Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a mentinut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime. Tinta de inflaţie, stabilita la 3 la sută pentru 2012 şi la 2,5 la sută începând din 2013

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Decizia era asteptata de analistii financiari, care considera ca aceasta este o solutie de echilibru intre activitatea economica slabita si rata de inflatie ridicata.

Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3%, +/- un punct procentual. In acelasi context, BNR a hotarat ca, incepand cu anul 2013, banca centrala sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5%, +/- un punct procentual. Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul.

Consiliul de Administratie al BNR nu mai are programata nicio sedinta de politica monetara in acest an, urmatoarea intrunire a membrilor CA urmand sa aiba loc in data de 5 ianuarie 2011.

Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale pe parcursul acestui an, de la 8% la 6,25%. Ultima modificare a avut loc in sedinta de politica monetara din luna mai, cand BNR a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale.

Traian Băsescu: Negocierile pentru un nou acord cu FMI, BM şi CE vor începe în ianuarie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că negocierile pentru un nou acord cu FMI, Banca Mondială şi UE vor începe în ianuarie, urmând ca, în cazul în care se va ajunge la o formă convenabilă, acesta să vină în continuarea actualului acord, care se încheie în aprilie 2011.

El a adăugat că este optimist că România va duce la îndeplinire acordul actual prin asigurarea tuturor condiţionalităţilor: legea pensiilor, bugetul de stat pentru 2011, legea salarizarii unice.

Presedintele a mai discutat cu liderii coalitiei de guvernare si despre flexibilizarea actualului Cod al Muncii, care le creeaza patronilor dificultati in a disponibiliza personal. Flexibilizarea Codului Muncii atinge si problema persoanelor care lucreaza fara forme legale.

"In momentul de fata, pe o ultima evaluare facuta pe o cercetare sociologica in 28.000 de gospodarii, s-a putut concluziona ca circa 1,6 milioane de romani lucreaza la negru. Or, una din cauzele principale ale acestei situatii este legata exact de faptul ca angajatorii sunt obligati sa semneze contracte, dupa care au dificultati foarte mari in reducerea numarului de salariati", a sustinut Traian Basescu.

El a mai afirmat ca flexibilizarea Codului Muncii i-ar proteja pe cei care lucreaza la negru si nu beneficiaza, in prezent, de plata contributiilor sociale.

Google acuză guvernul SUA că favorizează Microsoft

Google a acţionat în instanţă guvernul SUA, acuzându-l că favorizează Microsoft în acordarea unui contract pentru un nou sistem de mail electronic, proiect pe cinci ani cu o valoare estimată de 59 de milioane de dolari, potrivit The Washington Post.

În cererea de chemare în judecată, Google a cerut instanţei să suspende licitaţia Departamentului de Interne, beneficiarul sistemului de email. Compania susţine că procesul de licitare este astfel conceput încât să garanteze că Microsoft va câştiga contractul.

Procesul companiei vine într-un moment în care Google se află sub lupa autorităţilor din cauza unor posibile probleme legate, printre altele, de legislaţia antitrust sau de intimitatea datelor utilizatorilor serviciilor online.

Acţiunea Google subliniază competiţia acerbă cu Microsoft pentru vânzarea de software pentru Internet către guvernele locale sau federale.

În prezent, Departamentul de Interne are 88.000 de angajaţi, care utilizează 13 sisteme diferite de email.