O crestere economica in Romania se va vedea abia in trimestrul al doilea din 2011, iar pe termen scurt potentialul de crestere va fi scazut, declara Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al Guvernatorului BNR.

"Cred ca in trimestrul II din 2011 cresterea economica se va vedea in mod credibil si vom putea spune ca Romania va fi pe un trend bun. Nu vad semne ca se vor relua fluxurile de capital din sectorul privat. Consumul privat va ramane in continuare lenes si nici sistemul bancar nu va putea relua creditarea asa cum va dori, deoarece serviciul datoriei pe gospodarii este aproape dublu fata de UE, respectiv 22%. Dupa zece trimestre de scaderi consecutive, in trimestrul al doilea au aparut primele semne ale cresterii economice. Cred ca pe termen scurt potentialul nostru de crestere va fi scazut si atunci presiunile inflationiste sunt mai mari decat ne imaginam acum", a afirmat Croitoru.

Acesta a adaugat ca romanii tind sa devina prea pesimisti, fapt ce va conduce la reluarea greoaie a consumului.

"Tindem sa fim prea pesimisti si tocmai de aceea consumul se va relua mai greu. A venit criza si, ca peste tot in lume, si Romania a facut un lucru: a substituit banul privat cu banul public, fapt pentru care Romania sufera azi. Statul roman nu are bani si din cauza asta nu a oferit bani, asa cum s-a intamplat in SUA, de exemplu", a precizat oficialul BNR.

In ceea ce priveste tinta inflatiei, Lucian Croitoru a subliniat faptul ca Romania mai mult a ratat estimarea decat a atins-o, dar a reusit sa o stapaneasca.

Reluarea creditarii va avea loc dupa primele semne de crestere economica

Reluarea creditarii va avea loc abia dupa reluarea cresterii economice, dar, la ora actuala, sistemul bancar din Romania are o capitalizare buna, a mai declarat Lucian Croitoru.

"Creditarea se va relua, dar nu asa cum se vorbeste in piata. Abia dupa reluarea cresterii economice se va putea relua si creditarea. Si nu invers. De obicei, bancile sunt ciclice. Aproape 70% dintre creditele acordate firmelor sunt pentru IMM-uri, dar numai 25% dintre acestea iau credite. Eu nu spun ca nu se va putea intampla invers. Cred ca pe termen scurt potentialul nostru de crestere va fi scazut si atunci presiunile inflationiste sunt mai mari decat ne imaginam acum", a explicat Croitoru, citat de Agerpres.

In privinta capitalizarii sistemului bancar, consilierul BNR a precizat ca aceasta este buna, media fiind de 15%.

Lucian Croitoru s-a declarat un adept al concurentei in sistemul bancar, iar in privinta celei mai mari probleme a Romaniei la ora actuala s-a pronuntat cuvantul "deficite".

"Concurenta din sistemul bancar este mai mare. Personal, sunt in favoarea unui grad mare de concurenta. Ar fi o greseala sa nu promovam un astfel de trend. Cea mai mare problema curenta a Romaniei sunt deficitele. Chiar daca nu ar fi fost o criza externa, in Romania ar fi aparut o criza interna. Romania nu a avut dezastre in sistemul financiar pentru a face injectii de lichiditate. Banca Centrala a asigurat o functionare destul de fina si a facut uz de toate operatiile si instrumentele", a mentionat consilierul guvernatorului BNR.