ANAF: ​Contribuabilii mari si mijlocii vor depune declaratiile fiscale doar pe cale electronica

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 3 noiembrie 2010, 11:16 Economie | Finanţe & Bănci


Declaraţiile fiscale vor fi depuse numai electronic de către contribuabilii mari şi mijlocii, definiţi conform reglementărilor în vigoare, precum şi de sediile secundare ale acestora, se arata intr-un comunicat de presa al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.)

"Astfel, la data de 25 noiembrie 2010, se vor transmite prin intermediul Sistemului Electronic Naţional, următoarele declaraţii: 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat"; 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"; 102 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale"; 120 "Decont privind accizele"; 130 "Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă"; 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată"; 301 "Decont special de taxă pe valoarea adăugată"; 390 VIES "Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare"; 710 "Declaraţie rectificativă".

Declaraţiile menţionate se depun prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro. Documentele trebuie semnate prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică", se mai arata in document.

Pentru garantarea securităţii operaţiunilor electronice, titularii certificatelor calificate se vor înregistra conform Instrucţiunilor de utilizare a serviciului depunere declaraţii on-line publicate pe site-ul A.N.A.F., la adresa: www.anaf.mfinante.gov.ro, secţiunea Declaraţii electronice/înregistrare certificate digitale. Aceeaşi procedură se aplică şi în situaţia în care titularul certificatului calificat este desemnat sau împuternicit de către mai mulţi contribuabili pentru semnarea declaraţiilor fiscale.

"A.N.A.F. încurajează persoanele care nu se încadrează în categoria contribuabililor mari sau mijlocii să utilizeze mijlocul electronic de depunere a declaraţiilor fiscale ca metodă alternativă de declarare", conchid autorii comunicatului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6164 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  cerificat (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 11:31)

  grieg [anonim]

  inca o escrocherie ce anume costa 47 eur?
  a cui sunt firmele astea?
 • +2 (4 voturi)    
  On line (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:08)

  Dan [anonim]

  Asa e Grieg, firma e a lu' mă-sa ministrului. Vă ia banii şi fuge cu ei la birt. Şi apoi, nici nu e bine să se poată depuse declaraţiile fiscale on-line, ca în toată Europa. E mai bine să se înghesuie cu toţii la ghişeu, în 25 ale lunii, bineînţeles. Că nici să-i pici cu ceară nu ar veni oamenii ca oamenii, pe 23, de exemplu. Nu, vin cu toţii în ultima zi, se arată nemulţumiţi că stau la coadă, dar nici nu declararea on-line nu e bine. Şi 47 de euro pe care îi dai unei firme, o singură dată, să îţi aloce o semnătură electronică, este, într-adevăr, o avere.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu e nicio excrocherie, dimpotriva (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:09)

  bastos [anonim]

  Depun declaratii fiscale de un an.
  Banii astia ii platesti cand obtii semnatura digitala. Sunt 3 furnizori si alegi liber unul dintre ei.
  Dupa obtinerea semnaturii poti depune declaratii fiscale nelimitat, mai platesti doar o suma modica anula de mentenanta.
  Pana anul trecut facem sute de km si pierdeam ore pe la cozi sa depun declaratii fiscale pentru mai multe firme. Acum fac totul online, totul merge brici si castig mult timp si economisesc resurse importante.
  Daca ar fi dupa mine as pune obligatorie depunerea on-line pentru toata lumea. Sistemul e functional.
  As da afara 50% din functionarii din administratiile fiscale in felul asta.
  • 0 (0 voturi)    
   care taxa de mentenata=30euro (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 14:14)

   taxa [anonim] i-a raspuns lui bastos

   47 la inscriere
 • -2 (4 voturi)    
  Precizare (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:31)

  Tot Dan [anonim]

  De multa vreme s-a gandit impunerea acestei modalitati de depunere a declaratiilor fiscale tuturor contribuabililor. Dar nu e chiar normal sa impui asta tuturor micilor intreprinzatori... nu toti au calculator, net...
  E eronata aprecierea ca asa s-ar putea da afara jumatate dintre functionarii administratiilor fiscale. Nu toti acei oameni pe care ii vedeti la ghisee, la primirea declaratiilor, se ocupa cu asta. Si, in orice caz, cei care lucreaza la Declaratii fiscale nu se indeletnicesc numai cu primirea si inregistrarea lor, deci nu sunt in situatia de a avea de lucru cateva zile pe luna si ca apoi sa stea cu ochii pe tavan. Sunt multi functionari care coboara de prin birouri in acest scop, in acea zi de balamuc maxim de 25 a lunii, pentru a face fata fluxului, apoi se intorc la treburile lor.
  • +3 (3 voturi)    
   Daca erai atent... (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:08)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui Tot Dan

   Daca erai atent observai ca obligativitatea este pentru mari si medii contribuabili. Da' ma rog, probabil esti din specia aia de romani care nu le convine ABSOLUT nimic.
  • 0 (2 voturi)    
   Think big (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:20)

   Bastos [anonim] i-a raspuns lui Tot Dan

   Faci afaceri pentru ca vrei, nu e obligatoriu.
   Conform legii trebuie sa ai contabil angajat sau contract cu firma de specialitate.
   Nu poti tine contabilitatea in ziua de azi fara calculator, e exclus. Internet mobil gasesti astazi pe toate drumurile, exista chiar si sistem de prepay.
   Pe la unele administratii bazie musca dupa ora 12, uneori e o plictiseala ingrozitoare prin birouri, de ex administratiile Buftea sau Bragadiru.
   In mod normal un sistem on-line nu doar receptioneaza declaratiile le si proceseaza automat.
   Zici ca 50% e mult. Hai sa gandim un exemplu, caz real.
   Depui declaratie pe hartie, functionarul o preia (pierdere timp) apoi o trimite la alt functionar care o inregistreaza (pierdere timp), acesta o trimite mai departe la arhivare (pierdere timp). Dupa 6 luni primesti hartie ca n-ai depus declaratia, un functionar ti-a trimis-o (pierdere timp), a platit posta (pierdere bani), tu o scoti din dosar si te duci la administratie, stai la coada o arati unui functionar (pierdere timp), el o verifica si iti spune ca a fost o greseala umana la mijloc. Pentru ca intre timp declaratia ta s-a inregistrat gresit ti-au fost distribuite gresit sumle catre buget si tu trebuie sa faci rectificativa (pierdere timp) desi e vina lor, functionarul de la rectificative spune ca dureaza (pierdere timp), te intorci de 3 ori si discuti, functionarul iti spune ca sistemul informatic nu permite modificari (pierdere timp), ti se da o solutie in care recunosti ca ai gresit tu, ca altfel nu se poate. Urmeaza reglarea fisei de catre functionar (pierdere timp). Asta e un caz fericit, avem cazuri cand stam cu lunile prin audiente, pe la directori desi noi nu avem nicio vina. Daca ai norocul sa ai o problema la administratia Buftea care e la 30 de km de centrul Bucurestiului atunci judeca singur efectele.
   In cazul on-line totul se inregistreaza automat, primesti raport de confirmare, in caz de problema retrimiti documentul si totul se rezolva on-line.
   Ce zici ?
 • 0 (2 voturi)    
  Nu sunt incurajate firmele mici (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 12:57)

  Raluca [anonim]

  "A.N.A.F. încurajează persoanele care nu se încadrează în categoria .....să utilizeze mijlocul electronic ..."
  Daca ar vrea sa incurajeze, ar trebui sa accepte mai mai multi "furnizori autorizati" pt certificatul digital astfel incat pretul acestuia sa scada. (In diverse conditii: pentru firme mai mici sau nr utilizari restranse ).
  Pana atunci 47 euro ramane o suma foarte mare pentu un SRL cu activitate aproape de zero. La fel si abonamentul anual (aprox 30eur), care nu este deloc o suma modica.
  • +2 (2 voturi)    
   Si tu esti pe dinafara (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:10)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Raluca

   Ia zi tu pe link unde ai gasit tu "abonamentul anual" de 30 de eur??? Plus de asta, daca nu stiai poti sa imputernicesti o firma cum ar fi un contabil sa depuna declaratiile pentru tine pe certificatul lui digital. Asa ca ce mare problema? Mai bine sa NU FIE depunere online?
   • 0 (2 voturi)    
    Stimate sustinator al celor 3 (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:43)

    raluca [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

    In primul rand (raspund la ultima intrebare): BA DA, sa fi on-line, trebuia sa fie de mult !

    Abonamentul anual: tocmai ca nu l-am gasit pe nici un site (e o informatie aproximativa aflata pe alte cai), asa ca te rugam pe tine sa ne informezi care este.
    Aceste firme autorizarte (pe care se pare ca le sustii, si care, sa fim seriosi, ce costuri mari au PER CLIENT cu mentinerea acestui sistem, haha, responsabilitate insa, da, ar trebui sa aiba) sunt foarte discrete cand e vorba de a oferi (pe site-ul lor) pretul sau tarifele pentru aceste produse.

    Pe de alta parte a imputernici alta firma/contabil, desigur insemna alte costuri.
    ( probabil imputernicirea sa fie notariala, nu?)
    Da, e mare problema. Pana la urma nu s-a dorit o simplicare?
    • +1 (1 vot)    
     Te lamuresc (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 14:16)

     Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui raluca

     Citeste ordinul ANAF 2520 completat cu 2568 si te lamuresti ca nu ai nevoie de nici o imputernicire notariala. Trebuie sa depui formularul 150 pe care poti sa il depui si online. Atat. Costurile cu firma de contabilitate - cum te intelegi cu ei. Costul de utilizare anuala pentru depuneri - 46 ron. Deci care e problema? Vrei certificat digital de la GIGI & CO SRL? Cand primesti certificatul digital primesti si o cheie sub forma de flash - 5 EURO, costul echipamentelor, costul operarii, etc. Pretul ar putea ajunge la 15 EURO daca ar fi multi utilizatori. Sunt trei firme deci competitie exista. Daca tu crezi ca cele trei firme practica preturi de monopol poti sa faci sesizare la biroul anit-monopol. Te-am lamurit?
 • 0 (2 voturi)    
  On line (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:00)

  Cristi [anonim]

  As face pariu cu dvs. ca UE a avansat si niste fonduri alor nostri pentru incurajarea implementarii transmiterii declaratiilor fiscale on-line....
  Prin urmare, desi e o masura foarte binevenita, de ce trebuie sa platesc o suma de bani ca sa pot declara si, ulterior, da bani la Stat?
  Nu cumva trebuia ca oricarui contribuabil mare/mijlociu, care cotizeaza mii/sute mii/milioane euro anual sa-i fie dat gratis un certificat digital fara ca sa sustinem financiar firmele unor hoti??
  Sunt si foarte pesimist ca se respecta termenul...
  Sunt cam multi in Bucuresti si doar 3 firme care elibereaza certificate...
  In rest, o masura absolut normala si care trebuia luata de cativa ani buni....
  • +2 (2 voturi)    
   Certificatele digitale se tin cu bani (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:13)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Pentru ca firma aia sa iti emita un certificat digital care te autentifica electronic (indiferen ce ai tu chef sa faci: sa semnezi un email, un document sau sa depui o declaratie) trebuie sa cheltuiasca niste bani, sa plateasca niste angajati. Tu evident ca orice roman care se respecta vrei gratis, adica de POMANA.
   • +1 (1 vot)    
    Costa echipamentul (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 13:45)

    bastos [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

    Obtinerea semnaturii digitale implica si achiztia unui echimapnet dongle usb care costa si el.
    Mie mi se pare pretul absolut decent. Pai odata obtinut dreptul de semnatura poti depune declaratii pentru 1000 de firme.
    Calculati doar cat costa benzina si timpul pe care-l pierde timp de un an un angajat sa meraga la administratiile financiare, sigur va iese mai mult de 47 de euro.
   • -1 (1 vot)    
    fonduri lipsa!! (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 15:23)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Heruvim

    Arhanghele, esti PDL-ist sau lucrezi la UTI??
    Sunt posesor de certificat digital emis de CERTSIGN...Ai vazut cine a facut softul? UTI...
    Unde am mai auzit noi de ei...
    Banuiesc ca si la ceilalti provideri e la fel...
    Chestia cu "..sa-si plateasca si ala angajatii" nu tine..Nu vorbeam de un serviciu care, evident, trebuie remunerat.
    Nu sunt nevoit sa cumpar servicii pe care poate nu le doresc...
    Ma repet, n-as fi avut nevoie de serviciile celor care emit certificate, servicii care evident trebuie platite, daca nu mi-ar fi fost impusa obligatia de Stat, entitatea suprema si ticaloasa careia ii platesc taxe si impozite si, mai nou, cheltui bani ca sa declar cati bani trebuie sa-i dau...
    Daca ti-ar cere femeia de serviciu de la bloc 5 Euro/urcare pe scari ("ca ea face curat si trebuie sa traiasca..."), ai folosi aceleasi argumente, cand deja stii ca o platesti la intretinere?
    In rest, Ingerii tai sa te apere...
    • +1 (1 vot)    
     Manager al unei firma de rang mare/mijlociu (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 16:31)

     XtrO [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     Domnule Cristi, sunteti cumva managerul unei intreprinderi mari/mijlocii, avand in vedere ca respectivul Ordin se refera doar la aceste clase de societati ? Daca da, suma de 47 de EUR (aprox. 200 RON) vi se pare strigatoare la cer, avand in vedere avantajele operationale conferite de aplicarea semnaturii electronice sau ale criptarii, pe orice fel de document digital sau e-mail, nu doar pe declaratii fiscale ? Sau aveti pretentia sa evoluam, tehnic vorbind, fara sa avem niciun cost ? Ducand la extrema rationamentul dumneavoastra, ce nevoie avem de calculatoare, de telefoane, de birouri sau chiar de firma ? Ciudata pozitia in aceasta privinta, pentru un manager al unei companii de rang mare/mijlociu. Oare ? Sau doar va bagati singur in seama, evident pe principiul 'Basescu/Boc/Udrea/PDL e de vina !' ... ?
 • +1 (1 vot)    
  Este buna masura. (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 16:35)

  AlinN [anonim]

  Nu inteleg de ce nu-i obliga pe TOTI sa-si depuna declaratiile pe cale electronica.
 • +1 (1 vot)    
  Online / Certificat gratuit (Miercuri, 3 noiembrie 2010, 17:59)

  Alex [anonim]

  Ar trebui sa fie obligatoriu pentru toata lumea (persoane fizice si juridice) si sa furnizeze gratuit certificatul digital cel putin pentru persoanele fizice pentru ca mi se pare mult sa platesti 30 EURO in fiecare an cand trebuie sa depui 40-50 EURO impozit...

  In SUA se depun numai online si gratuit o singura data pe an (nu pe fiecare trimestru ca in Ro) iar evaluarile (+/-) se efectueaza in maxim 1 luna.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce numai 3 furnizori de certificate ? (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:54)

  Amaritu [anonim]

  Sunt de acord cu o parere de mai sus, si anume daca ar fi mai multi furnizori de certificate, piata s-ar ieftini sau s-ar evita situatia de cartel asupra preturilor.

  De la intrarea Romaniei in UE, MCSI si ANAF trebuie sa recunoasca ca valabile si sa accepte certificate calificate emise de autoritati de certificare autorizate in uniunea europeana, conform regulii de baza a UE, care este libera circulatie a bunurilor si a serviciilor in interiorul UE.

  Dar noi ne complacem in situatie asa cum e...
 • 0 (0 voturi)    
  certificate digitale, semnaturi electronice (Marţi, 23 ianuarie 2018, 23:57)

  Meeey [anonim]

  SRI-ul apartine de Anaf. SRI-ul e pe lista furnizorilor de semantura/certificat digital. Pe langa banii alocati de la bugetul de stat, castiga si din certificate/semnaturi digitale Cate semnaturi/certificate X contribuabili=????
  Aceste firme pot fi verificate cat castiga? S-ar putea sa fie vorba de milioane de euro..
  http://evz.ro/bugetul-pe-2018-cati-bani-merg-la-sri-cotroceni.html
  SRI primeşte cu 35% mai mult faţă de bugetul iniţial pe acest an, adică 2,3 miliarde de lei. În total, bugetul este de 183 de miliarde de lei, cu 16,7% mai mare faţă de 2017.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by