Volksbank, data in judecata de 1000 de clienti. Oficialii bancii: Deocamdata nu am primit nicio notificare

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 15 noiembrie 2010, 14:39 Economie | Finanţe & Bănci


“Pe data de 8 noiembrie 2010 au fost introduse la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială două cereri de chemare în judecată împotriva SC Volksbank România SA”, se arata intr-un comunicat al SCA Piperea si Asociatii. Acțiunile au ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convențiile de credit încheiate între această bancă si clienţii săi, cererile de chemare în judecată fiind formulate de peste 1000 de persoane. Contactati de HotNews, reprezentantii Volksbank au declarat ca pana luni la ora 14.30 nu primisera nicio notificare din partea instantei, urmand sa isi precizeze pozitia dupa ce vor consulta documentele.
 •  Primul termen de judecata- 07.11.2011
Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei convenţiilor de credit s-a decis introducerea acţiunii in vederea constatării caracterului abuziv pentru un număr de 25 de clauze. "Acțiunea nu se limitează la clauzele introduse de SC Volksbank România SA prin actele adiționale emise în aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute în vedere, în principal, clauzele contractuale existente anterior în convenţiile de credit", se mai arata in documentul remis de casa de avocatura. Acţiunile de fond au fost dublate de formularea a două cereri de ordonanţă preşedinţială, prin care s-a solicitat suspendarea plăţii ratelor decurgând din contractelor de credit până la momentul soluţionării litigiului de fond. Cele două cereri de ordonanţă preşedinţială au fost depuse la Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a Comercială, vineri, 12 noiembrie 2010 şi au termen pe data de 26 noiembrie 2010.

Raţiunea introducerii acestor cereri de ordonanţă preşedinţială este aplicarea de către SC Volksbank România SA a clauzelor abuzive, precum şi a prevederilor actelor adiţionale emise de aceasta după intrarea în vigoare a OUG nr. 50/2010 şi refuzate expres de reclamanţi. Acestea preiau clauzele existente anterior în convenţiile de credit încheiate cu banca, dar înrăutățesc situaţia debitorilor prin aceea că operează o serie de modificări de esenţă, interzise prin OUG nr. 50/2010.

Sunt de menţionat două astfel de modificări ce produc efecte semnificative asupra patrimoniului clienţilor ce au decis să acţioneze împotriva băncii: a) stabilirea unei formule de calcul specifice dobânzii variabile, deşi dobânda stabilită prin convenţia de credit era o dobândă fixă (raportarea ratei dobânzii la indicatori a căror valoare se află, în prezent, la un „minim istoric” prezintă riscul unei iminente creşteri semnificative a acesteia); b) menţinerea unor comisioane interzise ca efect al OUG nr. 50/2010 (comisionul de risc, redenumit „comision de administrare credit”, a fost menţinut deşi banca a fost sancţionată în repetate rânduri de către autorităţile competente în materie de protecţie a consumatorilor)”, se mai arata in comunicat.
 • Acţiunile deja introduse vor fi urmate, în viitorul apropiat de alte procese, având un obiect similar
Astfel de clauze pot conduce la creşterea datoriilor lunare ale clienţilor şi, în ultimă instanţă, la pornirea executării silite asupra acestora. Măsura poate afecta, în mod iremediabil, dreptul de proprietate al clienţilor asupra bunurilor aduse ca garanţie, dar şi a altor bunuri aflate în patrimoniul lor.
Acţiunile deja introduse vor fi urmate, în viitorul apropiat de alte procese, având un obiect similar. Experienţa acumulată în organizarea primelor acţiuni colective va constitui un plus pentru gestionarea noilor procese. Ne exprimăm speranţa ca, în urma tuturor eforturilor întreprinse, să ajungem la o relaţie de parteneriat, bazată pe încredere şi respect cu banca. Calea aleasă, adică litigiul, a fost determinată de refuzul negocierii din partea SC Volksbank România SA.
 • Presedintele ANPC s-a intalnit cu reprezentantii CE
In data de 9 noiembrie 2010  a avut loc la Bruxelles o intalnire intre delegatia romana, condusa de domnul Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si reprezentanti ai Comisiei Europene – DG SANCO. Intalnirea a avut drept scop initierea dialogului cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a clarifica aspecte referitoare la articolul 95 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. 

Comisia a mentionat ca a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare romane care sustin ca prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicatii in ceea ce priveste principiul retroactivitatii si ar determina neconcordante cu prevederile Directivei.

Comisia a afirmat ca intelege intentiile autoritatilor romane si doreste sa gaseasca, impreuna cu acestea, o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor, precizand ca va lua in calcul discutiile avute si va veni cu propuneri care ar putea conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5286 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Lista completa grupuri (Luni, 15 noiembrie 2010, 15:58)

  flavian [utilizator]

  Pentru lista completa grupuri de clienti google "Grupuri de clienti pentru diferite banci "
 • 0 (2 voturi)    
  Cu sigurantza nu au auzit nimic .... (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:02)

  Niggerson [utilizator]

  ...de aia Nestors Dickersons Petersons au atacat legile pe care s-a depus actiunea la Tribunal ..ca nu au auzit absolut nimic !
 • +1 (3 voturi)    
  culmea tupeului VB (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:15)

  petre [anonim]

  "nu am primit nicio notificare"....e adevarat, au primit "numai" cateva mii de notificari din partea clientilor pacaliti si mintiti de-a lungul anilor si alte cateva sute, daca nu tot mii de amenzi din parte OPC !!!

  halal banca!

  avocatii clientilor au incercat intai concilierea la care avocatii angajati de aceasta "institutie bancara" au promis ca vor veni si...surpriza...nu s-au prezentat...

  VOLKSBANK - MINCIUNA PE TOATA LINIA !!!
  • 0 (2 voturi)    
   ? (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:40)

   popas [anonim] i-a raspuns lui petre

   "notificarea" se refera la actiunea prin care au fost dati in judecata, adica nu au fost notificati ca au fost dati in judecata.
   • -1 (1 vot)    
    ?! (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:19)

    petre [anonim] i-a raspuns lui popas

    cele cateva mii de notificari asta si spuneau: daca banca nu renunta la clauzele abuzive, urmeaza procesele. Notificarea la care te referi este de fapt o formalitate, este o instiintare oficiala care era de fapt cunoscuta de banca, chiar daca nu a ajuns inca la ei...
    e bine insa ca se pot informa de pe internet!
   • +2 (2 voturi)    
    cum asa? (Marţi, 16 noiembrie 2010, 9:33)

    popas [anonim] i-a raspuns lui popas

    mai frate, nu inteleg de ce naiba am luat un minus :)) doar asa, aiurea? am incercat sa dau o explicatie ce inseamna cuvantul "notificare" in acceptul Volksbank, si iacata cum am luat un minus :))
    incredibil...
 • +1 (3 voturi)    
  NOI SUNTEM GRUPUL DE CLIENTI VOLKSBANK (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:24)

  AP [anonim]

  cu sfaturi si sprijin organizatoric:
  http://finance.groups.yahoo.com/group/clientivb_bucuresti/

  hai sus !!! increderea ne uneste. suntem un grup de elita !!!
  • -3 (7 voturi)    
   grup de antielita (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:43)

   un cetatean informat [anonim] i-a raspuns lui AP

   Din pacate sunteti un grup de antielita, care aveti impresia ca se poate da un tun. Daca merge, merge... Nu cred ca o mearga...iar voi ar trebui sa va maturizati si sa va respectati obligatiile asumate.
   Cand imprumuti bani cuiva, ii vrei inapoi, ei bine acelasi lucru e si la banca - cum ar fi ca banca sa le spuna deponentilor - nu putem sa va dam banii inapoi ca nu i-am mai recuperat de la cei care ne dau in judecata?
   E TIMPUL SA VA TREZITI!
   • +1 (3 voturi)    
    pt domnu' bancher (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:01)

    P C [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    Problema VOASTRA este ca chiar ne-am trezit.
   • +2 (4 voturi)    
    Anonim (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:10)

    Anonim TB [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    prietene...legile date de stat trebuiesc respectate de catre toata lumea...inclusiv de banci...tu ori esti reprezentatul vreunei banci lovite grav de legile statului...sau vreun personaj caruia i-a cumparat taticu' vila...si iti da mana sa vorbesti.
    in strainatate toate contractele de credit sunt incheiate / verificateiar numai in prezenta unui avocat...astfel incat banca sa nu poate introduce ec clauze doreste...dupa bunul plac asa cum a facut in romania.
    Eu sunt de accord ca daca nu se dadea aceasta lege probabil ca nici pana acum nu mi-as fi citit nenorocitul de contract...dar asta e...daca merge merge...cum zici tu.las sa mai scada profiturile bancilor ...sau ti-e frica ca nu iti iei bonus la sfarsit de an?
    • 0 (0 voturi)    
     Sa zicem (Luni, 15 noiembrie 2010, 19:02)

     flavian [utilizator] i-a raspuns lui Anonim TB

     Sa zicem ca ti-am dat in plus.

     Desi legile din ziua de azi au ajuns niste aberatii scornite de diverse grupuri de interes, votate stim noi cum de niste politicieni penibili si pe care unii le numesc legi.

     Pentru mine doar legea bunului simt mai conteaza. Iar daca bancile nu vor sa rezolve problemele "amical" exista mereu si metode alternative... ;)
   • +2 (4 voturi)    
    Hai Sus! (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:27)

    petre [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    cetateanule informat, multumim ca ne-ai dat ocazia sa deschidem ochii!
    asa am invatat ce inseamna tun! am invatat de la banci, care credeau ca pot pacali milioane de clienti ani la rand.
    o perioada chiar le-a mers si datorita angajatilor manipulatori asa ca tine!

    insa iata ca ne-am desteptat si, alaturi de legislatia europeana, OPC, Consiliul Concurentei, astazi putem sa spargem aceasta gasca de neobrazati.

    Atentie insa, nu toate bancile au facut abuzuri, ci numai cateva, care credau ca dau tunuri cu fiecare contract incheiat...acum aceastea vor plati, la fel si tu, draga angajatule, iti poti cauta un loc de munca.
    mult succes!
   • +2 (4 voturi)    
    right. (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:28)

    minimi [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    inaintea scenariul ipotetic cu mesajul catre deponenti, deja s-a consumat urmatorul: banca le-a spus imprumutatilor: cat ai tu rata? 100E? hai sa zicem 120E din septembrie 2007 si suntem prieteni.
    iar daca esti un cetatean informat, inseamna ca stii si ca banca raporta anumite comisione, precum cel de risc, ca "venituri din dobanzi".
   • +2 (4 voturi)    
    uite cum respecta Volksbank legile (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:44)

    paul [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    am contract cu banca. respect contractul incheiat, sunt un bun platitor, nu am restante, am platit la timp ratele.

    uite ce se intampla:
    1. desi e trecut in contract dobanda fixa pe toata durata (25 ani), banca modifica unilateral, fara sa aiba acest drept.

    2. ma anunta ca, desi LIBOR a scazut cu 90 % din momentul in care am incheiat conventia de credit, ei cresc dobanda. iar nu respecta contractul in care scrie clar dobanda fixa.

    spune-mi draga "cetatene informat", pot da banca in judecata pentru ca incalca contractul?

    tu stii foarte bine raspunsul, stii ca am dreptate dar iti este frica, doar esti angajatul lor, nu mai primesti bonsul de mii de euro pentru pacalirea clientilor, nu mai cresti in ierarhie, nu mai merge cu minciuna...
   • -1 (1 vot)    
    grup de antielita (Luni, 15 noiembrie 2010, 18:44)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    Draga grup de antielita se pare ca spre deosebire de grupul de elita tu nu ai exersat bucuria de a fi client ci doar angajat (sper ca faptul ca ai scris ce ai scris va fi recompesat de catre sefii tai printr-un bonus din banii fraierilor de care tu iti bati joc).
    eu zic sa va treziti voi aia din banca nu de alta dar va paste in curand niste restructurari pentru ca cineva trebuie sa plateasca ca sa existe profit si daca aia pe care ii jecmaneati (asta e definitia clientului in acceptiunea bancii) nu or sa mai plateasca ghici cine urmeaza.... bagatorii de seama "informati"
   • 0 (2 voturi)    
    PT grup de antielita (Luni, 15 noiembrie 2010, 22:14)

    HAI SUS!!! [anonim] i-a raspuns lui un cetatean informat

    Cerem sa se respecte legea care e in favoarea noastra si tu ne critici??? mergi in banca ta si asteapta... poate iti trece pragul inca un client care s-a desteptat si te da in judecata; e corect ca banca sa iti spuna si verbal si prin contract ca ai DOBANDA FIXA si apoi sa o maresca abuziv?? mai incearca sa prostesti in alta parte... noi deja avem cunostiinte juridice si le aplicam. HAI SUS!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Balul incepe (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:45)

  gab [anonim]

  Ei bine, de acum incolo, ziarele ar trebui sa dedice o intreaga sectiune doar proceselor cu bancile deoarece au inceput evenimentele sa se cam "ingramadeasca" la tribunale; si cum procesele de suspendare rate sunt de durata foarte scurta, bancile vor avea deadline-uri foarte rigide in a mai manevra clientii; oricum o vor face pe banii lor, pe toata durata procesului, ca bani de la clienti nu vor mai primi.
  Si apropo: vine HSBC-ul in Romania cu operatiuni bancare , nu doar pe asigurari, cum am facut -o pana acum.
  Si cum un pisoi ca Erste sa hraneste cu laptic, va asigur ca casalotul de HSBC inghite si casa cu tot cu pisoi.
  In sfarsit, se vor scrie altfel regulile de creditare, cand un adevarat concurent se apropie de piata.
  De intentia HSBC de a intra in Romania stiam din 2006; dar au testat piata doar pe asigurari. Si daca eu stiam , cu siguranta ca si Erste stia; de aici acele clauze care legau pe veci clientul de Erste; sa nu poata pleca, corborat cu codul bancar european care probabil declara o jumatate din clauzele contractuale ale bcr ca ilegale; dar cat timp nu este acceptat inca la noi , de ce sa nu se fure pe capete?
  • +1 (1 vot)    
   . (Luni, 15 noiembrie 2010, 19:15)

   Xulescu [anonim] i-a raspuns lui gab

   Actionarul majoritar la BCR este un SRL dintr-un paradis fiscal .
   Asa ca aia spala putina repede in caz de probleme .
 • 0 (0 voturi)    
  Fix it, please (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:17)

  robert [anonim]

  "nicio" notificare.
 • +1 (3 voturi)    
  BNR mai sta mult sa se uite? (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:41)

  Alex [anonim]

  Ce mai asteapta BNR ca sa sisteze activitatea Volksbank si sa-i oblige sa aduca la normalitate imediat toate contractele? Vad ca nu le convine sa faca acest lucru ANPC. Este clar ca lumina zilei ca fac abuzuri de neimaginat in nici o tara din vestul Europei. Cred ca o sa vina momentul cand lumea o sa-si faca dreptate singura. Va veni si randul celor din BNR care s-au facut ca ploua. Restul sunt doar variante de tergiversat un final evident.
 • 0 (0 voturi)    
  Volksbank in instanta, urmeaza UniCredit (Marţi, 16 noiembrie 2010, 14:35)

  Gikap5 [utilizator]

  Un sfert din cei 1000 de actionari fondatori vor deschide actiunea de dizolvare a bancii UniCredit Tiriac Bank. E de presupus ca si ceilalti se vor asocial actiunii, ceea ce va dauna grav intereselor si credibilitatii bancii.

  Una dintre cele mai solide banci de azi, UniCredit Tiriac Bank, ascunde o pata sumbra din istoricul propriu. Banca a fost infiintata in 1991, cu banii atrasi de la circa 1000 de cetateni romani, care in acel moment erau actionari fondatori. Printr-o manevra oculta, ei au devenit “actionari minoritari” in 1993, datorita majorarii de capital operate de conducerea de atunci a bancii. Din acel moment, soarta lor a mers din rau in mai rau: in 1995 banca inceteaza sa le mai plateasca dividente la actiuni, iar in 2005 sunt somati sa-si vanda actiunile detinute, la un pret simbolic. Lucrurile s-au taraganat in ultimii 5 ani, managementul bancii contand probabil si pe disparitia fizica a actionarilor fondatori. Daca actiunea lor reuseste, UniCredit Tiriac Bank va suferi o grava lovitura de imagine, chiar si daca ulterior va castiga in instanta.
 • 0 (0 voturi)    
  comision de risc (Miercuri, 1 decembrie 2010, 14:58)

  Mario Adrian [anonim]

  Am cistigat comisionul de risc definitiv si irevocabil, clauza abuziva, de luna aceasta au scos comisionul de risc, au scazut si la anuitate pt. ca furau si acolo nu respectau formula definita in conditiile speciale ale conventiei. Am vazut si pareri contra clientilor, cum ca nu am vazut ce am semnat, eu aici l-as intreba pe individ/a daca eu spun ceva , banca spune ceva iar terta persoan justitia spune adevarul da dreptate consumatorului/clientului ce o freaca grija mea a consumatorului, imi poarta de fgrija bunul dumnezeu, aici ne intilnim ne spunem oful, ne incurajam, suntem uniti ne ajutam cu practica judiciara, drept pentru care valabil pt toti care au comision de risc si au nevoie de practica judiciara ////(editat de HotNews.ro)
  • 0 (0 voturi)    
   castigare eliminare comision risc (Luni, 10 ianuarie 2011, 13:41)

   pentru Mario Adrian [anonim] [anonim] i-a raspuns lui Mario Adrian

   Stimate domn, cum ati reusit sa scapati de comisionul de risc? la ce banca ati avut credit?
   daca sunteti dispus sa imi dati ceva informatii privitoare la procedura, m-ar interesa. Sunt client VB si "baietii destepti" ma usca de bani cu comisionul de risc SAMD
   Lasati va rog mesaj daca sunteti dispus pentru informatii.
   Ovidiu


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by