Parlamentul european a aprobat joi directiva privind fondurile speculative (hedge funds), care impune obligatii cu privire la inregistrare, raportare, dar si cerinte minime de capital, se arata intr-un comunicat al PE. Directiva a fost adoptata cu o larga majoritate, de 513 voturi "pentru", 92 voturi "impotriva" si trei abtineri.

Noile norme privind activitatea fondurilor speculative si a fondurilor de investitii cu capital privat sunt "un nou pas luate in reforma sistemului financiar", a declarat europarlamentarul conservator francez Jean-Paul Gauzes, citat de AFP. Normele "vor aduce mai multa lumina in gaura neagra a finantelor", a spus si europarlamentarul luxemburghez Robert Goebbels.

Legislatia reglementeaza salariile managerilor de fond si introduce restrictii in privinta dezmembrarii activelor. Directiva va reglementa si responsabilitatile depozitarilor, care au un rol esential in gestionarea acestor fonduri, asigurand posibilitatea investitorilor de a solicita despagubiri.

"Chiar de la inceputul negocierilor, Parlamentul a insistat asupra nevoii combaterii dezmembrarii activelor, un punct care nu fusese adresat in propunerea initiala a Comisiei si caruia Statele Membre s-au impotrivit. Directiva include acum un numar de clauze cu privire la limitele asupra distributiei sau reducerii capitalului in primii doi ani de cand o companie a fost preluata de catre un fond de investitii private. Acestea au ca scop descurajarea administratorilor de fonduri de investitii de a prelua companii doar pentru a face un profit rapid", se arata in comunicatl PE.

De asemenea, administratorii fondurilor de investitii private vor trebui sa-si comunice intentiile cu privire la activitatea viitoare a societatilor necotate atat actionarilor, cat si angajatilor si reprezentantilor acestora.

Totodata, directiva va permite fondurilor de investitii din afara Uniunii Europene sa activeze in comunitatea europeana fara a cere permisiunea fiecarui stat membru. Acest "pasaport" va oferi managerilor de fond posibilitatea de a investi in cele 27 de state membre ale UE printr-o singura inregistrare, in schimbul respectarii reglementarilor privind transparenta.

Prevederile directivei vor fi puse in aplicare pana in anul 2013.