Bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut, dar adancimea pietei financiare este importanta pentru atragerea capitalului strain si nu trebuie afectata de catre stat sau clienti, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, citat de Mediafax.

"Adancimea pietei financiare, daca recunoastem ca este un factor definitoriu si ca atrage investitorii straini ca un magnet, noi ca si stat, ca decidenti, ca clienti, nu trebuie sa facem nimic ca sa lovim in adancimea pietei financiare. Noi ce facem? Avem dubii daca sa mentinem sau nu contributia la Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii - n.r), pe piata de capital privatizam odata la trei ani o companie si atunci participatii de doar 5%, in sectorul bancar apare OUG 50", a afirmat Lazea, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Adancimea pietei financiare se refera la dimensiunea si complexitatea pietei de capital, a sistemului bancar, precum si a celor de asigurari si pensii private.

El a adaugat ca Romania a avut o criza financiara, nu una bancara, si nu trebuie sa declanseze singura una intrucat efectele sunt grave. "Crizele bancare s-au lasat de regula, chiar si in statele dezvoltate, cu consecinte foarte nedorite, pe termen foarte lung", a spus Lazea.

El a precizat ca ponderea creditarii in PIB se mentine in Romania "de bine, de rau" la aproximativ 40%.

"Daca vrem sa zguduim barca sistemului bancar cu orice dinadins putem sa ajungem cu ponderea creditului in PIB unde eram acum 3-4-5 ani, mult mai mica. Una este transparenta pe care Directiva 48/2008 o cere, si este bine pentru ca bancile din Romania au fost total netransparente si au profitat cat au putut si intr-un fel si-au meritat aceasta soarta. Dar a merge dincolo de transparenta si a le da un bobarnac, pentru ca vezi dom'le trebuie pedepsiti bancherii, iata unde ne poate duce", a afirmat economistul-sef al BNR, care a mentionat ca declaratiile sunt in nume personal si nu angajeaza banca centrala.