Cele mai mari patru banci de stat din China vor inceta sa dea credite dezvoltatorilor imobiliari pana la sfarsitul acestui an, a anuntat agentia de stat China Real Estate Business citand surse din conducerea bancilor, scrie Bloomberg.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp, Bank of China Ltd. si Agricultural Bank of China Ltd., si-au epuizat fondurile planificate pentru acest an pentru imprumuturile in constructii, arata o copie a unui raport primit de agentia Bloomberg.

Aceste mari banci nu mai aproba cererile de creditare ale dezvoltatorilor imobiliari inca de la sfarsitul lunii octombrie, arata sursa citata. Preturile la imobiliare in China au atins in octombrie cel mai scazut nivel din ultimele 10 luni, dupa ce guvernul a crescut rata dobanzii cheie si a extins masurile pentru a limita bula imobiliara.

Luna trecuta au fost acordate credite in valoare de aproape 590 de miliarde de yuani, fata de 450 de miliarde cat estimasera economistii citati de Bloomberg.

Wang Zhenning, purtator de cuvant al ICBC, cea mai mare banca a Chinei nu a putut comenta informatiile aparute in presa cineza. Nici Yang Yan, purtator de cuvant al Construction Bank, nu a putut da informatii suplimentare.

Cresterea economica a Chinei a fost foarte mare in acest an. FMI estimeaza ca aceasta va fi de 10,5%, pe tot anul 2010, cel mai mare avans din lume.