“Pe data de 8 noiembrie 2010 au fost introduse la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială două cereri de chemare în judecată împotriva SC Volksbank România SA”, se arata intr-un comunicat al SCA Piperea si Asociatii. Acțiunile au ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convențiile de credit încheiate între această bancă si clienţii săi, cererile de chemare în judecată fiind formulate de peste 1000 de persoane. Contactati de HotNews, reprezentantii Volksbank au declarat ca pana luni la ora 14.30 nu primisera nicio notificare din partea instantei, urmand sa isi precizeze pozitia dupa ce vor consulta documentele.

  •  Primul termen de judecata- 07.11.2011

Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei convenţiilor de credit s-a decis introducerea acţiunii in vederea constatării caracterului abuziv pentru un număr de 25 de clauze. "Acțiunea nu se limitează la clauzele introduse de SC Volksbank România SA prin actele adiționale emise în aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute în vedere, în principal, clauzele contractuale existente anterior în convenţiile de credit", se mai arata in documentul remis de casa de avocatura. Acţiunile de fond au fost dublate de formularea a două cereri de ordonanţă preşedinţială, prin care s-a solicitat suspendarea plăţii ratelor decurgând din contractelor de credit până la momentul soluţionării litigiului de fond. Cele două cereri de ordonanţă preşedinţială au fost depuse la Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a Comercială, vineri, 12 noiembrie 2010 şi au termen pe data de 26 noiembrie 2010.

Raţiunea introducerii acestor cereri de ordonanţă preşedinţială este aplicarea de către SC Volksbank România SA a clauzelor abuzive, precum şi a prevederilor actelor adiţionale emise de aceasta după intrarea în vigoare a OUG nr. 50/2010 şi refuzate expres de reclamanţi. Acestea preiau clauzele existente anterior în convenţiile de credit încheiate cu banca, dar înrăutățesc situaţia debitorilor prin aceea că operează o serie de modificări de esenţă, interzise prin OUG nr. 50/2010.

Sunt de menţionat două astfel de modificări ce produc efecte semnificative asupra patrimoniului clienţilor ce au decis să acţioneze împotriva băncii: a) stabilirea unei formule de calcul specifice dobânzii variabile, deşi dobânda stabilită prin convenţia de credit era o dobândă fixă (raportarea ratei dobânzii la indicatori a căror valoare se află, în prezent, la un „minim istoric” prezintă riscul unei iminente creşteri semnificative a acesteia); b) menţinerea unor comisioane interzise ca efect al OUG nr. 50/2010 (comisionul de risc, redenumit „comision de administrare credit”, a fost menţinut deşi banca a fost sancţionată în repetate rânduri de către autorităţile competente în materie de protecţie a consumatorilor)”, se mai arata in comunicat.

  • Acţiunile deja introduse vor fi urmate, în viitorul apropiat de alte procese, având un obiect similar

Astfel de clauze pot conduce la creşterea datoriilor lunare ale clienţilor şi, în ultimă instanţă, la pornirea executării silite asupra acestora. Măsura poate afecta, în mod iremediabil, dreptul de proprietate al clienţilor asupra bunurilor aduse ca garanţie, dar şi a altor bunuri aflate în patrimoniul lor.

Acţiunile deja introduse vor fi urmate, în viitorul apropiat de alte procese, având un obiect similar. Experienţa acumulată în organizarea primelor acţiuni colective va constitui un plus pentru gestionarea noilor procese. Ne exprimăm speranţa ca, în urma tuturor eforturilor întreprinse, să ajungem la o relaţie de parteneriat, bazată pe încredere şi respect cu banca. Calea aleasă, adică litigiul, a fost determinată de refuzul negocierii din partea SC Volksbank România SA.

  • Presedintele ANPC s-a intalnit cu reprezentantii CE

In data de 9 noiembrie 2010 a avut loc la Bruxelles o intalnire intre delegatia romana, condusa de domnul Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si reprezentanti ai Comisiei Europene – DG SANCO. Intalnirea a avut drept scop initierea dialogului cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a clarifica aspecte referitoare la articolul 95 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Comisia a mentionat ca a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare romane care sustin ca prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicatii in ceea ce priveste principiul retroactivitatii si ar determina neconcordante cu prevederile Directivei.

Comisia a afirmat ca intelege intentiile autoritatilor romane si doreste sa gaseasca, impreuna cu acestea, o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor, precizand ca va lua in calcul discutiile avute si va veni cu propuneri care ar putea conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv.