Argentina va demara in prima saptamana a lunii decembrie negocieri pentru reducerea datoriei publice externe cu Clubul de la Paris, a anuntat vineri ministrul argentinian al Economiei, Amado Boudou, citat de AFP. "Suntem pregatiti sa atacam prima runda de negocieri in prima saptamana din decembrie", a spus Boudou, intr-o conferinta de presa.

"Dorim sa ajungem la cea mai buna restructurare posibila, cu cele mai mici dobanzi posibile. Clubul isi va preciza pretentiile, noi vom incerca sa facem ce e mai bine pentru tara", a spus ministrul, care va conduce delegatia argentiniana.

In luna aprilie, el estimase datoria tarii la circa 7,5 miliarde de dolari.

Presedintele tarii, Cristina Kirchner, anuntase luni acceptarea de catre Clubul de la Paris a negocierii datoriei publice a Argentinei, fara intermedierea Fondului Monetar International, in conformitate cu solicitarile guvernului argentinian.

FMI este considerat de autoritatile de la Buenos Aires unul dintre principalii vinovati pentru prabusirea economiei nationale, care a antrenat grava criza sociala si politica din 2001.

Pentru a nu mai fi nevoit sa trateze cu FMI, fostul presedinte Nestor Kirchner, decedat luna trecuta, a platit in 2005, intr-o singura transa, datoria catre FMI, cifrata la 9,5 miliarde dolari.