Tinta de adoptare a monedei euro in 2015 anuntata de Romania este prea optimista, a declarat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Peter Sanfey, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).

"Personal, cred ca tinta de adoptare a monedei euro in anul 2015 este optimista pentru Romania. Nu este un lucru simplu, iar problemele nu se pot rezolva peste noapte", a declarat Peter Sanfey.

El a mai aratat ca modelul de crestere economica al tarilor din regiune nu a fost "fundamental rau", dar are nevoie de unele modificari. Oficialul BERD a precizat ca tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de o noua "agenda de crestere" si nu de un nou model de crestere economica.

"Agenda de crestere ar trebui sa prevada o crestere mai sigura si o revigorare a cresterii economice. Romania si celelalte tari din regiune nu se pot izola complet, si nici nu trebuie, dar trebuie sa evite fluctuatiile de crestere", a mai spus economistul sef al BERD.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania va pastra anul 2015 ca tinta de adoptare a euro.

"Am pastrat anul 2015 pentru adoptarea euro, dar esentiala va fi maniera in care vom arata ca putem sa facem aceasta consolidare fiscala. O sa pastram aceasta tinta, inclusiv pentru puternicul rol de catalizator pe care il are adoptarea euro din punct de vedere al coerentelor in politicile macroeconomice", a declarat Mugur Isarescu la postul public de radio.