Margaret Thatcher avertizase, inca inainte de nasterea monedei unice europene, ca euro are potentialul de a devasta Europa. Ea il prevenise atunci pe John Major ca o moneda unica nu poate acomoda puteri industriale precum Germania cu tari mici precum Grecia. Impotrivirea Doamnei de Fier la intrarea Marii Britanii a fost principalul motiv care a dus la detronarea sa din fruntea Cabinetului britanic, eveniment de la care se vor implini, saptamana viitoare, 20 de ani, noteaza The Daily Telegraph.

Presiunile se multiplicasera pe scena politica britanica, dar ceea ce a distrus-o a fost, in cele din urma, nasterea euro. In ultima saptamana a lui octombrie 1990, ea s-a deplasat la Roma, unde visul lui Jacques Delors despre Uniunea Monetara Europeana era principalul subiect pe ordinea de zi.

In timp ce Thatcher lupta de una singura impotriva Euro, pozitia sa a fost subminata chiar acasa, unde Geoffrey Howe a afirmat, intr-o declaratie televizata, ca Marea Britanie nu se opune monedei unice.

La revenirea in tara, Thatcher a precizat ca "acest guvern crede in lira sterlina". Howe a demisionat dar nu a mai trecut mult timp pana ce Thatcher a pierdut postul de premier.

Astazi, autobiografia lui Margaret Thatcher, publicata prima oara in 1993, suna ca o profetie.

La inceputul anilor '90, Thatcher pare sa fi prevazut foarte limpede potentialul devastator al euro. Aici putem vedea cum l-a prevenit pe John Major, cancelarul care simpatiza cu Euro, ca o moneda unica nu poate acomoda puteri industriale precum Germania cu tari mici precum Grecia. Germania se va dovedi extrem de reticenta la ideea de inflatie, iar euro s-ar putea dovedi fatal pentru tarile sarace, deoarece le-ar putea "devasta economiile ineficiente".

Criticile sale au fost respinde de presedintele Mitterrand si de cancelarul Kohl. "Iar cand Thatcher a fost alungata din birou, in 1990, o voce cruciala a fost pierduta, si un nou consens a inceput sa se formeze in Marea Britanie, in favoarea euro", scrie Peter Oborne, principalul comentator politic al cotidianului britanic.

Ce s-ar fi intamplat daca Marea Britanie ar fi adoptat Euro

In primul rand, boomul economic care a luat sfarsit in 2008 ar fi fost mult mai puternic, gratie ratelor mici folosite de Banca Centrala Europeana la inceputul acestui secol.

A doua concluzie este insa ca prabusirea ar fi fost mult, mult mai dura. "Nu am fi putut sa coboram dobanzile atat de repede pe cum am facut-o. Nu am fi putut sa devalorizam moneda. Nu am fi fost capabili sa alimentam cresterea economica tiparind bani", spune Osborne.

In aceste conditii, recesiunea s-ar fi transformat in depresiune, crede reputatul analist. La fel ca si Grecia si Irlanda, Marea Britanie s-ar fi trezit in incapacitatea de a strange fonduri externe si ar fi apelat la FMI.

"Angela Merkel a Germaniei ne-ar fi oferit un plan de salvare - dar doar cu conditia sa urmam politicile stabilite pentru noi in Europa. Ne-am fi pierdut independenta si am fi devenit o subsidiara detinuta in totalitate de Bruxelles - soarta in fata careia se afla astazi Irlanda".

Citeste intregul editorial semnat de Peter Oborne pe The Daily Telegraph.