Conform primelor estimări, valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in trimestrul al treilea din 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,7% comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Ajustarea sezonieră elimina efectele sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive. Faţă de trimestrul III din 2009, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută şi cu 2,3% pe seria ajustată sezonier. In primele 9 luni din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, Produsul Intern Brut s-a redus cu 2,3% pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută.

  • Datele statistice sunt confirmate si de marii jucatori din mediul privat

Raportul privind rezultatele financiare ale Petrom, publicat recent pe Bursa cuprinde si estimari privind evolutiile macro din Romania. "PIB-ul va continua sa se contracte, deoarece avansul consumului, principalul motor al cresterii din ultimii ani, va ramane anemic si pe parcursul anului 2010. Cresterea TVA si reducerea puterii de cumparare a consumatorilor vor avea un efect negativ asupra nivelului cheltuielilor efectuate de catre sectorul privat. Atat activitatea de creditare cat si cea de pe piata fortei de munca vor continua sa fie reduse, franand astfel redresarea economica. Inflatia la finele anului 2010 se va situa in jurul a 8%, in principal ca urmare a cresterii TVA", noteaza analistii Petrom.

  • Toata lumea este optimista si ne asigura ca vom avea crestere economica in 2011. De unde ar putea proveni ea?

Atat presedintele cat si Guvernul si BNR, alaturi de Banca Mondiala, FMI si CE mizeaza pe cresterea economica a Romaniei incepand cu 2011. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, cresterea va veni de pe segmentul

inflatie-deflatie

inflatie-deflatie

Foto: Hotnews

companiilor exportatoare, pe baza cererii externe in crestere. Numai ca cererea externa ar putea incetini ca urmare a protectionismului si razboiului valutar. SUA isi slabeste dolarul, China isi reorienteaza investitiile, tarile PIIGS par a avea iar probleme si numai economia Germaniei nu poate trage singura Europa din criza. In aceste conditii, nici Romaniei nu ii va putea fi mai bine.

  • Care sunt tarile care vor inflatie si care nu?

Economia mondiala este la rascruce. Inflatia bate la usa unor state, in vreme ce altele sunt pandite de deflatie. Preturile materiilor prime urca si e numai o chestiune de timp pana cand acestea vor fi transferate in preturi.

Raporatele financiare ale marilor jucatori (multinationale din Elvetia, Franta s.a.) vorbesc despre scumpirile produselor ca despre cel mai mare pericol care le ameninta profiturile. In Romania, cresterea TVA a amanat iesirea din recesiune. E posibil ca jocurile care se vor face in urma intalnirii G-20 sa le amane si mai mult, iar toate calculele Comisiei de Prognoza sa fie date peste cap.

  • Un scurt remember

Merita atras atentia ca ne aflam intr-un mediu prin care economia globala a mai trecut. Retraim o reminiscenţă a perioadei 1975-76.

Guvernul Statelor Unite a trebuit să salveze oraşul New York în 1975. În 1977-1978, FMI a avut de salvat Marea Britanie, Spania, Italia şi pregătit planuri de urgenţă pentru a salva SUA.

Perspectivele de crestere pe termen lung cuprind Polonia, Brazilia şi India, probabil si Turcia şi Rusia. Indonezia şi Mexic oferă potenţial.

Pe monede, exista o perspectiva in sensul aprecierii acestora. Zlotul se afla in cea mai buna pozitie. BRL este supraevaluat. RUB este ieftin în raport cu alte valute.

Ratele dobânzilor par să fie în creştere în Suedia, Coreea si probabil, Polonia sau Cehia, dar nu si in Brazilia sau Australia. Rusia, Turcia şi alţii sunt pe “hold”. Băncile centrale ar putea fi nevoite sa reactioneze la presiunile asupra preţurilor la produsele alimentare în 2010-2011.

In aceasta cheie merita citite datele despre cresterea din Romania.