Programul Prima Casă va continua, dar nu se ştie dacă va fi o formă îmbunătăţită a programului Prima Casă 2 sau o formă nouă a programului, cum au sugerat investitorii straini, a declarat secretarul de stat de la Finante, Bogdan Dragoi, cu ocazia seminarului “Parteneriat pentru crestere in 2011” organizat de ZF si Consiliul Investitorilor Straini.

Bogdan DragoiFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

“Deocamdata nu discutam despre Prima Casa 3. Avem in derulare prima Casa2 si doresc sa precizez ca ne dorim să colaborăm cu băncile, dar şi să împărţim cu ele responsabilitatea. Pană acum, numai MFP a plătit garanţiile, care s-au ridicat la 1,25 miliarde euro. Băncile au depus o serie de propuneri pentru Prima Casă, pe care Ministerul Finantelor le analizează", a spus Bogdan Drăgoi. El a mai spus ca in prezent Guvernul s-a angajat ca toţi banii pentru co-finanţare şi finanţare să fie alocati în primul semestru, pentru a dinamiza absorbţia fondurilor structurale. "Dosarele depuse pentru accesarea de fonduri structurale au o valoare de 44 de miliarde de euro, peste sumele alocate Romaniei, dar dintre acestea foarte putine sunt bancabile. Valoarea dosarelor aprobate in acest moment este de 13 miliarde de euro, dar a celor semnate este numai de 8,5 miliarde de euro", a mai precizat Dragoi.

În ceea ce priveşte arieratele, Bogdan Drăgoi a amintit că în 2011 autorităţile locale şi centrale care au datorii neplătite nu mai pot contracta alte împrumuturi, ceea ce va duce la diminuarea arieratelor. Până la finele anului 2010, arieratele în administraţia publică vor fi eliminate, a mai spus Bogdan Drăgoi.

.