Sansele ca economia sa creasca anul viitor sunt mici daca nu vor fi alocati mai multi bani de la buget pentru investitii efective, nu statistice, in conditiile in care sectorul privat isi revine destul de greu, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, Isarescu a afirmat ca revenirea economica nu se va simti imediat la nivelul populatiei, iar efectele sociale ale crizei ar putea sa persiste chiar la nivelul intregului an 2011, transmite Mediafax.

  • "Eu cred ca presedintele s-a referit la faptul ca daca in bugetul public nu se vor aloca mai multi bani sectorului de investitii, cu alte cuvinte daca investitia publica efectiva, nu cea consemnata in statistici, nu va fi mai mare, sansele noastre de a avea crestere economica sunt mici pentru ca sectorul neguvernamental, privat, isi revine destul de greu", a afirmat Isarescu, dupa ce a fost intrebat despre o declaratie a presedintelui Traian Basescu potrivit careia "Romania este in acest moment la o margine, ori creste, ori scade, in functie de adoptarea legii pensiilor, cea a salarizarii, si a bugetului de stat".

Guvernatorul bancii centrale a spus ca statul ar trebui sa investeasca in sectoare care "au capacitatea sa miste rotitele economiei".

  • "Cred ca intr-adevar infrastructura rutiera si in general cea de transporturi, fiind mult ramasa in urma, are nevoie de mai multe alocari guvernamentale. Mai trebuie sa facem ceva: avem investitii potentiale masive in aceste fonduri europene, multe dintre ele nu au plecat la drum datorita faptului ca au nevoie de o anumita cofinantare, deci iarasi de alocari de bani in cadrul bugetului. Cred ca si acolo putem sa gandim investitii mai mari", a aratat Isarescu.

El crede ca daca Executivul aloca mai multi bani pentru investitii de la inceputul anului viitor, atunci starea economiei se va imbunatati substanial.

  • "Trebuie sa continue reformele structurale pentru ca a elibera fonduri destinate consumului in bugetul de stat. (...) Vedeti cat de greu se intampla acest lucru. Fie ca incercam sa eliberam prin reducere de personal, care in esenta nu ar trebui sa fie reduceri de personal, ci rationalizari, eficientizari, procesul nu este simplu, este dificil, apar rezistente, apar puncte de vedere diferite. Daca vorbim de reduceri de venituri si aici discutiile sunt aproape fara sfarsit. Deci reformele structurale, o denumire intr-adevar generica, trebuie sa continue, chiar sa fie accelerate", a continuat oficialul BNR.

Isarescu a afirmat, vineri, ca economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%.

  • "Da, putem sa discutam de ce prognozele s-au dovedit optimiste. Dar avem de data asta mai mult decat increderea, probabilitatea calculata, ca incepand din iarna 2010 - 2011, cresterea economica pe o baza spunem noi corectata, relativ sanatoasa, se va instaura in Romania", a spus Isarescu la Pro TV.

El a reiterat ca revenirea economica nu se va simti imediat la nivelul populatiei, asa cum si scaderea nivelului de trai a devenit mai evidenta incepand cu vara anului trecut si "doare foarte tare" in prezent.

  • "Parerea mea este ca durerea va continua si in anul viitor pentru ca pe de o parte cresterea economica, cel putin noi nu o vedem a fi suficient de solida ca sa aduca dupa ea si cresterea nivelului de trai, iar al doilea argument, luat din experinta altor tari, (...) este ca dureaza un an, un an si jumatate, din momentul relansarii pana in momentul in care se simte in nivelul de trai al populatiei. Deci s-ar putea ca efectele sociale sa persiste chiar la nivelul intregului an 2011", apreciaza Isarescu.