Guvernul din Turcia a anuntat luni un plan amnistie fiscala, prin care cei care nu si-au platit taxele sunt scutiti de penalitati, in schimbul achitarii datoriilor restante, statul facilitand dobanzi minime si plata in rate de pana la 36 de luni, relateaza AFP. Premierul turc a avertizat ca evazionistii vor avea o "viata grea", fara sa precizeze ce venituri vor fi generate prin noua lege.

Potrivit presei din Turcia, guvernul spera sa stranga astfel pana la 50 de miliarde de lire turcesti (aproximativ 25,4 miliarde de euro), insa vice-premierul turc Ali Babacan a catalogat informatiile drept "zvonuri".

"Aceasta este o ocazie importanta. Presiunea statului va creste de acum incolo. Viata va fi tot mai grea pentru cei care actioneaza in afara legii," a declarat Babacan.

Planul, rezultat al crizei financiare care a lovit Turcia anul trecut, se refera la impozite, taxe vamale, prime de asigurari sociale, amenzi, facturi la electricitate si taxe universitare, care ar fi trebuit sa fie achitate pana la 31 iulie. Acesta permite plata datoriilor si restantelor cu o rata minima a dobanzii si in rate de pana la 36 de luni, cu conditia ca beneficiarii sa isi achite la zi obligatiile dupa 31 iulie, a spus Babacan.

Unele amenzi vor fi taiate, iar unele taxe mici si amenzi complet anulate, a adaugat acesta.

Legea va intra in vigoare dupa ce trece de parlament, un proces care ar putea dura cateva saptamani.

Turcia a inregistrat o redresare spectaculoasa, avand crestere economica de 11,7%, respectiv 10,3% din PIB in primele doua trimestre.