“Negocierile privind bugetul UE 2011 dintre Parlamentul European si Consiliu au ajuns la un impas in seara zilei de luni, 15 noiembrie. Regret faptul ca, prin actiunea lor, "cateva State Membre au inchis usa" posibilitatii incheierii unui acord”, a declarat Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European in cadrul unei conferinte de presa.

Negociatorii Parlamentului European regreta profund ca discutiile cu Consiliul s-au blocat din cauza refuzului catorva State Membre de a lua in discutie procedura de implicare a Parlamentului in discutiile privind sistemul de finantare a UE, in ciuda concesiilor facute de Parlament.

Blocarea proiectului de buget al Uniunii Europene (UE) ar putea ingheta pentru mai multe luni finanţarea unor investiţii in statele membre, mai apreciază Comisia Europeană (CE). Parlamentul European a acceptat cresterea de doar 2,91% a cheltuielilor pentru 2011. Cu toate acestea, cererea sa pentru „un acord serios privind normele si procedurile” legate de rolul sau in cadrul viitoarelor negocieri bugetare din UE a fost blocata, domnul Buzek punand acest lucru pe seama „intransigentei catorva state membre”. Presedintele Comisiei pentru bugete Alain Lamassoure si-a exprimat nemultumirea, insistand totodata pe „reforma sistemului de resurse proprii al UE, care a devenit inevitabila”.

Comisia Europeana va propune un nou proiect de buget care trebuie sa fie aprobat in termen de doua luni si jumatate, desi acordul ar putea fi atins cel mai devreme in decembrie in cadrul Consiliul European.

Liderii de state şi de guverne din UE se vor reuni la Bruxelles pe 16-17 decembrie.