotaraste care sa fie dobanda politicii monetare? Teoretic ROMANIA este o tara cu economie de piata libera!!! De ce nu intervine CONSILIUL CONCURENTEI sa penalizeze BNR pentru manipularea acestei dobanzi de referinta?

  De ce nu este lasata aceasta dobanda libera, sa fie hotarata de cerere si oferta, de piata? Oare stiu angajati BNR care e cel mai bun nivel? Oare stiu ei mai bine ca piata libera ce este mai bun? MA INDOIESC!!!

  Daca studiem istoricul vedem absolut contrariul!!!!!!!
  In perioada de BUM... BNR a scazut dobanda, si liberalizat excesiv creditarea.... actionand pro ciclic in dezvoltarea unei bule imobiliare si de creditare.... Cind bula s-a spart, BNR a intrrevenit agravand iarasi situatia , a marit dobanda in loc sa o scada, si a impus restrictii de creditatre.... Dovada de COMEPTENTA SUPREMA!!!!

  De fapt BNR tine dobanda mult mai sus de cit ar dicta situatia economica pentru:
  1. A masca pe termen lung efectul inflationist al tiparirii de bani fara acoperire.
  2. A mentine RON in dezechilibru cu alte monede forte pentru a crea o iluzie falsa de prosperitate, lucru care duce direct la consum peste capacitatea productiva, indatorarea externa a tarii pe termen lung si inrobirea generatiilor viitoare!
  • 0 (0 voturi)    
   ce este rata de politica monetara? (Marţi, 2 noiembrie 2010, 17:12)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui GOGU

   Rata dobânzii de politică monetară este actualmente rata la care BNR efectuează operaţiuni repo derulate prin licitaţie pe termen de o săptămână şi la o rată fixă de dobândă. Deci tu esti liber sa nu tii cont de rata de politica monetara stabilita de BNR, pt ca aceasta e doar dobanda perceputa de BNR la operatiunile repo pe care le efectueaza cu bancile. (ca e folosita si ca o parghie de influentare a dobanzilor din sistemul bancar e alta poveste). Cand Consiliul Concurentei o sa faca operitiuni repo cu bancile comerciale din Romania, atunci vor stabili ei care e rata de politica monetara, si poate o fac pe placul tau.
   Pana atunci iti recomand sa iti sintetizezi parerile (inclusiv cele cu inflatia) intr-o lucrare mai ampla, sa o publici, ca poate iei premiul Nobel pt economie. Asa vom avea si noi un roman cu premiul Nobel in economie. Sunt atat de contrare cu teoriile clasice, ca e imposibil sa nu ramana fara ecou (daca le ia cineva in seama).
   • +1 (1 vot)    
    este o imixiune in economia de piata libera... (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 8:22)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Ce este rata de politica monetara? O IMIXIUNE IN PIATA LIBERA!
    Daca dobanda repo... nu ar avea nici un efect asupra mea.. sau a economiei ... in general... de ce ar mai fi unii tovarasi de la BNR asa de disperati sa isi pastreze jucaria?

    CONSILIUL CONCURENTEI.. daca ar avea tarie si interes national... ar trebui sa ii ia de perciuni pe cei de la BNR...

    Daca eu muncesc, si cu greu economisesc sa zicem 100,000RON... si vreau sa ii investesc cumva... pentru un venit cit mai bun.... toate bune si frumoase... sa zicem ca mi s-ar cuveni 8%.... si as gasi cineva dispus sa imi dea aceasta suma... dar cand vine BNR si exercita concurenta neloiala aruncand pe piatza prin diferite forme si metode maculatira suplimentara.... creste cererea pentru vehicule investitionale... iar prin cerere mai mare si oferta care ramne aceeasi scade dobinda.. astfel incit eu nu mai pot sa obtin de cit sa zicem 4%.... ... daca asta nu este CONCURENTA NELOIALA....
    BNR prin actiunile sale... face concurenta neloiala capitalului privaft limitandule acestora justa remuneratie pentru riscul investitional asumat.
    • +1 (1 vot)    
     Sorry, BNR rulez! (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 10:58)

     Bucur [anonim] i-a raspuns lui Gogu

     Isarescu too, daca n-ai observat de 20 de ani
    • 0 (0 voturi)    
     inteleg ce vrei tu sa spui, (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 14:56)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui Gogu

     dar asa fac toate bancile centrale din lume. (si pe timpul lui Ceausescu BNR stabilea dobanda).
     alta lume nu exista, chiar daca ar vrea sa faca ceva (desi iti spun eu ca nu vrea), Consiliul Concurentei ar fi repede pus la punct, pe motiv ca asa e peste tot in lume. De fapt BNR s-a inspirat din UE cand a introdus toate aceste parghii (dobanda de referinta, de politica monetara, taxa scontulu, credit lombard).
     Cand nu poti sa schimbi regulile, trebuie sa te adaptezi la ele, daca vrei sa supravietuiesti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by