Irlanda este pe cale sa semneze un acord financiar international, pentru a preveni destabilizarea zonei euro, insa acordul ar putea atrage dupa sine si conditii fiscale dure. Reuterspublica o lista a posibilelor masuri fiscale ce ar urma sa fie adoptate de Guvernul de la Dublin, dintre care cele mai importante sunt: introducerea unei taxe pe proprietatile rezidentiale (care nu mai exista in aceasta tara din 1997 incoace, dar care exista in cele mai multe state europene), cresterea impozitului pe venituri, majorarea impozitelor pentru companii (in prezent de 12,5%), cresterea TVA (care este de 21%, in prezent) si o reducere a cheltuielilor din sectorul public.

Alte masuri care se regasesc pe aceasta lista sunt reducerea cheltuielilor de capital, scaderea cheltuielilor cu ajutoarele sociale si chiar o reforma a sistemului de pensii.

Autoritatile din Irlanda sunt pe punctul de a accepta un ajutor financiar european pentru bancile locale, in valoare de mai multe miliarde de euro, pentru a nu fi puse in situatia de a cere un pachet de salvare similar celui acordat Greciei, a scris marti cotidianul Irish Independent, citat de AFP.

Irish Independent a mai scris ca, in urma presiunilor Bancii Centrale Europene (BCE), premierul Brian Cowen a indicat luni seara ca Guvernul ar putea accepta o injectie masiva de capital, insa doar pentru banci. Luni, Brian Cowen a declarat ca, desi Irlanda are un deficit urias, tara sa nu va solicita ajutorul financiar al Uniunii Europene sau al Fondului Monetar International.

O serie de state din UE, dar si Banca Centrala Europeana au cerut autoritatilor de la Dublin sa accepte un ajutor financiar extern pentru a evita riscul de contagiune a altor tari din zona euro.