"România va ieşi din recesiune în 2011, înregistrând o creştere economică de 1,6%", potrivit estimărilor Grupului de macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC). De asemenea, ultima prognoză PwC estimează o rată a inflaţiei de 5,4% în 2011 în România. Raportul mai arată faptul că economiile emergente susţin în continuare creşterea economiei globale, în vreme ce multe dintre economiile dezvoltate se confruntă cu rate ridicate ale şomajului şi scăderea cererii de consum.

Acestea sunt câteva dintre concluziile ultimului raport emis de Grupul de Macroeconomie din cadrul PwC Marea Britanie, care prognozează o creştere economică de 3,5% la nivel global anul acesta şi de 3,1% în 2011.

Raportul subliniază diferenţa dintre performanţa şi perspectivele economiilor emergente şi cele dezvoltate. China şi India se preconizează că îşi vor continua ritmul impresionant de creştere în 2010 şi 2011. Pentru China, prognoza de creştere economică este de 9,6% anul acesta şi de 9,3% anul viitor, în vreme ce economia Indiei va înregistra o creştere de 8,6% anul acesta şi de 8,5% anul viitor.

CABINET MINISTRU

  • Economia chineză continuă creşterea robustă
  • Unele economii dezvoltate dau în continuare dovadă de slăbiciune
  • Economia Statelor Unite ale Americii arată semne de încetinire
  • Economia din Zona Euro  se confruntă cu efectele măsurilor de austeritate puse în aplicare de guverne, dar Germania contrazice această tendinţă

Dintre concluziile raportului PwC

În ceea ce priveşte economiile dezvoltate, situaţia este foarte diferită. Ieşirea din recesiune în Zona Euro este un proces lent şi dureros pentru cele mai multe dintre statele din zonă, iar rata ridicată a şomajului şi măsurile de austeritate anunţate de guverne ar putea să atenueze perspectivele de creştere economică. Doar Germania contrazice acest trend, creşterea prognozată a economiei germane fiind de 3,3% în acest an – mai mult decât dublu faţă de creşterea economică în Zona Euro per total.

  • Revenirea lentă la creşterea economică

În acelaşi timp, economia Statelor Unite ale Americii revine încet pe un trend ascendent, în ciuda persistenţei unei rate ridicate a şomajului şi a temerilor privitoare la un proces deflaţionist. Băncile centrale din SUA, Marea Britanie şi Japonia au dat semnale că sunt dispuse să apeleze la metoda „relaxării cantitative” (un plus de lichiditate în piaţă) în încercarea de a stimula redresarea economică.

„Consumatorii simt efectele secundare ale recesiunii, toate sondajele privitoare la încrederea în economie evidenţiind temerile consumatorilor. În SUA spre exemplu, o rată ridicată persistentă a şomajului (de peste 9%) combinată cu menţinerea preţurilor scăzute în sectorul imobiliar şi incertitudinea legată de politica fiscală menţin pesimismul privind perspectivele economiei”, a declarat Yael Selfin, Liderul Grupului de Macroeconomie al PwC.

„Ultimele rezultate privind încrederea în economie arată o tendinţa similară. Până acum, rezultatele sondajelor de încredere au arătat o stagnare în Statele Unite, în vreme ce nivelurile de încredere din Japonia şi zona Euro îşi revin lent la nivelurile anterioare crizei”, a adăugat Yael Selfin.