Camera inferioara a Parlamentului nipon a aprobat marti o suplimentare a bugetului, care include si un nou pachet de stimuli economici, in valoare de 62 miliarde de dolari (5.100 miliarde de yeni), pentru a impulsiona redresarea economiei, in conditiile in care Japonia se lupta cu deflatia si aprecierea yenului, potrivit AFP. Pachstimuli economicietul include programe pentru cresterea numarului locurilor de munca, cheltuieli sociale, scheme de sprijin pentru intreprinderile mici si infrastructura si are scopul de a evita o recesiune in "W".

De asemenea, bugetul include rezerve de 87 miliarde de yeni pentru a gasi noi rezerve de materii prime strategice, printre care si minerale rare care sunt folosite la o serie de componente pentru autoturisme si computere. China, care furnizeaza aproape intreaga cantitate de pamanturi rare necesara la nivel mondial, si-a redus exporturile in luna septembrie, in special catre Japonia, dupa ce cele doua tari s-au angajat intr-o disputa teritoriala.

Bugetul urmeaza a fi aprobat si de camera superioara a Parlamentului.

Acest pachet de stimuli este cel de-al doilea aprobat de guvernul condus de Naoto Kan, care a venit la putere in luna iunie.

In luna septembrie, guvernul a aprobat un pachet de 915 miliarde de yeni pentru a crea aproximativ 200.000 locuri de munca.

Economia Japoniei a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 3,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni. Acesta este cel de-al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica, pe fondul relansarii consumului intern. Consumatorii niponi au profitat de ultimele saptamani ale programului guvernamental de subventionare a achizitiilor de automobile, iar fumatorii si-au facut rezerve inaintea majorarii taxelor pentru tigarete.​