Raiffeisen Capital Management: Situaţia politică din Romania ar putea ramane tensionată și în următoarele luni. Vezi cum ar putea evolua principalele economii

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 15 noiembrie 2010, 11:47 Economie | Finanţe & Bănci


"Situaţia politică din Romania ar putea ramane tensionată și în următoarele luni; măsurile de austeritate determină din ce în ce mai multe proteste în rândul populaţiei. Global, anunţul de continuare a „relaxării cantitative” de către Rezerva Federală a SUA au stimulat considerabil activele mai riscante", se arata intr-un raport de cercetare al Raiffeisen Capital Management. În același timp, se mai arata in document, dolarul american a intrat sub o presiune şi mai mare - o reflectare clară a faptului că măsurile la care ne putem aștepta din partea băncii centrale americane echivalează cu o continuare a slăbirii şi mai mult a monedei americane.

Fie că acest lucru este „doar” un efect secundar sau este chiar scopul (nedeclarat) al băncii centrale este mai puţin important.
Cifrele PIB-ului din SUA au înregistrat o apreciere ușoară faţă de semestrul anterior. O buna parte din această
 
Aprecierea surprinzătoare a dobânzii de referinţă în China a fost primită pozitiv în cadrul pieţelor de materii prime. Majoritatea participanţilor pe piaţă, văd în această mișcare faptul că în urmatoarele luni va urma o cerere importantă de materii prime.
 
Raiffeisen Capital Management
creştere rezidă în formarea stocurilor, rămânând de văzut dacă aceste valori provizorii nu vor fi ulterior revizuite descendent.
 • Economia SUA rămâne în continuare într-o situaţie dificilă

Economia SUA rămâne în continuare într-o situaţie dificilă şi este foarte puţin probabil ca măsurile de relaxare a politicii monetare întreprinse de rezeva federală să determine o schimbare notabilă. Rata în continuare ridicată a şomajului, un grad de îndatorare al gospodăriilor private ridicat și o economie susţinută îndeosebi prin programe economice guvernamentale și de cererea constant pozitivă venită din ţările emergente permit anticiparea pentru următoarele trimestre a cel mult o creștere economică slabă.

În ceea ce privește piaţa forţei de muncă, devine din ce în ce mai evident că în ultimii 10 ani a avut loc o schimbare structurală masivă mai ales spre China, India şi alte pieţe emergente. Acest fenomen a fost ascuns temporar de ratale dobânzii de referinţă scăzute, combinat cu situaţia imobiliară – acum explozia situaţiei creditării a făcut ca toată problema să iasă la lumină. Rezultatul final este că la nivelul Statelor Unite se înregistrează o redistribuţie masivă a activelor.

În ciuda tendinţei de apreciere a cursurilor acţiunilor, cererea pentru obligaţiuni de stat, în Statele Unite și în zona euro, rămâne crescută. Dacă dinamica declinului randamentelor s-a oprit pentru moment, nimic nu poate anticipa o schimbare a tendinţei în materie de dobândă.
 
Rămâne de văzut în ce măsură se sustine actualul „preţ de piaţă“ al obligaţiunilor de stat americane, având în vedere intervenţiile tot mai numeroase ale băncii centrale în cadrul pieţei.
 
Raiffeisen Capital Management

 • Economiile din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne de redresare
Economiile din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne de redresare; este în special cazul Poloniei și al Cehiei. Situaţia este de asemenea pozitivă și în cazul Turciei. Intensificarea eforturilor în vederea unei consolidări bugetare, se va resimţi semnificativ în anii următori la nivelul creșterii economice în Uniunea Europeană, Astfel, cererea internă va juca un rol din ce în ce mai important pentru o redresare sustenabilă în Europa Centrală și de Est.

În octombrie, pieţele de obligaţiuni din Europa Centrală și de Est au înregistrat din nou o evoluţie pozitivă, chiar dacă spre sfârșitul lunii o parte a randamentului realizat anterior a fost pierdut. Acestea au beneficiat mai ales de datele economice solide din Germania, precum şi de așteptata relaxare a politicii monetare din Statele Unite. Monedele s-au apreciat la începutul lunii, pierzând în a doua parte a lunii datorită recrudescenţei aversiunii pentru risc. În comparaţie lunară randamentele Eurobond au scăzut semnificativ.
 • Rusia - stabilizarea continua
Economia Rusiei a continuat procesul de stabilizare. Şomajul a scăzut semnificativ de la începutul anului iar veniturile disponibile și comerţul cu amănuntul au cunoscut faţă de anul trecut o creștere solidă. Ultimele estimări privind situaţia economică oferite de Ministerul Economiei relevă totuși o diminuare a creșterii economice pentru al treilea trimestru, datorată secetei și incendiilor devastatoare cu care ţara s-a confruntat. În urma alegerilor locale regionale, care s-au desfășurat pentru șase parlamente locale, conform așteptărilor
 
În prezent, Rusia nu este destinatara decât a unei părţi foarte mici din afluxurile de capital global pe pieţele emergente. Valorile din sectorul financiar și valorile bunurilor de consum au avut evoluţiile cele mai notabile.
 
Raiffeisen Capital Management

, partidul pro-Kremlin, „Rusia Unită“ și-a păstrat supremaţia în ciuda unei pierderi considerabile de voturi.

Banca Centrală a lăsat dobânda de referinţă neschimbată, efectuând un nou pas în direcţia liberalizării sistemului monetar al ţării. Menţionăm printre altele, lărgirea coridorului oficial al rublei raportat la coșul valutar euro-dolar. În octombrie, în ciuda creșterii preţului petrolului, rubla s-a depreciat semnificativ. Cursul obligaţiunilor rusești în monedă locală a înregistrat o tendinţă ușor ascendentă, ca și randamentele euro-obligaţiunilor rusești.

Bursa rusească a înregistrat în octombrie o apreciere de aproximativ 5,7%, o evoluţie ușor superioară evoluţiei medii a pieţelor emergente. În prezent, Rusia nu este destinatara decât a unei părţi foarte mici din afluxurile de capital global pe pieţele emergente. Valorile din sectorul financiar și valorile bunurilor de consum au avut evoluţiile cele mai notabile, în timp ce performanţa pentru producătorii de energie şi valorile din telecomunicaţii a fost scăzută.
 • Ungari- slabiciuni durabile a economiei interne
Situaţia economică rămâne pozitivă, susţinută fiind de cererea externă robustă care a condus la o creștere a producţiei industriale și a contribuit la menţinerea unei balanţe comerciale din nou pozitive de la începutul anului. În ciuda unui nivel al exporturilor satisfăcător, perspectivele de creștere economică sunt umbrite de slăbiciunea durabilă a economiei interne. Recent rata inflaţiei în Ungaria a crescut uşor, ajungând la 3,8%. Așa cum era așteptat, în timpul ultimei sale întâlniri de la sfârșitul lunii octombrie, Banca Centrală a menţinut dobânda de referinţă neschimbată la 5,25 %.

După anunţata revizuire a împozitării pentru bănci, guvernul a anunţat extinderea principiului impozitării unice la mai multe sectoare, scopul fiind limitarea deficitului bugetar. Efectele negative ale acestor măsuri asupra
 
Guvernul ungar lucrează pentru a elimina fondurile de pensii private și pentru plasarea pe termen lung a sistemului de pensii în custodia statului. Comentariile negative din partea FMI cu privire la aceste planuri şi la măsurile fiscale suplimentare s-au răsfrânt asupra pieţei obligaţiunilor
 
Raiffeisen Capital Management

economiei naţionale ar trebui să fie limitate. În plus, guvernul intenţionează să reducă în decursul anului viitor cheltuielile publice la aproximativ 1% din PIB. Pe termen lung, nivelul de randament al obligaţiunilor maghiare este încă atractiv. Cel mai probabil, cursurile își vor păstra volatilitatea, în special având în vedere incertitudinile încă existente cu privire la reformele viitoare. Forintul a rămas aproape neschimbat faţă de euro. Indicele maghiar al acţiunilor a început prin a înregistra o ușoară evoluţie ascendentă însă a încheiat luna cu aproape 1% în minus, evoluţia concentrându-se aproape excusiv pe nivelul OTP Bank (+13%) și al companiei petroliere MOL (-2,5%).
 • Polonia- dinamică pozitivă în ceea ce privește cererea internă
Economia Poloniei se menţine solidă. Scăderea dinamicii comerţului extern este contrabalansată de o dinamică pozitivă în ceea ce privește cererea internă. Rata inflaţiei a crescut la 2,5% anual, în special datorită majorării preţurilor la produsele alimentare, fapt datorat inundaţiilor de la începutul anului. Banca centrală a menţinut dobânda de referinţă la 3,5%; aceasta ar putea înăspri politica monetară spre sfârșitul anului, majorând dobânda de referinţă. Cursul obligaţiunilor de stat poloneze a înregistrat o depreciere marcantă; revizuirea ascendentă a așteptărilor în ceea ce privește deficitul bugetar pentru 2010 și așteptările legate de majorarea dobânzii s-au răsfrânt asupra pieţei de obligaţiuni. Zlotul polonez s-a apreciat faţă de euro până la mijlocul lunii pentru ca apoi să se deprecieze, în a doua jumătate a lunii pierzând teren faţă de euro.

În octombrie, indicele bursier Polonez (WIG), s-a apreciat cu aproximativ 2%, atingând un nou maxim anual. Aprecierea cursurilor a fost într-o oarecare măsură frânată atunci când statul, spre surprinderea generală, a decis să vândă anticipat participaţia sa de 10 % deţinută la furnizorul de energie PGE. La asta s-au adăugat zvonurile legate de o viitoare vânzarea a participaţiei statului la banca PKO. Guvernul a anunţat de asemenea o revizuire a reglementărilor pentru fondurile de pensii - acest lucru ar putea lejer stimula pe viitor cererea de acţiuni.
 • Cehia- recuperare puternica a economiei
Economia cehă continuă să recupereze puternic, susţinută în special de o cerere externă crescută. Rata inflaţiei a crescut ușor, ajungând la 2%. Dacă acestă valoare corespunde limitei superioare a nivelului dorit de banca centrală, pentru următoarele luni nu trebuie să ne așteptăm la nicio majorare a dobânzii de referinţă – cu atât mai mult dacă dobânzile de referinţă din zona euro își menţin nivelurile scăzute. În urma alegerilor locale, care au avut loc la sfârșitul lunii octombrie, opoziţia a ieșit victorioasă, câștigând astfel majoritatea în Senat.

Deşi puterea Senatului ceh este limitată, acest fapt va complica punerea în practică de către guvernul de coaliţie de la Praga a măsurile de austeritate preconizate. În decursul lunii randamentele obligaţiunilor cehe s-au apreciat în tandem cu obligaţiunile denominate în euro. Coroana cehă a fost relativ stabilă, înregistrând o performanţă ușor inferioară faţă de euro. După evoluţia slabă a cursurilor în luna septembrie, bursa cehă a înregistrat în luna octombrie o creştere cu puţin peste 2%. Furnizorul de energie CEZ a fost marcat de discuţiile privind revizuirea taxelor pe emisiile de carbon în anii următori.
 • Turcia- creştere a nivelului randamentelor obligaţiunilor turcești, datorită aşteptărilor privind majorarea inflaţiei
În al doilea trimestru din 2010, creșterea economiei Turciei, susţinută de o cerere internă solidă a fost de 10,3% în valoare reală (valoare anuală). Producţia industrială continuă un proces de apreciere accentuat, cu 14,2% valoare ajustată raportat la numărul zilelor de lucru (valoare anuală); nivelul de utilizare al capacităţilor a atins aproape valoarea înregistrată înainte de criză. În schimb, rata şomajului a cunoscut o creștere ușoară. Rata inflaţiei a crescut neaşteptat de mult; în special preţurile la alimente apreciindu-se semnificativ (cu circa 16%).

Înainte de 2011 nu se pot face majorări ale dobânzii de referinţă. În luna octombrie lira a rămas practic neschimbată faţă de euro, apreciindu-se însă faţă de dolarul SUA. Obligaţiunile de stat au cunoscut în decursul lunii o evoluţie ascendentă a cursurilor. Pe termen mai lung, preconizăm o creştere a nivelului randamentelor obligaţiunilor turcești, datorită aşteptărilor privind majorarea inflaţiei. Aceast fapt, la rândul său, ar putea sprijini moneda.

În octombrie, acţiunile turcești și-au continuat tendinţa ascendentă, apreciindu-se cu peste 5%, susţinute fiind de afluxurile importante de capital provenite din străinătate. Acestea au atins în luna septembrie, cu aproape 1,3 miliarde de dolari SUA, un nou record. Creșterea marcată a cursurilor, sprijinită de valorile financiare și cele ale marilor întreprinderi, a beneficiat de un sprijin suplimentar odată cu anunţul făcut de agenţia de rating Moody's privind modificarea indicatorului de solvabilitate a Turciei la nivelul „pozitiv”. De la începutul anului, cursul acţiunilor la Istanbul a crescut în medie cu 30%.
 • Pieţele marginale est-europene - recul
La sfârșitul lunii octombrie, guvernul României a reușit să treacă peste o nouă moţiune de cenzură din partea opoziţiei. Situaţia politică este posibil să rămână tensionată și în următoarele luni; măsurile de austeritate determină din ce în ce mai multe proteste în rândul populaţiei. În octombrie, randamentele Eurobond est-europene au înregistrat un recul marcant. Pe termen lung, nivelurile actuale continuă să fie însă atractive.
 • China - avertizare destinată băncilor, cărora li s-a cerut moderaţie în ceea ce privește creditarea
Spre surpriza generală, la 19 octombrie banca centrală a majorat dobânda de referinţă. Ar putea fi vorba pe de o parte de o avertizare destinată băncilor, cărora li s-a cerut moderaţie în ceea ce privește creditarea. Această majorare a dobânzii de referinţă ar putea, pe de altă parte, să urmărească reechilibrarea economică. Măsura creşte veniturile din dobânzi și permite printre altele (teoretic, cel puţin) o redirecţionare a investiţiilor dinspre acţiuni și valori imobiliare spre economii. Pentru o economie care afișează o creștere de două cifre în valoare nominală, un nivel al dobânzii de referinţă de 5,56% rămâne unul (prea) scăzut. Dacă actualul ciclu economic din China a depășit fazele mai dificile, ar putea interveni noi revizuiri ale dobânzii de referinţă. Ultimele date economice susţin această ipoteză: creşterea PIB-ului pentru al treilea trimestru a fost de 9,6%, uşor mai ridicată decât era aşteptat.

Presiuni politice în sensul manipulării monedei se exercită și de la europeni. Astăzi China reprezintă al doilea partener comercial al Europei ca mărime, și în ultimul timp, ca urmare a slăbirii dolarului american, euro s-a reapreciat considerabil faţă de yuan. Argumentele economice în favoarea unei aprecieri sunt oferite și de excedentul balanţei comerciale și constituirea rezervei monetare. Aceasta a atins un nou nivel record de 2.648 miliarde de dolari americani; creșterea rezervei în trimestrul al treilea cu 194 de miliarde de dolari americani reprezintă cea mai mare creștere din istoria Chinei.

Indicele chinez pentru acţiuni (acţiunile A) a reacţionat negativ pe termen scurt odată cu majorarea dobânzii de referinţă dar apoi a urcat brusc. La finalul lunii se înregistrase o apreciere marcantă a cursurilor de aproximativ 12%. Valorile pentru sectorul consumului intern ca și, în parte, cele pentru furnizorii de energie ar trebui să ofere în lunile următoare perspective bune; în schimb, ne exprimăm rezerva faţă de sectorul de export și de bănci.
 • India- inflatia este principala amenintare
Rupia indiană s-a apreciat în tandem cu majoritatea altor monede ale pieţelor emergente. De la începutul lunii septembrie, rupia a înregistrat o apreciere faţă de dolarul SUA cu aproximativ 7%. Această evoluţie se datorează atât dolarului în continuare slab dar și afluxurilor semnificative de capital în piaţa indiană. Doar de la începutul lunii septembrie
aproape 11 miliarde de dolari americani au fost injectaţi în fundurile de acţiuni indiene; de la începutul anului valoarea acestor afluxuri însumează aproximativ 23,5 miliarde de dolari – ceea ce reprezintă un nou record. Cursul rupiei nu este unul liber ci este controlat de către banca centrală (RBI). Până în prezent, au existat măsuri de intervenţie monetară. În cazul în care tendinţa de apreciere se va diminua, RBI ar putea interveni, însă restrângerea mișcărilor de capital ar fi o altă opţiune.

Un aspect care pledează pentru reţinerea de a interveni din partea Băncii centrale îl reprezintă comerţul exterior, care în India nu este la fel de important ca în alte ţări asiatice. O rupie puternică va contribui, de asemenea, la combaterea inflaţiei, în prezent una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă economia Indiei. Comparativ cu luna septembrie, acţiunile indiene au rămas aproape neschimbate; investitorii străini au înregistrat randamente importante datorită rupiei puternice. Piaţa este cu siguranţă una ieftină; cu toate că această evaluare se referă aproape exclusiv la valorile principale integrate în indice. Reușim însă să găsim la „primul și al doilea nivel” companii evaluate foarte atractiv.
 • Brazilia- pentru 2010 ne putem aștepta la o creștere a PIB în jur de 7%
În Brazilia, procesul de creștere economică rămâne intact – pentru 2010 ne putem aștepta la o creștere a PIB în jur de 7%, și de aproximativ 4% pentru 2011. Brazilia a înăsprit încă odată restricţiile cu privire la mișcările capitalului pentru a contracara aprecierea continuă a monedei naţionale și a continuat să tragă semnale de alarmă legate de un război al monedelor la scară globală. Alegerile prezidenţiale s-au încheiat cu o victorie clară a lui Dilma Rousseff succesorul președintelui Lula da Silva. În discursul său inaugural noul preşedinte s-a pronunţat împotriva temerilor legate de o eventuală consolidare a rolului statului în economie. Bursa a reacţionat pozitiv, în special printr-o apreciere a valorilor sectoarelor de consum și a materiilor prime. În schimb, evoluţia acţiunilor din domeniul oţelului a fost relativ slabă. Indicele bursier Bovespa a înregistrat o creştere moderată faţă de luna septembrie, de 1,7%.

Compania Petrobras a anunţat că domeniul Tupi, una dintre rezervele imense de petrol descoperite în largul coastelor Braziliei, oferă cu mult mai mult petrol decât fusese estimat - eventual cu până la 5 miliarde de barili de petrol brut mai mult. Întrucât este puţin probabil ca această exploatare, care necesită investiţii considerabile, să intre în procesul de producţie înainte de 2015, acţiunile Petrobras au înregistrat o evoluţie modestă, sub medie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1224 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Capitalismul nu mai functioneaza 1 (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:55)

  John [anonim]

  „Capitalismul – scria G. K. Chesterton – devine contradictoriu de îndată ce ajunge la o dezvoltare completă. Aceasta, deoarece se raportează la masa de oameni în două moduri simultan opuse. Când cei mai mulţi oameni sunt salariaţi, este din ce în ce mai dificil pentru ei să fie şi cumpărători. Capitalistul încearcă mereu să limiteze cererile sclavilor lui şi, astfel, să reducă din ceea ce pot cheltui aceştia. Îşi doreşte ca acelaşi om să fie bogat şi sărac în acelaşi timp.“
  Perioada de glorie a capitalismului s-a sfârşit şi nu ne surpride să vedem ca acest sistem se află în criză, o criză care poate fi iremediabilă. Un semn al falimentului capitalismului este faptul că inegalitatea veniturilor a atins acelaşi nivel ca în 1929. Nu pot să cred că aceste date sunt doar o simplă coincidenţă. Ele reflectă, în definitiv, adevărul intuit de Chesterton: capitalismul a reuşit să blocheze creşterea salariilor şi astfel să limiteze cererea. Salariul mediu al unui muncitor alb nu a mai crescut din 1973, în timp ce productivitatea, în acelaşi interval de timp, a explodat în toate sferele muncii. (Femeile şi minorităţile au realizat câştiguri reale, dar pornind de la o bază mult mai mică.) Astfel, lucrătorul trebuie să cumpere o cantitate mult mai mare de bunuri cu acelaşi salariu pe care îl obţinea şi acum 40 de ani. Acest lucru este imposibil.
  La început, soluţia a constat în a determina mai mulţi membri ai familiei să muncească, pentru a asigura resursele necesare traiului comun. Apoi, veniturile familiei au stagnat timp de doisprezece ani. Următoarea „soluţie“ a fost acordarea de împrumuturi salariaţilor – cu rate care ajungeau în general la 30% sau mai mult din veniturile lor –, pentru a asana pieţele.
  • -1 (1 vot)    
   Atunci ce crezi ca va functiona, doctore? (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:44)

   BEDE [anonim] i-a raspuns lui John

   Ai niste argumente foarte serioase pt "capitalismul nu mai functioneaza".
   Dar, ce propui? Socialismul de tip leninist si stalinist s-a dovedit clar ca nu functioneaza. Asta cu atat mai mult cu cat teoreticienii comunismului sustineau ca este necesara "creearea omului de tip nou", ceea ce inseamna o recunoastere a faptului ca omul asa cum este in prezent este incompatibil cu comunismul.
   Si, a propos de chestiile contradictorii pe care le semnalezi in mod just, am sa te intreb: de dialectica ai auzit? Nu de la Marx, ci de la Hegel. Aia spune ca exista multe procese in care tendinte (si/sau interese) contradictorii ajung cumva la un fel de echilibru. Asa cum se intampla si in cazul unor procese naturale.
   Ori, poate solutia ar fi ca omul sa dispara total de pe fata pamantului? Ca tot s-a aratat ca sclavagismul nu functioneaza, nici feudalismul, nici comunismul, nici capitalismul...
   • +1 (1 vot)    
    Daca aveai rabdare... (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:10)

    Tzutzunea [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    ... citeai tot articolul. (5 parti )
    Atunci ai fi observat ca de peste 100 de ani in tari ca Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, etc. exista solutii de tip Distributist !
    Acestea au existat si in Romania pana la venirea comunismului , iar legislatia si infiintarea acestor entitati economice au fost la baza doctrinei economice a lui Virgil Magearu.
    Daca acest eseu (scris de "ideologul" lui David Cameron - PM/UK) te va indemna spre a cerceta, va fi bine.
    Daca nu, cearta-te cu harta lumii nu cu mine, iar pe Hegel lasa-l sa doarma linistit alaturi de Marx, cu toate ca vad ca nerabdarea si starea de revolutie permanenta ti-a fost inoculata cu succes.
    Cu stima dar respect :-)
  • +1 (1 vot)    
   nu neaparat.... (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:07)

   lixx [anonim] i-a raspuns lui John

   Te inseli cu lipsa de functionalitate a capitalismului.
   Atentie vorbim despre capitalism nu capitalismul salbatic desantat riscant...

   Ai dreptate pana la un punct.
   Intr-adevar exista o diferenta enorma intre cresterile de venituri (care sunt mici si moderate) si cresterea de consum (care este enorma) - ma refer la nivel mondial nu la RO.
   Ei intr-adevar s-a cerut cu timpul ca oamenii desi cu acelasi venit, sau usor in crestere sa consume mai mult, mult mai mult decat eventuale crestere a venitului sau diferenta pe care alta data o bagau la saltea.
   Acum problema este ca intre a vrea sa consumi mult mai mult si a putea efectiv sa consumi pe bani pe care nu ii ai e diferenta mare, dar aici "intervin salvatoare bancile sau fondurile sau bursa". Astfel bancile accepta sa iti dea bani multi tu ii consumi, dar nu faci altceva decat sa creezi un boom economic, dupa care fiind indatorat nu mai primesti alti bani de consum, ba mai mult, platind imprumutul nu iti mai raman bani de consum nici ca inainte de momentul luarii imprumutului, ca sa nu mai virbim de situati in care poate nici nu mai ai veniturile anterioare.
   Prin fonduri, bursa in mod artificial se arata cresteri ale randamentelor, ca sa se atraga investitori, iar apoi cand se atinge limita de suportabilitate, ele cad, iar in cazul in care consumatorul mai si are nevoie de bani, retrage la sume mult inferioare investitia, ceea ce alimenteaza picajul.

   Deci solutia, care de altfel este cea a capitalismului (capitalismul nu e ceea ce e descris mai sus) este foarte simpla, interzicerea gradelor de indatorare mari, limitand astfel posibilitatea imprumuturilor la procente realiste si supravegherea atenta a tuturor institutiilor ce incearca stimularea consumului in mod nerealist.
   Din ce motiv? Simplu, pentru ca, capitalismul inseamna in principiu a consuma doar in masura a ceea ce produci, in mod exceptional poti consuma mai mult dintr-o data si pe ceea ce vei produce in viitor, dar in limite reale.
   • +1 (1 vot)    
    Asa da ! (Luni, 15 noiembrie 2010, 14:37)

    John [anonim] i-a raspuns lui lixx

    Si tu te grabesti dar ... mai incet :-)
    Ai fi observat ca nu eu am scris articolul, asa dupa cum am mentionat.
    In alta ordine de idei, eseul este o traducere facuta de Irina Bazon si se constituie intr-o pledoarie a Distributismului care , printre multe altele, sustine exact ceea ce spui tu mai sus legat de control si consum.
    Dar poate cu buna-credinta vei cauta pe google (din pacate in presa noastra de mainstream cu exceptia Adevarul, nu apare nimic pe aceasta tema) si vei descoperi ca regiuni intregi din Franta, Italia si Spania (pentru a da numai cateva exemple) functioneaza (si) cu astfel de solutii distributiste de o suta de ani !
    In Constitutia Italiei sunt chiar inscrise aceste lucruri !
    Deci , fara a avea pretentia ca intr-un singur articol se poate trata o problematica atat de ampla, mesajul meu (copiat aici pe blog)ca si al tau sustin acelasi lucru : consumi doar in masura a ceea ce produci !
    Si asta este doar o parte (a Distributismului) cu care ma bucur ca esti de acord !
    Si chiar daca nu vei mai fi poate in viitor , totusi denota faptul ca ai o gandire cu adevarat libera si ne-manipulata !
    Felicitari !
    Poate ca un interviu cu Calin Georgescu sau Ovidiu Hurduzeu pe HotNews s-ar constitui intr-o dezbatere cu adevarat generatoare de solutii pentru aceasta tara.
    Vezi si gestul important facut de Erste Bank chiar in Romania (acum vreo doua saptamani la Intercontinental) si care sunt o alta parte a solutiei !
    Cu prietenie,
    Eu
    P.S. Din pacate , actualmente, capitalismul este chiar ... ceea ce este descris mai sus.
    Iar la noi ... si mai rau !
    • +1 (1 vot)    
     David Cameron (Luni, 15 noiembrie 2010, 14:59)

     Tzuzunea [anonim] i-a raspuns lui John

     Este vorba despre :
     "Distributismul şi economia politică"
     de John Medaille

     Articol postat pe respublica.org.uk, site-ul think-tank-ului ResPublica al conservatorului britanic Phillip Blond, la data de 26 sept. 2010.
     Acesta din urma este ideologul lui David Cameron (PM/UK)
 • +1 (1 vot)    
  Capitalismul nu mai functioneaza - 2 (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:57)

  John [anonim]

  Acest lucru a condus la o a doua „performanţă“ a capitalismului: utopia cămătarilor. Mai exact, o utopie creată de cămătari şi funcţionând în folosul lor, întrucât, atunci când aceştia ajung în dificultate, cum, inevitabil, se întâmplă, apelează la banii publici pentru a se salva din situaţia critică.

  Este, oare, îngheţarea salariilor legată de eşecurile noastre economice? Economiştii acordă prea puţină atenţie acestui fapt. Recesiunile, atât cele majore, cât şi cele mai puţin severe, se petrec la intervale de timp relativ regulate şi au caracteristici relativ comune. Cu toate acestea, economiştii nu reuşesc niciodată să le prevadă; „experţii“ sunt, precum nişte amatori, surprinşi de aceste evenimente. 90 % dintre economişti nu au fost capabili să întrevadă declanşarea dezastrului de acum şi nici a celor dinainte. Dacă doctorul dvs. ar fi evaluat în acelaşi mod starea dvs. de sănătate, nu aţi mai fi în viaţă. Concluzia care se desprinde inevitabil de aici este aceea că economia este o ştiinţă incompletă. Ce anume îi lipseşte?

  Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne întoarcem la începuturile „economiei“, în secolul al XIX-lea. Studierea economiei politice începe încă din vremea lui Aristotel, însă pe atunci filozofii tratau acest subiect integrându-l în contextul politicii şi al eticii. Până în vremea lui Adam Smith, el însuşi profesor de teologie morală, economia politică era o ramură a eticii. Utilitariştii secolului al XIX-lea s-au simţit însă deranjaţi de această asociere cu moralitatea. În concepţia lor, economia politică, pentru a fi o ştiinţă „reală“, trebuia separată de etică, asemenea fizicii. Prin urmare, ştiinţa economiei politice s-a divizat în două discipline separate, şi anume, politica şi economia; dreptatea şi alte principii cu o încărcătură morală au fost restrânse la prima disciplină, în timp ce economia trebuia să fie „eliberată“ de astfel de principii, asemeni tuturor ştiinţelor „reale“.
 • +1 (1 vot)    
  Capitalismul nu mai finctioneaza - 3 (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:59)

  John [anonim]

  Adam Smith a folosit termenul de „dreptate“ de peste o sută de ori în lucrarea Bogăţia naţiunilor, în timp ce A. E. Marshall, în lucrarea sa din 1891, Principiile economiei, l-a utilizat doar de patru ori. Stanley Jevons, un alt fondator al noii ştiinţe, l-a menţionat o singură dată – şi atunci doar pentru nega necesitatea de a mai fi vreodată folosit.

  Ceea ce a fost trecut cu vederea este faptul că economia nu este o ştiinţă fizică, ci o ştiinţă umană. Și, asemeni tuturor ştiinţelor umane, se referă la o anumită categorie de relaţii interumane, respectiv cele necesare pentru asigurarea resurselor materiale ale societăţii. Relaţiile dintre oameni sunt conduse după principiul dreptăţii. Dreptatea există nu doar ca principiu moral, ci şi într-un sens practic, ştiinţific. Nu putem ignora acest fapt. Orice sistem pe care îl va adopta o societate va reflecta o anumită viziune morală. „Supravieţuirea celui mai bine adaptat“ sau „lăcomia e bună“ oglindesc o anumită perspectivă morală, ca şi ideea de „salariu echitabil“.

  Politica şi economia s-au disociat complet în 1891, odată cu apariţia lucrării lui Marshall. Însă, la şase luni după apariţia cărţii, un episcop al Romei, Leon XIII, a publicat enciclica Rerum Novarum, în care a pledat pentru „salariul echitabil“, îmbinând astfel termenul etic cu cel economic. Să nu separăm ceea ce Dumnezeu a lăsat de nedespărţit în esenţă.

  Pentru ca o economie să ajungă la echilibru, acel echilibru relativ între cerere şi ofertă, de care depinde existenţa unei pieţe stabile, este evident că cererea trebuie să fie distribuită suficient la nivelul masei de oameni, iar acest lucru ar conduce la normalizarea pieţelor. Dar, de vreme ce majoritatea oamenilor nu dispun de proprietatea productivă necesară pentru a-şi îmbunătăţi situaţia, cantitatea de bunuri trebuie să fie împărţită masei de oameni prin salarii. Pentru aceasta, este însă necesar ca salariile să fie distribuite într-un mod echitabil.
 • +1 (1 vot)    
  Capitalismul nu mia functioneaza - 4 (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:01)

  John [anonim]

  Dacă lucrătorii obţin o cantitate din ce în ce mai redusă din bunurile care sunt create, pieţele se prăbuşesc. Nu va fi destulă putere de cumpărare pentru a asana pieţele. Prin urmare, veniturile oamenilor vor trebui completate prin ajutoarele acordate de stat sau prin împrumuturi pentru consum. Acestea sunt, însă, soluţii temporare, care nu fac decât sa amâne colapsul, în loc să remedieze cu adevărat problema. Ameliorarea problemei constă în a îndrepta însuşi sistemul salarizării.

  Salariul este o parte a justiţiei distributive, care vizează modul cum este distribuit produsul unei întreprinderi sociale, fie că este vorba de stat, de o firmă sau de familie. Distributismul este economia politică a cărei menire este să analizeze efectele justiţiei distributive asupra ordinii economice. Când vorbim despre remoralizarea pieţelor – un obiectiv propus de Phillip Blond –, nu ne referim la a adăuga ceva unei ştiinţe deja complete a economiei, ci vorbim despre un aspect central al economiei politice, fără de care această ştiinţă nu poate fi completă.

  Dacă distributiştii au dreptate, atunci am avut de străbătut o cale lungă pentru a ajunge să înţelegem de ce economiştii par a nu fi deloc în pas cu evenimentele. În primul rând, fără a avea nici o noţiune despre ce înseamnă justiţia distributivă, aceştia nu pot să ofere decât o analiză incompletă a situaţiei economice actuale. Şi, de vreme ce sistemele economice se integrează într-o reţea de legi şi instituţii, orice economie raţională va trebui să fie o economie politică. Din pricina divizării în două discipline distincte, studiile politice nu au în vedere şi baza economică a sistemelor politice, iar studiile economice sunt desprinse de contextul legal şi instituţional. Drept urmare, în locul unei ştiinţe integrale, avem două discipline incomplete, incapabile să furnizeze o analiză deplină a evenimentelor în cadrul domeniilor la care se limitează cercetarea lor, şi asta fiindcă, de fapt, alcătuiesc împreună
 • +1 (1 vot)    
  Capitalismul nu mai functioneaza - 5 (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:03)

  John [anonim]

  ... un singur domeniu.

  Actuala perspectivă distributistă asupra economiei politice şi soluţiile pe care le propune nu face obiectul acestui scurt eseu. Dar necesitatea unei noi analize ar trebui să fie evidentă. În definitiv, e imposibil să găsim soluţia la o problemă câtă vreme păstrăm acelaşi mod de gândire care a generat-o. Trebuie să înţelegem că echitatea este o parte esenţială a economiei, fără de care nu poate fi menţinut echilibrul. În fond, echitatea şi echilibrul nu vor putea fi concepute niciodată una fără cealaltă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by