"​Am putea avea o crestere a PIB, chiar daca foarte firava, in 2011, avand in vedere: corectia salariala in termeni reali in sectorul bugetar a fost severa in 2010 daca tinem cont si de inflatie. Aceasta corectie, anualizata, ar insemna peste 30%. Ea ar trebui sa fie suficienta pentru continuarea consolidarii fiscale in 2011 prin adoptarea legii salarizarii unitare, chiar admitand o usoara crestere nominala a salariilor, care sa tina cont de inflatia estimata pentru anul urmator. O crestere a salariilor (fata de nivelul din decembrie 2010) ar putea impulsiona consumul populatiei", a explicat pentru HotNews.ro profesorul de economie si fost ministru de Finante, Daniel Daianu.

Daniel DaianuFoto: HotNews.ro

"De asemenea, ar trebui sa avem in 2011 o crestere a absorbtiei de fonduri europene, care sa permita cheltuieli bugetare agregate superioare celor din 2010. Incasarile din TVA superioare ar trebui sa permita plata obligatiilor statului catre sectorul privat, chiar daca nu in totalitate", mai arata profesorul de economie.

1. Corectia salariala in termeni reali in sectorul bugetar ar trebui sa fie suficienta pentru continuarea consolidarii fiscale.

2. Cresterea absorbtiei de fonduri europene, care sa permita cheltuieli bugetare agregate superioare celor din 2010.

3. Incasarile superioare din TVA.

Argumentele prof. Daianu

"Exporturile insa nu cred ca vor mai creste in acelasi ritm, mai ales ca asistam la o incetinire a dinamcii economice in Germania si Franta si nici nu ma astept la investitii marite semnificative in sectorul privat, mai crede Daianu.

Potrivit acestuia, exista insa si riscuri care nu se afla sub controlul autoritatilor romane.

"Exista si coeficienti inalti de risc care pot strica socotelile: nu stim ce se va intampla in zona UM din cauza crizei datoriilor suverane. Putem asista la o accentuare a razboiului valutelor, care sa afacteze negativ comertul international. Preturile externe la produse de baza pot fi si ele un soc extern negativ pentru economia noastra, mai ales pe latura inflatiei", mai arata profesorul Daianu.

Reamintim ca in ultima perioada s-a format un consens in privinta faptului ca economia romaneasca va inregistra anul viitor o timida crestere economica, lucru admis pana si de scepticii de la ING Bank.

Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca o crestere de 1,5% nu va fi simtita in buzunarele populatiei. Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu a confirmat pentru HotNews.ro ca motoarele cresterii vor fi industriile bazate pe export.