Tot mai multe state din G20 considera ca programul Federal Reserve de a injecta noi lichiditati in economia americana afecteaza pozitia altor state, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale a Braziliei, Henrique Meirelles, citat de Reuters.

Se dezvolta "o tema comuna" potrivit careia "excesul de lichiditati din SUA creaza probleme in alte state", a spus guvernatorul, in Chicago. "Este important ca aceasta problema sa fie discutata" in Coreea de Sud, locul unde se va desfasura Summitul G20, care reuneste cele mai puternice state si economiile emergente din lume.

O pozitie similara a fost sustinuta anterior de Germania, China si Africa de Sud. Ministrul german de Finante a caracterizat politica SUA drept "fara orizont" si a sustinut ca va crea "probleme suplimentare pentru restul lumii".

Guvernatorul Bancii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a solicitat o reforma urgenta a ratelor de schimb, in timp ce Africa de Sud a afirmat ca tarile in curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de suferit.

Aceste tari se tem ca politica Federal Reserve va slabi dolarul si va afecta negativ exporturile catre Statele Unite.

Fed a anuntat saptamana aceasta ca va injecta alte 600 de miliarde de dolari in economia americana, pentru a sustine cresterea fragila si in incercarea de a reduce somajul.

Programul a atras critici din partea economiilor emergente, care se tem ca unul dintre efecte va fi un aflux de dolari care va intari monedele locale.