Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Mondiala critica dur infiintarea companiilor mamut din energie: Romania se va supune unui risc major de securitate a furnizarii energiei si va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar

Infiintarea celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, va afecta in mod negativ capacitatea sectorului de energie de a atrage finantari, precum si functionalitatea pietei de energie, se arata intr-un memorandum al Bancii Mondiale. Institutia financiara nu sprijina restructurarea propusa de Guvern pentru producerea de energie deoarece va supune Romania unui risc major de securitate a furnizarii si va slabi Hidroelectrica din punct de vedere financiar. Banca Mondiala mai arata ca situatia financiara a Hidroelectrica ar fi mult mai buna daca ar incheia contracte bilaterale cotate pe piata si ar vinde energia prin bursa OPCOM. Potrivit Bancii Mondiale, neindeplinirea obiectivelor financiare la Hidroelectrica a fost cauzata de practicile Guvernului si companiei de a vinde energie sub pretul pietei.

In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie).

Comisia Europeana propune sapte coridoare prioritare pentru retelele de energie electrica si conductele de gaz

Comisia Europeana a prezentat prioritatile sale in materie de infrastructura energetica pentru urmatorul deceniu, stabilite in scopul de a pregati retelele pentru secolul 21. Comunicarea CE defineste un numar limitat de coridoare prioritare UE a caror dezvoltare iminenta este necesara in vederea realizarii obiectivelor strategice ale UE privind conectarea statelor membre care sunt aproape izolate de alte piete europene, prin consolidarea masiva a interconexiunilor transfrontaliere existente si prin integrarea in retea a energiei din surse regenerabile.

In sectorul energiei electrice, sunt identificate patru coridoare prioritare pentru UE:

* O retea offshore in Marea Nordului si conectarea la Europa Centrala si de Nord pentru transportul energiei electrice produse de parcurile eoliene offshore catre consumatorii din marile orase si pentru stocarea acestei energii in centralele hidroelectrice din Alpi si din tarile nordice.

* Interconexiuni in sud-vestul Europei pentru transportul catre restul continentului al electricitatii generate de energia eoliana, de cea solara si de hidroenergie.

* Conexiuni in estul Europei centrale si in sud-estul Europei, care sa consolideze reteaua regionala.

* Integrarea pietei baltice a energiei in piata europeana.

OCDE: Revenirea economiei mondiale incetineste

Revenirea economiei mondiale incetineste, in conditiile in care economia SUA se relanseaza mai lent decat s-a anticipat, iar cresterea in statele emergente se tempereaza, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

OCDE estimeaza ca avansul economiei mondiale va incetini la 4,2% in 2011, de la 4,6% in acest an. In 2012, cresterea economica va reveni la 4,6%. In estimarile anterioare, din luna mai, organizatia indica o crestere de 4,6% pentru acest an si de 4,5% in 2011, fara a avansa vreo proiectie referitoare la 2012.

OCDE avertizeaza ca dezvoltarea economiei globale ar putea fi limitata, printre altele, de o posibila criza a datoriilor suverane in Europa, declinul preturilor locuintelor in SUA si Marea Britanie, de tensiunile de pe piata valutara si cresterea neasteptata a yieldurilor obligatiunilor guvernamentale. Pe de alta parte, insa, riscurile deflationiste in majoritatea statelor, desi prezente, sunt mici.

Organizatia estimeaza ca economia SUA, cea mai mare la nivel mondial, va avansa cu 2,7% in acest an, cu 2,2% in 2011 si 3,1% in 2012. Prognozele din luna mai mizau pe o crestere de 3,2% in 2010 si 2011.

OCDE apreciaza, de asemenea, ca economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va reveni la nivelurile anterioare crizei in 2011, insa Berlinul trebuie sa implementeze reforme pentru a obtine o crestere mai echilibrata.

Economia germana ar urma sa urce cu 3,5% anul acesta si cu 2,5% in 2011, datorita revenirii comertului mondial si cresterii cererii din partea populatiei, in conditiile in care veniturile vor avansa accentuat.

Germania este acuzata ca submineaza stabilitatea financiara a partenerilor din zona euro prin politici care favorizeaza exportul in detrimentul cererii interne.