Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,5%, iar rata anuala a inflatiei a fost de 7,8%, conform mediei opiniilor exprimate de membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR). Opiniile analistilor cu privire la inflatie au variat intre 0,4% si 0,7%, iar estimarile privind rata anuala s-au plasat intre 7,3% si 8,1%.

Pentru finele anului 2010, membrii AAFBR prognozeaza ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 8%. Proiectiile analistilor variaza intre 7,6% si 8,2% pentru sfarsitul acestui an. Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2010 sunt in usoara crestere fata de estimarile de acum o luna (7,8%), precum si fata de cele de acum doua luni (7,9%), mai arata analistii.

Totdata, membrii AAFBR estimeaza ca la fienle anului 2011 rata anuala a inflatiei se va plasa la 4,2% (estimarile variaza intre 3,5% si 5%).

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va prezenta datele oficiale cu privire la indicele preturilor de consum (IPC) pe luna octombrie in data de 10 noiembrie.