Autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei, potrivit cotidianului Irish Independent citat de AFP.

"Pentru a nu fi fortati sa accepte un plan de salvare pentru intregul stat, ministrul de finante Brian Lenihan este gata sa accepte o injectie de capital pentru banci pentru a stabiliza euro si a calma pietele", noteaza cotidianul citat.

Irish Independent mai scrie ca, in urma presiunilor Bancii Centrale Europene (BCE), premierul Brian Cowen a indicat luni seara ca Guvernul ar putea accepta o injectie masiva de capital, insa doar pentru banci. Luni, Brian Cowen a declarat ca, desi Irlanda are un deficit urias, tara sa nu va solicita ajutorul financiar al Uniunii Europene sau al Fondului Monetar International.

Astfel, in cadrul intalnirii de marti a ministrilor de finante din zona euro, Brian Lenihan ar putea fi de acord cu un ajutor financiar acordat bancilor irlandeze, pentru a evita un plan de salvare a finantelor publice, care ar fi insotit si de o serie de conditii dure.

O sursa apropiata situatiei a aratat ca Guvernul va prezenta recursul la fonduri europene ca pe un efort de stabilizare a euro, insa exista ingrijorari cu privire la implicatiile si conditiile legate de acceptarea unui plan de salvare al bancilor.

O serie de state din UE si Banca Centrala Europeana cer autoritatilor de la Dublin sa accepte un ajutor financiar extern pentru a evita riscul de contagiune a altor tari din zona euro.