Pierderea locului de munca e un moment dificil si implica un noian de probleme apasatoare: veniturile scad, obligatiile financiare sunt mai greu (sau, uneori, chiar imposibil) de onorat si, mai ales in contextul actual, gasirea unui nou serviciu poate necesita un timp indelungat. Daca va confruntati cu o situatie de acest fel, e bine sa aveti in vedere cateva lucruri pentru a detensiona dificultatile iminente si a depasi cu bine momentul.

Dupa valul de concedieri inceput la finele lui 2008 in mediul privat, continuat pe tot parcursul anului trecut, 2010 a anuntat un nou varf de concedieri, de aceasta data preponderent din sectorul bugetar. La finele lunii octombrie, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de aproape 645.794 de persoane, conform ANOFM*, ceea ce reprezinta o rata a somajului la nivel national de 7,08% (cu aproape 0,02 puncte procentuale mai mica decat in aceeasi perioada a anului precedent). Asadar, daca sunteti in neplacuta situatie de a va fi pierdut locul de munca (sau anticipati ca acest lucru se va intampla) trebuie sa stiti ca nu sunteti, nici pe departe, singurul in aceasta situatie. Oricat de greu v-ar fi - si, niciun loc de dubiu, pierderea locului de munca este o incercare grea pentru oricine - trebuie sa va mobilizati si sa va faceti rapid un "plan de bataie" pentru a preintampina problemele iminente in aceasta situatie si, acolo unde este cazul, de a le rezolva pe cele care apar.

In mod evident, gestionarea resurselor banesti devine, in aceasta situatie, un punct central caruia trebuie sa ii dati atentie. Pierderea veniturilor lunare cu care v-ati obisnuit, cel putin pentru o perioada, poate duce la acumularea de datorii, o situatie pe care trebuie sa o evitati pe cat se poate, dat fiind ca platile restante va aduc penalitati si costuri suplimentare.

Daca nu ati facut acest lucru pana acum, este momentul sa va asezati la birou cu o foaie de hartie in fata si un creion in mana si sa realizati un buget, in care sa includeti pe de o parte sursele de venituri de care mai dispuneti, eventualele economii si, pe de alta parte, categoriile de cheltuieli pe care le aveti in familia dvs.

Daca ati fost prevazator, si ati constituit din vreme un fond pentru momente dificile, atunci situatia e mai putin complicata pentru dvs. Aveti in vedere faptul ca, in functie de tipul de instrument financiar in care aveti plasati acesti bani, accesarea lor poate sa implice si anumite taxe si comisioane; lichidati mai intai plasamentele care presupun cele mai reduse costuri pentru aceasta operatiune.

In cazul in care, insa, nu aveti niciun fel de economii, este momentul sa taiati de pe lista cheltuielilor dvs. tot ce nu este important - micile "mofturi" - dar si cheltuielile care mai pot fi amanate (cum ar fi, de exemplu, achizitia noului frigider pe care vi-l doreati sau vacanta planificata).

La fel, este probabil cazul sa fiti mai chibzuit atunci cand mergeti la cumparaturi si sa va indreptati, unde este posibil, catre produsele cu preturi mai reduse sau catre ofertele promotionale. In functie de situatia de pe piata fortei de munca si de contextul economic general, poate dura intre trei si sase luni pana sa reusiti sa va gasiti un nou loc de munca - si de aceea, chiar daca mai aveti ceva economii disponibile, e bine sa le chibzuiti cu atentie. Revenind la lista de cheltuieli, evaluati cu atentie ceea ce puteti taia si ce nu; neplata ratelor la banca, de exemplu, va va aduce costuri suplimentare, din cauza comisioanelor penalizatoare, si chiar probleme mai mari de atat. Daca va aflati in situatia de a nu mai putea sa va platiti datoriile, solicitati bancii dvs. o solutie de restructurare a creditelor (prin diminuarea ratei) sau chiar acordarea unei perioade de gratie.

Aceste solutii au un cost asociat pe termen lung, dar va permit sa va echilibrati bugetul in aceasta perioada dificila. Verificati, mai intai, daca imprumutul dvs. are asociata oasigurare pentru pierderea locului de munca; o parte dintre banci au inclus in pachetele de finantare si astfel de polite, care acopera valoarea unui numar dat de rate daca va pierdeti slujba involuntar. O alta categorie de plati pe care nu e bine sa le amanati sunt impozitele si taxele catre stat (taxe locale, impozit pe masina sau pe locuinta etc.); verificati daca exista exceptii de care puteti beneficia in perioada somajului.

Interesati-va, in acelasi timp, care sunt beneficiile de care puteti dispune din partea statului sau a angajatorului dvs. Este posibil ca in contractul dvs. de munca (sau in cel colectiv) sa fie incluse clauze care va dau dreptul la obtinerea unor compensatii din partea angajatorului dvs. in situatia concedierii din motive care nu vi se pot imputa. Ati putea, astfel, beneficia de o suma echivalenta cu un anumit numar de salarii lunare care, fara doar si poate, vor constitui un venit important in perioada in care nu aveti slujba.

Inainte de finalizarea relatiei de munca, aveti grija ca toate "socotelile" cu angajatorul dvs. sa fie incheiate - finalizati, de exemplu, deconturile pe care le mai aveti in curs, si aveti in vedere ca, pentru zilele de concediu pe care nu ati apucat sa le mai luati, compania ar trebui sa va plateasca o anumita suma de bani. Discutati cu reprezentantii departamentelor de resurse umane si financiar pentru a rezolva toate aceste probleme. Mai apoi, nu ezitati sa cereti angajatorului dvs. o recomandare - pana la urma, incheierea contractului de munca nu se produce din vina dvs. iar o astfel de recomandare va poate fi de real ajutor in demersul de obtinere al unui nou serviciu.

Daca indepliniti anumite conditii, puteti obtine, pentru o perioada, si un ajutor financiar de la stat; pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, trebuie sa indepliniti cumulat urmatoarele conditii: sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimii doi ani care preced data inregistrarii cererii pentru acordarea prestatiei de somaj; sa nu realizati venituri (sau veniturile obtinute din activitati autorizate potrivit legii sa fie mai mici decat indemnizatia de somaj); sa nu indepliniti conditiile de pensionare; sa va inregistrati la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala aveti resedinta. In functie de stagiul de cotizare (respectiv perioada in care s-a platit contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, doar de asigurat) pe care il indepliniti, indemnizatia de somaj se acorda pe perioade cuprinse intre 6 luni (pentru un stagiu de cotizare de cel putin 1 an) si 12 luni (pentru stagii de cotizare mai mari de 10 ani).

Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare; pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, ea reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara. Pentru persoanele cu o vechime mai mare in munca, la suma anterioara se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni; acest procent este de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru un stagiu de cel putin 5 ani, 7% pentru minim 10 ani si 10% pentru cel putin 20 de ani. Tineti cont de faptul ca, pentru a beneficia de ajutorul de somaj trebuie sa indepliniti cateva conditii stricte - solicitati informatii detaliate de la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartineti si cititi cu atentie legislatia care reglementeaza aceste drepturi (legea nr. 76/2002, cu modificarile si actualizarile ulterioare).

Nu in ultimul rand, mobilizati-va pentru obtinerea cat mai rapida a unui nou loc de munca; apelati, in acest sens, la agentiile de recrutare, la site-urile de specialitate, la anunturile din presa si nu uitati sa va intrebati toti cunoscutii daca stiu de existenta vreunui post vacant in companiile la care lucreaza.

Actualizati-va CV-ul - nu stiti niciodata cand veti avea nevoie de el -, si mentineti-va la curent cu noutatile din zona dvs. de activitate. Nu fiti rigid atunci cand cautati o noua slujba - pastrandu-va perspectivele deschise, s-ar putea sa gasiti un loc de munca intr-un domeniu cu totul nou pentru dvs., dar care sa va placa la fel de mult. Nu ezitati sa acceptati, chiar si pentru o vreme, activitatile cu program limitat sau pe cele cu durata determinata - va vor asigura o sursa de venit si va mentin activ. Mentinerea unei stachete la un nivel prea ridicat va face sa riscati ca perioada de somaj sa se transforme intr-un "concediu" pe termen nedeterminat - nici pe departe, insa, cel pe care vi-l doriti.

* ANOFM (Agentia Nationala Pentru Ocuparea Fortei de Munca) se adreseaza persoanelor fara loc de munca, dar si agentilor economici, avand drept scop cresterea nivelului ocuparii fortei de munca si reducerea ratei somajului. Anual, agentia pune la dispozitia publicului statistici nationale si regionale, cu privire la numarul somerilor, domeniile care inregistreaza cel mai ridicat nivel al somajului, dar si rata somajului calculata diferentiat pentru femei si barbati.