Romania trebuie sa invete din ciclul precedent al dezvoltarii sale si din propriile erori, a afirmat vineri la Cluj guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in discursul intitulat ''Ciclicitatea economiei de piata si lectiile sale'', pe care l-a sustinut in aula Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

''Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) peste capacitatea economica a tarii, chiar si cu cele mai bune intentii, duce la o supraincalzire a economiei si ulterior la inflatie. O fortare a ritmului de crestere economica spre 7-8% pe an este problematica si riscanta, nu pare sustenabila'', a spus guvernatorul BNR.

El a adaugat ca dupa ''o crestere fortata, bruscata'', vine recesiunea iar in 2009 deficitul bugetar a fost de 9%, si nu de 5%, astfel ca in acest an a urmat o taiere substantiala din avantajele acordate, pana in 2008, populatiei.

Potrivit lui Mugur Isarescu, modelul de crestere economica accelerata practicat de Romania a stimulat consumul, nu si investitiile in economie, asa precum s-a intamplat, de pilda, in Polonia sau in Ungaria, iar o politica fiscala expansionista nu este sustenabila, pe fondul ''deficitului structural'' cu care se confrunta tara.

''Mie mi-e tot mai greu sa le explic partenerilor straini greutatile din aceasta tara'', a sustinut Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a subliniat oportunitatea unui ''festina lente'' (grabeste-te incet) in economia nationala.

''Este nevoie de un drum lin si sustenabil. Apasarea pe acceleratie accentueaza inflatia si deficitul de cont curent. Este preferabil sa avem cresteri modeste, dar sustenabile'', a aratat Mugur Isarescu.