In 2009, excedentul comercial al Chinei in relatia cu restul lumii ajungea la aproximativ 200 de miliarde de dolari ($298 mld. in 2008, $264 mld. in 2007), iar daca adaugam suma de ~100 mld. de dolari care intra anual in China sub forma de investitii straine ajungem la concluzia ca aceasta tara este inundata cu valuta, insa guvernul chinez nu a permis monedei nationale sa se aprecieze in raport cu dolarul atragand astfel criticile SUA, critici care in ultima vreme au devenit din ce in ce mai vehemente.

Ce interes au americanii ca yuanul sa se aprecieze? In 2009, deficitul comercial al SUA in relatia cu China a ajuns la 227 mld. dolari, iar in primele 8 luni din 2010 a crescut cu inca 20%. Cu alte cuvinte, mentinerea artificiala a unui yuan slab creste competitivitatea exporturilor chineze in SUA, deficitul comercial inregistrat in ultimii 10 ani de americani in relatia cu China ajungand la uriasa suma de 1,9 mii de miliarde de dolari.

In mod normal, un asemenea dezechilibru ar fi trebuit sa determine un razboi comercial intre cele doua tari, insa acest lucru nu s-a intamplat pentru ca... o mare parte din dolarii incasati de chinezi s-au reintors in SUA. Vezi grafic.

Astfel, numai in 2008 si 2009 (ani de criza, perioada in care unii tot spuneau ca prabusirea economiei SUA este inevitabila), China a cumparat titluri de stat emise de Trezoreria SUA in valoare de 417 mld. dolari, suma echivalenta cu 84% din deficitul inregistrat de americani in relatia cu China in aceeasi perioada.

Ce s-a intamplat in 2010? Deficitul comercial a crescut, dar China a stopat achizitiile de titluri de stat determinandu-i pe americani sa devina tot mai vocali in ce priveste acest deficit.

Ce se va intampla in continuare este greu de spus, insa, cel mai probabil, cele doua tari isi vor "armoniza" pozitiile. China exporta in SUA produse in valoare de 300 mld. dolari anual, iar o apreciere semnificativa a yuanului poate determina o scumpire a acestor produse, cu efect direct in buzunarele americanilor. Pe de alta parte, SUA au nevoie de banii Chinei pentru a isi finanta uriasul deficit bugetar, si cum sumele aflate in joc sunt de ordinul a sute de miliarde de dolari, izbucnirea unui razboi comercial nu ar ajuta pe nimeni.

Comenteaza pe blogul Businessday.ro