"Mecanismul de stingere „în lanţ” a arieratelor bugetare– circa 250 milioane lei care vor fi transferaţi din bugetul de stat către bugetele locale si mai departe către anumite companii de stat si/sau anumite unităţi publice pentru ca acestea sa îsi achite obligaţiile bugetare restante – nu se adresează de fapt cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal, referitor la proiectata rectificare bugetara, remis HotNews.ro. In linii mari, Consiliul da unda verde proiectului de Ordonanta, dar critica in cateva puncte esentiale actul guvernamental.

Ionut DumitruFoto: HotNews.ro
  • Masurile de ajustare economica trebuie insotite de întărirea disciplinei financiare

Consiliul fiscal înţelege constrângerile pe termen scurt care au determinat adoptarea acestui mecanism pentru eliminarea blocajelor financiare, însă astfel de măsuri trebuie însoţite de întărirea disciplinei financiare în vederea

prevenirii acumulării în viitor de alte plăţi restante, se mai arata in document. "Mecanisme similare au mai fost aplicate si în anii precedenţi, fără ca acest lucru să conducă la eliminarea cauzelor structurale ce generează apariţia de arierate", noteaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului

Consiliul Fiscal constată "revizuiri majore" ale unor categorii de cheltuieli (fondul de rezervă bugetară, alte transferuri) care nu sunt însoţite de explicaţii detaliate privind cauzele revizuirii. Proiectul de rectificare bugetară menţine ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, iar veniturile si cheltuielile totale ale bugetului general consolidat nu se modifică semnificativ. Având în vedere execuţia bugetară din ultimele luni, Consiliul fiscal apreciază drept ridicată probabilitatea încadrării în limitele ţintei de deficit asumate, în condiţiile în care performanţele bugetare recente vor continua în perioada rămasă până la sfârsitul anului.

  • Veniturile suplimentare din impozitele indirecte sunt compensate de performanţa mai scăzută decât cea programată la nivelul impozitelor directe

De asemenea, se remarcă evoluţia peste asteptări a veniturilor din TVA si accize în lunile august si septembrie. Aceasta reflectă atât rezultatul majorării cotei TVA, cât si materializarea eforturilor Guvernului de combatere a evaziunii fiscale, contribuind la reducerea dezechilibrului bugetar sub nivelurile înregistrate în perioada similară a anului trecut. Consiliul Fiscal consideră realiste noile proiecţii ale acestor categorii de venituri prevăzute in proiectul de rectificare bugetară.

“Cu toate acestea, veniturile suplimentare la nivelul impozitelor indirecte sunt compensate de performanţa mai scăzută decât cea programată la nivelul impozitelor directe, contribuţiilor sociale si veniturilor nefiscale, revizuirea în scădere a veniturilor bugetare aferente acestor categorii însumând aproximativ 3 miliarde de lei. Aceste evoluţii confirma opinia Consiliului Fiscal pe marginea primei revizuiri bugetare pe anul 2010, conform căreia estimările aferente unor categorii de venituri s-ar putea dovedi prea optimiste”, se arata in documentul semnat de Ionut Dumitru.

  • Care sunt provocarile?

Ingrijorarile ar putea veni din partea structurii revizuite a cheltuielilor bugetare. “Desi cifrele revizuite in jos fata de estimarea din august pentru cheltuielile de personal reflectă ajustarea peste asteptări a fondului de salarii, presiunile la nivelul celorlalte cheltuieli sociale, revizuite in sus, si recurenţa problemei arieratelor rămân în continuare o provocare. Perpetuarea acestor tendinţe ar putea periclita îndeplinirea obiectivelor fiscale viitoare sau ar putea conduce la reduceri ale altor categorii de cheltuieli, în special cheltuieli de investiţii, dacă nu se implementează cu succes reformele menite să aducă aceste cheltuieli sub control”, se arata in documentul Consiliului.

La nivelul cheltuielilor cu asistenţa socială ale bugetului general consolidat, proiectul rectificării bugetare prevede un plus de 404 milioane lei (+594 milioane lei la nivelul bugetului de stat), în condiţiile în care această categorie de cheltuieli a fost deja suplimentată semnificativ cu prilejul rectificării bugetare din august. “Frecventele revizuiri ascendente ale cheltuielilor cu asistenţa socială indică slăbiciuni în procesul de programare bugetară si nu sunt consistente cu obiectivul asumat de autorităţi de reformare si îmbunătăţire a controlului asupra sistemului de prestaţii sociale”, mai arata Dumitru.

  • Ar fi binevenite criterii clare pe baza cărora va fi repartizat Fondul de rezerva în vederea evitării alocărilor discreţionare

Proiectul de rectificare prevede majorarea substanţială a fondului de rezervă bugetară (+1.6 miliarde lei) bani care pot fi orientati legal catre plata arieratelor bugetare. Dar – spun membrii Consiliului- nu este clar precizată suma avută în vedere în acest scop si motivul pentru care sumele respective nu au fost alocate direct ordonatorilor de credite la nivelul cărora se înregistrează plaţi restante si care au responsabilitatea plăţii acestora.

”Recomandăm detalierea alocărilor suplimentare destinate Fondului de rezervă bugetară în documentele care însoţesc proiectul de rectificare, precizând suma care urmează a fi utilizată pentru plata arieratelor (eventual o defalcare pe ordonatori). În plus, ar fi binevenită stabilirea de criterii clare pe baza cărora va fi repartizat acest fond în vederea evitării alocărilor discreţionare, precum si publicarea periodică a soldului Fondului de rezervă bugetară si a destinaţiilor pentru care este distribuit”, se mai arata in document.

În cazul investitiilor, reducerea cu 240 milioane lei este justificată în mare parte de ajustarea acestor cheltuieli la nivelul bugetelor locale (în ipoteza conform căreia nerealizarea parţială a veniturilor proprii va conduce la o reducere automată a cheltuielilor de investiţii efectuate de acestea). Consiliul fiscal consideră însă important ca autorităţile să se asigure că reducerile de venituri la nivelul autorităţilor locale să nu se materializeze în acumulări suplimentare de plăţi restante, în măsura în care aceste cheltuieli ar fi deja angajate.

Nu in ultimul rand, Consiliul fiscal consideră reducerea semnificativă a poziţiei „alte transferuri” (-921 milioane lei) ca nefiind suficient explicitată în documentele care însoţesc rectificarea bugetară. Având în vedere că acest capitol de cheltuieli cuprinde si transferuri de natura investiţiilor publice, detalierea reducerilor operate este importantă din perspectiva evaluării acestora din punct de vedere calitativ.