Urmatoarea transa din ajutorul international acordat Greciei de tarile din zona euro, care trebuia eliberata in luna decembrie, a fost amanata pentru luna ianuarie 2011, a declarat miercuri ministrul austriac de finante, Josef Proll, citat de Reuters.

Referindu-se la discutiile de marti seara dintre ministrii de finante din zona euro, Proll a spus ca "s-a discutat pe scurt si situatia Greciei si urmatoarea transa va fi amanata pana in luna ianuarie si nu va fi platita in decembrie. Asteptam ultimele cifre din partea Greciei, insa situatia pare semnificativ mai buna acum", a declarat oficialul austriac.

Ulterior, purtatorul de cuvant al lui Josef Proll a subliniat ca a fost amanata acordarea intreagii transe, si nu doar contributia Austriei. Aceasta precizare vine dupa ce Proll a declarat marti ca Grecia nu si-a indeplinit angajamentele privind redresarea finantelor publice, astfel incat Austria ar putea sa nu verse contributia la programul de sustinere a economiei elene.

Autoritatile de la Atena au confirmat ca urmatoarea transa din acord va fi eliberata in ianuarie, precizand ca amanarea se datoreaza unor motive tehnice.

"Nu exista absolut niciun motiv de ingrijorare cu privire la momentul platii celor noua miliarde de euro, din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat de tarile din zona euro si FMI. Acest lucru a fost convenit cu mult timp inainte cu Uniunea Europeana si nu creeaza nicio problema pentru tara noastra", arata Ministerul de Finante de la Atena.

O sursa din cadrul Ministerului a aratat ca "este vorba de o ajustare tehnica, avand in vedere sarbatorile de Craciun si de sfarsit de an".

Transa de la FMI, in valoare de 2,5 miliarde de euro, va fi platita asa cum era prevazut, in luna decembrie.