Ministrii europeni de Finante au aprobat duminica seara cu un plan de salvare pentru Irlanda, dupa ce guvernul irlandez a inceput sa discute la Dublin recomandarea de a solicita ajutor international, au declarat surse diplomatice pentru AFP. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a subliniat ca se asteapta aceasta cerere din partea Irlandei, dar ca aprobarea nu se va face automat:"Trebuie evaluat daca nu este in joc stabilitatea zonei euro. Noi nu aparam doar un stat membru, ci moneda comuna".

Ministrii de Finante din G7 - cele mai bogate natiuni ale lumii - au sustinut si ei o teleconferinta duminica noaptea, pe tema crizei din Irlanda, dupa ce ce Dublinul a decis sa apeleze la un plan international de salvare.

"Intalnirea este stabilita la ora 6:00 pm (17:00 GMT) pentru ministrii de Finante din Zona Euro, sub forma unei teleconferinte, care va fi deschisa ulterior tuturor ministrilor de Finante din Uniunea Europeana", a explicat una dintre sursele citate.

"Obiectivul principal este sa permitem guvernului irlandez sa ne explice care este pozitia sa dupa reuniunea Cabinetului de la Dublin".

"Nu inseamna ca aceasta discutie va conduce la o decizie imediata asupra unui ajutor, dar lucrurile ar putea evolua in cursul serii", potrivit surselor citate.

Ministrul irlandez de Finante, Brian Lenihan, afirmase anterior ca va recomanda Cabinetului ca Dublinul sa aplice pentru un program de sprijin financiar din partea UE si a FMI.

"Le voi propune colegilor mei sa aplicam formal pentru un program", a spus Lenihan, pentru radioul public RTE.

El nu a precizat despre ce suma e vorba, dar a lasat sa se inteleaga ca se discuta de zeci de miliarde de euro.

Ministrii de Finante din G7 - cele mai bogate natiuni ale lumii - vor sustine si ei o teleconferinta duminica noaptea, pe tema crizei din Irlanda, dupa ce ce Dublinul a decis sa apeleze la un plan international de salvare.

Update: Ajutorul va fi mai mic de 100 de miliarde, a declarat ministrul belgian de Finante.

Irlanda ar urma sa beneficieze de un plan de salvare in valoare de 120 de miliarde de euro, in schimbul majorarii taxelor si a cresterii participatiei statului in bancile irlandeze, relata duminica The Sunday Times.