Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bulgarii si rusii au semnat acordul privind South Stream. Seful Gazprom: Bulgaria e la adapost fata de concurenta Romaniei in acest proiect

Bulgarii si rusii au semnat acordul privind South Stream. Sofia nu mai poate sa fie inlocuita, asadar, de Bucuresti, in calitate de centru european al conductei de transport, a anuntat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller. Acesta a semnat impreuna cu directorul companiei Bulgarian Energy Holding acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei. Cu aceasta ocazie, seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream sa ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei. "Nu avem niciun fel de contract semnat cu Romania", a mentionat seful Gazprom. Acesta a precizat ca gigantul rus poarta discutii cu oficiali romani pentru a vedea daca este posibil ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului, in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit.

Mugur Isarescu: Arieratele sunt poate una dintre cauzele pentru care avem recesiune si inflatie. Sunt mai grave decat deficitele

“Arieratele sunt poate una dintre cauzele recesiunii. Ele distorsioneaza cresterea economica, influenteaza inflatia si alimenteaza recesiunea". Avertismentul vine de la seful Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Prezent la Sinaia la o conferinta organizata de BNR, ARB si Alpha Bank, guvernatorul a declarat in cadrul unei conferinte informale ca statul este primul care trebuie sa dea un exemplu in ceea ce priveste disciplina fiscala. Insa in locul unei astfel de actiuni, statul continua sa nu isi plateasca datoriile catre firme. Arieratele "sunt ca o boala contagioasa prin faptul ca ele creeaza intarzieri de plati care pot fi mai grave decat deficitele”, a continuat Mugur Isarescu.

Surse UE: Irlanda ar putea primi un ajutor financiar intre 45 si 90 de miliarde de euro

Irlanda ar putea primi un ajutor financiar intre 45 si 90 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Acestea sunt rezultatele la care ar fi ajuns in acest moment negocierile dintre autoritatile de la Dublin si cele de la Bruxelles, transmite Reuters, care citeaza surse din zona euro. Ajutorul final va depinde in mare masura de necesitatea Irlandei de a-si sprijini sectorul bancar. Irlanda nu a aplicat pana in prezent, in mod oficial, pentru un ajutor din partea Uniunii. Sursele europene au spus insa pentru Reuters ca negocierile pe aceasta tema sunt deja in desfasurare.

Familia lui Osama bin Laden a castigat un contract de 7.2 miliarde de dolari in Arabia Saudita

Familia lui Osama bin Laden a castigat un contract de 7.2 miliarde de dolari in Arabia Saudita. Contractul are in vedere construirea unui nou terminal la aeroportul international din Jeddah. Autoritatile saudite au precizat ca grupul saudit detinut de familia sefului retelei Al-Qaeda va efectua si lucrari de infrastructura la aeroport. Proiectul are o durata de executie de 36 de luni si va extinde capacitatea aeroportului international de la 17 milioane la 30 de milioane de pasageri pe an. Autoritatea Generala pentru Autoritatea Civila a precizat ca Binladin Group va construi si cel mai mare turn de control aerian din lume, precum si infrastructura care va lega terminalul de sosele si de autostrada ce va uni Jeddah de Mecca si Medina. Grupul gigant detinut de familia bin Laden a fost fondat in 1931, in prezent fiind reprezentat in principalele orase saudite. In 2002, compania avea 35.000 de angajati in intreaga lume, fiind estimata la valoarea de cinci miliarde de dolari.