China ar putea deveni prima economie mondiala pana in 2020, avand in vedere accelerarea ritmului de crestere si intarirea monedei nationale, arata un raport al tendintelor de dezvoltare economice publicat de banca britanica Standard Chartered si citat de RIA Novosti.

"Apreciem ca lumea traverseaza un supra-ciclu de crestere ridicata si durabila. Schimbarile inregistrate in cursul viitorilor 20 de ani vor fi enorme", se arata in analiza intitulata "The Super-cycle Report".

Pana in 2020, produsul intern brut al Chinei va atinge 24.600 miliarde dolari, devansand liderul actual al clasamentului, cu 23.300 miliarde dolari. Acest ecart va creste in continuare: pana in 2030, PIB-ul Chinei se va ridica la 73.500 miliarde dolari, fata de 38.200 miliarde pentru SUA. Aceste cifre semnifica faptul ca Republica Populara Chineza va furniza aproape 24% din PIB-ul mondial, fata de doar 9% in prezent, estimeaza analistii britanici.

Potrivit acestui raport, economia nipona va fi devansata de cea a Indiei, care va ocupa pozitia a treia pana in 2020.

"Lumea se afla fara indoiala in cel de-al treilea supra-ciclu, care poate fi definit drept o perioada de crestere foarte ridicata la scara istorica. Provocat de cresterea schimburilor comerciale, urbanizare si inovatii tehnologice, aceasta crestere va dura o generatie, sau chiar mai mult, si va fi caracterizata de emergenta a noi economii importante", subliniaza raportul.