Salariile bugetarilor ar putea fi majorate in medie cu 15 la suta in 2011, a declarat marti la Sinaia secretarul de stat din Finante Gheorghe Gherghina in timpul seminarului EU-COFILE. "Avem anvelopa salariala de 39 de miliarde de lei pentru anul viitor si dupa calculele noastre ar putea merge o medie de majorare de 15% dupa calculele noastre, daca nu mai luam in calcul cel de-al 13-lea salariu", a mai precizat Gherghina.

Gheorghe GherghinaFoto: Agerpres

El a precizat ca numarul actual al salariatilor din sectorul bugetar - 1,316 milioane - poate fi redus pana la sfarsitul acestui an la 1,29 milioane persoane, oficialul MFP explicand ca potrivit scrisorii de intentie cu FMI din vara acestui an, sa fie eliminate anul viitor prima de vacanta si salariul 13.

  • Romania s-a angajat sa ajunga pe ESA in 2012 la 3%, adica sa egalizam deficitul ESA cu cel cash. Ideea e sa incercam prin urmare sa nu facem pierderi. La deficitul pe metodologia ESA se introduc pe cheltuiala si sumele de platit. Arieratele intra prin urmare toate in acest deficit pe ESA.
  • Deficitul pe 2011 e agreat la 23 de miliarde de lei.Fondul a spus ca ne permit sa facem un deficit mai mare in prima parte a anului si pe urma sa il reducem. Deocamdata nu s-a semnat nimic, dar a existat aceasta discutie
  • In Romania vorbim de doua deficite: cash si ESA. In ESA, daca cheltuielile unei companii provin timp de 3 ani consecutivi din bani publici in proportie de cel putin 50%, compania e considerata o companie publica. Deficitul pe cash se refera doar la sectorul bugetar. Acest sector s-a convenit sa il impartim in 3, la Comisia Europeana.
  • Sectorul public include tehnic vorbind, sectorul administratiei publice centrale (ministerele cu toate institutiile lor), locale si administratia sistemelor de asigurari.
  • Fata de deficitul cash, ESA cuprinde si companiile clasificate ca fiind publice.
  • Eurostatul vine in control o data pe an in fiecare tara si ne spune ce mai trebuie introdus in sectorul public. In septembrie, ne-a introdus in sectorul public CFR Calatori si Termoelectrica, Compania de Huila Petrosani si cateva CET-uri, dupa ce in 2008 ne-a introdus si Metroul. Si nu de acum ci din urma cu 3 ani, ca asa se face. Tot in 2008 ne-a bagat in sectorul public 7 CET-uri.
  • Sunt semne, sper sa nu vorbesc in ceas rau, ca economia incepe sa isi revina. Incasarile cresc, poate si de frica, poate si din alte motive, dar cresc.
  • Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca salariul minim sa nu fie majorat cu mai mult de rata  inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei, a anuntat, marti, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Chestiunea a fost transata si in scrisoarea cu FMI si CE, ca Guvernul nu poate sa-l creasca cu mai mult decat inflatia pe ultimii doi ani, 670 lei", a spus secretarul de stat.
  • Un numar de 71.000 bugetari au in prezent salariul minim. 
  • Daca sindicatele si patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv national la 750 lei, de exemplu, aceasta valoare nu va fi aplicata si pentru bugetari. 
  • Cele mai mari investitii vor fi la Ministerul Transporturilor- 6,8 miliarde lei in 2010 si 8,11 miliarde in 2011
  • Avem o minitorizare foarte stransa a SNCFR Daca va inchide 2010 cu cheltuieli mai mari de 50% de la buget, va fi inclusa pe 3 ani in urma ca si companie publica, ceea ce ar putea agrava deficitul. Are deficitul foarte mare si arierate foarte mari. A existat si ideea de a o lasa sa falimenteze si de a ceda concesiunea- care e gratuita- altcuiva