Moneda nationala s-a depreciat luni, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,2974 lei pentru un euro, cu 0,91 bani mai mare decat cel de la sfarsitul saptamanii anterioare. Economistii arata ca tensiunile privind problemele fiscale ale Irlandei continua sa persiste pe piete si deschiderea negativa a burselor europene nu favorizeaza leul, care ar putea continua sa se deprecieze.

Economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, precizeaza ca leul s-ar putea deprecia peste nivelul psihologic de 4,3 lei/euro daca ingrijorarile privind tarile zonei euro cu un nivel ridicat al datoriei publice vor continua, desi, in ultimele sedinte, moneda nationala s-a dovedit destul de rigida la evenimentele de pe plan global.

"Evolutia leului de la inceputul lunii mai, cand ingrijorarile privind situatia Greciei dominau pietele sprijina aceasta viziune", se arata intr-o nota a ING Bank.

Leul s-a depreciat si in fata dolarului american, care a fost cotat la 3,1570 lei. Vineri, cursul de referinta al BNR era de 3,1208 lei pentru un dolar.

De asemenea, si francul elvetian a castigat teren luni, cursul urcand la 3,2112 lei pentru un franc, de la 3,2055 lei pentru un franc, cat era la finele saptamanii trecute. Totodata, moneda nationala s-a depreciat in raport cu yenul japonez, 100 de yeni fiind cotati la 3,8099 lei, cu 0,82 bani mai mult decat vineri.