Zona euro se confrunta cu puternice turbulente dupa ce Irlanda este pe punctul de a accepta un ajutor european. Portugalia ar putea avea aceeasi soarta, iar situatia din Grecia este departe de a fi rezolvata dupa ce deficitul tarii a fost, de curand, revizuit in crestere - comenteaza France Presse. Aceste ingrijorari au fost confirmate de un purtator de cuvant al Comisiei Europene, care a anuntat ca ministrii de Finante din cele 16 tari ale zonei euro se intalnesc, marti dupa-amiaza, la Bruxelles, pentru a discuta aceaste chestiuni.

Prioritatea o reprezinta Irlanda, pe fondul ingrijorarilor aparute in legatura cu capacitatea acestei tari de a resorbi deficitiul pe care il are. Din cauza acestor temeri, ratele dobanzilor la titlurile de stat au ajuns, saptamana trecuta, la un nivel record. In aceste conditii se ia in calcul posibilitatea unui sprijin financiar european, desi autoritatile de la Dublin si unii oficiali europeni spun ca aceasta problema nu s-ar afla imediat pe ordinea de zi.

Totusi, seful ministrilor de finante din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a dat asigurari ca in cazul in care Irlanda ar solicita un ajutor financiar (la fel cum a facut-o Grecia, in primavara) aceasta cerere va fi solutionata "cat mai repede posibil". Responsabilul european a apreciat ca aceasta decizie ii apartine guvernului irlandez.

Intre timp, europenii sunt ingrijorati ca si alte tari fragile cum sunt Portugalia, Spania, Grecia sau Italia, s-ar putea confrunta cu probleme asemanatoare Irlandei. De altfel, ministrul portughez de finante, Fernando Teixeira dos Santos, a recunoscut, luni, ca a existat un "risc ridicat" ca tara sa recurga la un ajutor financiar exterior.